◙ Claudia Paz y Paz laat van zich horen
Claudia Paz y Paz was procureur-generaal van het Openbaar Ministerie. Ze is gespecialiseerd in strafrecht. Haar mandaat bij het Openbaar Ministerie markeerde het tijdperk van anticorruptie in een land dat geteisterd werd door geweld, drugshandel en overname van staatsinstellingen door corrupte en misdadige individuen.
Onder haar krachtige werking in het Openbaar Ministerie werden onderzoeken ijverig uitgevoerd en magistraten bereikten vonnissen, zoals in de zaak tegen ex-generaal en president de facto Efraín Ríos Montt voor genocide en het bloedbad van Las Dos Erres.
Het bloedbad vond plaats ten tijde van de regering van Efraín Ríos Montt in december 1982. Kaibiles (zogezegde ‘elite troepen, eerder beestachtige schepsels) bestormden het dorp Las Dos Erres, vermomd als guerrillastrijders om de dorpelingen te misleiden. De operatie, die werd gerechtvaardigd als vergelding voor een opstand van rebellen in de jungle waarbij 17 soldaten omkwamen, resulteerde in een van de meest beestachtige slachtpartijen in de geschiedenis van het land. Ongeveer 216 dorpsinwoners werden vermoord, waarvan haast de helft kinderen.
Net toen rechters, magistraten en het Openbaar Ministerie hun taken duidelijk omschreven kregen en in overeenstemming met de wet begonnen te handelen, veranderde alles met het vertrek van de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG).
‘Nadat CICIG het land verliet, werd het rechtssysteem volledig overgenomen door de corruptie,’ zei ze onlangs.
Na het beëindigen van haar ambt zag ze zich gedwongen om zich in veiligheid te stellen door naar het buitenland te vluchten.
‘Ik ben hier in Costa Rica voor mijn werk, maar ik identificeer mezelf als een persoon die gedwongen wordt om buiten Guatemala te blijven en in ballingschap te leven uit angst om gecriminaliseerd te worden door de huidige autoriteiten van het Openbaar Ministerie.’
De aanval op integere vrouwen
Vrouwen krijgen het extra te verduren. Ze krijgen agressie te verwerken simpelweg omdat ze ‘vrouw zijn.’ Het gaat van beledigingen tijdens hoorzittingen of op sociale netwerken die hun professionaliteit en intellectuele capaciteit om functies waar te nemen, traditioneel door mannen bekleed, in diskrediet brengen, tot en met het verspreiden van campagnes op netwerken die haat en geweld promoten.
‘Voor ons vrouwen is er zeker een andere impact. En ook de strategieën om ons te raken zijn anders. Bijvoorbeeld, in hoorzittingen waar de ‘Stichting tegen Terrorisme’ aanklager was, kregen vrouwen te horen “Ga terug naar huis.” Het komt erop aan alsof ze willen zeggen: “waarom ben je hier, waarom oefen je dit beroep uit, waarom heb je dapper gehandeld, dat is niet de rol van vrouwen,” merkte Claudia nog op.
◙ Samenkomst van de 4dePijerorganisaties in Brussel
Op 14 december kwamen een aantal leden van de 4dePijerorganisaties samen. We kregen een flinke dosis informatie over het reilen en zeilen van de koepel en de lidorganisaties.
Een belangrijke ondernomen actie: De Persactie van de 11.11.11- campagne november ‘Menselijkheid heeft een voornaam.’ Portretten van mensen uit de gemeente die opkomen voor menselijkheid overplakten verkiezingsaffiches in 15 steden en gemeenten.
Er was op voorhand een gedetailleerde ’tevredenheidsbevraging 2024′ gestuurd naar de lidorganisaties van de 4dePijler. De antwoorden werden uitgebreid weergegeven.
De strategie voor de volgende 5 jaar werd bepaald: waar willen we met het 4de Pijlersteunpunt en de 4de Pijlerwerking in Vlaanderen staan? Bevraging bij 4de Pijlerorganisaties (985 organisaties aangesproken – waarvan 153 de bevraging beëindigden, wat neerkomt op 15,53%) en ook nog nabije stakeholders.
Te noteren: Zaterdag 22 maart – Dag van de 4de Pijler in het Vlaams Parlement
◙ Afscheid van Denis Brabant – Missionaris van ICM in Guatemala
Gedurende 56 jaar zet Denise zich in voor pastoraal-sociaal werk in Tiquisate en Nueva Concepcion in de kuststreek aan de Stille Oceaan en in Santa Catarina Pinula, nabij de hoofdstad. Ondanks de terreur in Guatemala, de schending van de mensenrechten, corruptie, en de vele zware moeilijkheden kon ze haar werk verderzetten.
Denise bezocht honderden gezinnen en werd diep geraakt door de armzalige behuizing, de ondervoede en zieke kinderen, de vele alleenstaande moeders die vruchteloos vochten om overeind te blijven. Vanuit die realiteit startte zij het Sociaal Centrum voor de Vorming en de Promotie van de Vrouw. De vrouwen leerden lezen, schrijven, naaien, gezonder koken, hygiëne en ook sparen. Daaruit ontstond de eerste Spaarkas voor de vrouwen om het nodige aan te kopen zoals een naaimachine, een fiets, een ijskast, of het opstarten van een winkeltje. Deze Spaarkas groeide in 1972 uit tot de eerste Coöperatieve ‘Union Popular voor Sparen en Lenen.’
In het vooruitzicht van de verdere ontwikkeling van dit spaarsysteem volgde zij, in 1969-1970, een vorming in Sociaal Leiderschap en Gemeenschapsontwikkeling aan de ‘Sint Francis Xavier University’ in Canada.
Mensen verlangden leningen aan te gaan om een stukje grond te kopen of een huisje te bouwen. Vanuit dit verlangen en onder de impuls en bezieling van Denise werd het Sociaal Woningproject ‘Los Amigos’ geboren.
Families kregen hier eindelijk de kans om eigenaar te worden van een woning. Als geen ander wist Denise dat een huis meer is dan een dak. Het zou een thuis worden en zijn, waar kinderen kunnen opgroeien als volwaardige christenen.
De ‘Pastoral Familiar’ heeft hiertoe een grote bijdrage geleverd.
Op zaterdag 4 januari werd haar verdienstelijk leven gevierd en namen we van haar afscheid op het kerkhof van het Centraal Huis van ICM (Jacht-Heverlee.)
Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comité