Info Brief 323: 9 november 

◙ Nationale staking blijft doorgaan

         Op 2 november klopte de bevolking de eerste maand af van de ‘nationale staking voor onbepaalde tijd‘ onder leiding van de inheemse volkeren. Ze eisen het aftreden van procureur-generaal van het Openbaar Ministerie ConsueloPorras, het hoofd van het Speciaal Kantoor tegen Straffeloosheid (FECI), Rafael Curruchiche, openbare aanklager Cinthia Monterroso en rechter Fredy Orellana, die Justitie hebben uitgehold en de rechtstaat ondermijnd.Op 7 november, de 37e dag van de staking, sloten vrachtwagenchauffeurs en brand weerlieden zich aan bij de zitstaking voor het Openbaar Ministerie. Ook sectoren van Sololá, de zuidkust en Jutiapa sloten zich aan om de inheemse autoriteiten te steunen.  

(foto: Simón Antonio)

◙ Verrassende Ontmoeting met Bernardo Caal Xol in Brussel

         In oktober 2019 ontving zus Josefina de Quetzal Prijs uit handen van Guatebelga vzw in naam van haar toentertijd gevangen genomen broer Bernardo Caal Xol, voorvechter tegen de vernietiging van het grondgebied door multinationale bedrijven.

         Sindsdien heeft steungroep ‘Solidair met Guatemala’ hem en zijn strijd van dichtbij opgevolgd. Gedurende twee en een half jaar hebben we met een internationale “Ad-Hoc groep’ alle mogelijke pistes doorlopen om hem vrij te krijgen. Inmiddels voorzagen we ook geldelijke bijdragen om de familie te ondersteunen. In maart 2022 was ik in Guatemala. Ik bezocht hem in de gevangeis in Cobán een week voor zijn  vrijlating. Enkele dagen later sloten we elkaar in de armen in de hoofdstad. Inmiddels hebben we hem financieel geholpen om overeind te blijven.  

         Dit jaar hebben we een extra bijdrage geleverd om samen met de leden van de kleine groep van Amnesty International in Brussel de onkosten te dekken van de tickets en verdere uitgaven om de twee dochters naar hier te krijgen. Hij wou ons absoluut ontmoeten en bedanken en zijn dochters in de armen sluiten. 

Hij werd uitgenodigd door de Spaanse ‘Alianza por la Solidaridad.’ Ook Amnesty International was van de partij. In Spanje had hij ontmoetingen met solidaire groepen en NGO’s in Galicia, Barcelona, Valencia en Madrid

In Brussel had hij ontmoetingen met Europarlementariërs van verschillende fracties. Een van de belangrijke multinationals die stuwdammen bouwen op de rivier Cahabón is een Spaans bedrijf. De Europese Unie ‘zegt’ een oog in het zeil te houden op het optreden van Europese bedrijven in verband met mensenrechten en inheemse rechten. 

         Daarom zette Bernardo alle registers open om hen duidelijk te maken dat er geen echt voorafgaand en geïnformeerd volksreferendum plaats vond. Hij wreef hen de criminalisering onder de neus die de staat en de multinationals begaan tegen degenen die zich verzetten tegen de vernietiging van hun grondgebied. Hij schrok er ook niet voor terug zijn bittere ervaringen in de gevangenis gedurende vier jaar en twee maanden te vertellen. 

         In het Europees Parlement werd hij tevens geïnterviewd door enkele aanwezige persmensen.        

         In een restaurantje ‘Les Marmites du Monde’ vertelde hij ons verder dat een rechter hem vrijspraak voor de tweede aanklacht tegen hem (die van het Ministerie van Onderwijs), maar dat het ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak. Ondertussen krijgt hij de gelegenheid om overal vorming en informatie te geven in Guatemala waarvoor hij vergoed wordt.  

(Matamoros- foto Soy502/Jesús Alfonso)

         Hij liet ons verder weten dat hij vijf pogingen ondernam om samen met zijn partner Isabel Matzirde magistrate Virginia Laparra op te zoeken in de gevangenis Matamoros, naast de gelijknamige legerkazerne. Niet gemakkelijk te benaderen. Er zitten immers zware jongens vast, politiek machtige individuen en  witte- boordencriminelenDe vijfde keer lukte het. Hij hoopt binnen afzienbare tijd het nog eens over te doen.     

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.