Info Brief 322: 2 november 

◙  “Guatemala – België ” solidariteit

            In België, hoofdzakelijk in Vlaanderen, bloeien her en der aanzienlijke bewegingen  die solidair werkzaam zijn rond Guatemala. (Sommige van hen werken al jaren, maar zijn minder bekend omdat ze aan hun werking minder ruchtbaarheid geven. Vorige week belichtten we Tumbador vzw. 

            Nu komt Guatebelga vzw aan de beurt (ter gelegenheid van de 6de Quetzalprijs).

            De twee voornaamste activiteiten van Guatebelga zijn de opvolging van het proces tegen Guatemalteekse oorlogsmisdadigers die drie missionarissen van Scheut begin de jaren ’80 vermoordden. Vervolgens is er om de twee jaar de uitreiking van een Quetzalprijs. 

      (foto: Prensa Comunitaria)

Vorige week (21 oktober) werd de zesde Quetzal Prijs uitgereikt aan magistrate Virginia Laparra, die gevangen zit in Guatemala, omwille van haar strijd tegen de corruptie in de rangen  van justitie. Zij was een van de medewerkers van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid CICIG). Voor haar werden ook al een aantal mede- werkers van CICIG gevangen genomen of verbannen.

Zij werd voor vier jaar veroordeeld ‘voor misbruik van gezag in een aanhoudende vorm,’ omdat zij in 2018 een corrupte rechter aanklaagde zonder toestemming van het al even corrupte Speciaal Kantoor tegen Straffeloosheid (FECI) van het Openbaar Ministerie.

Daar de opgesloten Virginia Laparra on- mogelijk naar België kon komen, kwamen haar echtgenoot Edgar Chun en de twee dochters Sophie en Adriana om de prijs in Leuven in ontvangst te nemen.

Het werd een indruk- wekkende ceremonie. 

Schepen Lies Corneille van Stad Leuven sprak 

hopelijk profetische woorden uit toen ze zei: ‘De staat is nooit sterker dan het totaal van de bevolking,’ (nu er in Guatemala al dagen lang algemeen protest gevoerd wordt om corrupte staatsfunctionarissen aan de kant te zetten.)

Van zijn kant richtte Jan Schelstraete, Schepen de gemeente Herent zich tot de Guatemalteekse delegatie: ‘Jullie staan niet alleen. Vlaanderen steunt jullie, te beginnen met Herent en Leuven.  Maar ook de Europese Unie houdt een oogje in het zeil.’

Juryvoorzitter Christophe Busch ging voor zijn merkwaardige uiteenzetting te leen bij Hannah Arendt. Hij zei onder meer: ‘De acteur heeft immers voor zijn theaterspel steeds een toeschouwer nodig, zonder toeschouwers heeft acteren weinig zin.’ Dat ontbrak zeker niet tijdens de ceremonie van de uitreiking. Terloops zij gezegd dat inmiddels in België en in Vlaanderen niet weinigen intensief en saai politiek lobbijwerk verrichten voor Guatemala zonder theater en zonder publiek.  

Dan kwam Edgar Chun, echtgenoot van Virginia Laparra aan de beurt.

Hij schetste in niet gemakkelijk te vertalen technische termen de lijdensweg van zijn partner, die onwettig vastzit. Hij besloot met haar woorden:

 ‘Ondanks inti- midatie en druk heb ik het uitgehouden voor mijn familie, voor het recht en voor mijn land.’ 

Ook de dochters kwamen aan de beurt: ‘Het went niet zonder onze mama.’ ‘Ze is een voorbeeld voor ons, ze leert ons uit te komen voor onze ideeën en idealen.’ ‘We zagen haar veel studeren, we wisten dat ze haar beroep graag uitvoerde, het is voor ons een zware beproeving.’    

Prof. Stephan Permentier presenteerde een PowerPoint over ‘Strijd tegen straffeloosheid in een nationale context – Assisenproces inzake Guate- mala.’

Tenslotte overhandigde Raf Allaert, voorzitter van Guatebelga, het symbool van de Quetzalprijs aan de familie van Virginia Laparra.  

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’,Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.