Info Brief 321: 23 oktober 

◙ CODECA deelt weer in de klappen

         Tegen de vreedzame mobilisatie heeft het corrupte pact de gelederen gesloten en de politie ingezet om paramilitaire groepen, particuliere beveiliging en huurmoordenaars te escorteren die de demonstrerende mensen in verschillende delen van het land aanvallen. Specifiek hebben ze gemeenschappen aangevallen die georganiseerd zijn in CODECA: 

         Op 10 oktober schoot een groep gewapende mannen op demonstranten op de weg naar El Salvador. 

         Op 12 oktober viel een groep gewapende mannen demonstranten aan  in Chiquimulilla, ze mishandelden fysiek de leider van CODECA die naar het ziekenhuis werd gebracht voor onmiddellijke verzorging, 

         Op 16 oktober viel een groep gewapende mannen betogers aan op vier plaatsen in het land: El Asintal Retalhuleu, Mazatenango Suchitepéquez, Malacatán en Ayutla in San Marcos, als gevolg van deze aanvallen werden verschillende mensen geslagen, anderen opgenomen in het ziekenhuis en één betoger gedood.

◙ Nattigheid beginnen voelen bij een mogelijk zinkend schip? 

         Onenigheid of aarzeling tussen de staatsinstellingen blijft maar voortduren. Nu vroeg het Openbaar Ministerie het ontslag aan van de minister van Binnenlandse Zaken omdat hij geen oproerpolitie heeft gestuurd tegen de manifestanten. Hij diende zijn verzoek voor ontslag in bij de president. 

‘Ik verzaak aan mijn ambt omdat ik geen actie ga voeren tegen de bevolking,’ zei hij.

◙  “Guatemala – België ” solidariteit

         In België, hoofdzakelijk in Vlaanderen, bloeien her en der aanzienlijke bewegingen  die solidair werkzaam zijn rond Guatemala. Sommige van hen werken al jaren, maar zijn minder bekend omdat ze aan hun werking minder ruchtbaarheid geven. 

         Een daarvan is Tumbador vzw in Kalmthout.

Tumbador werkt in Peru en Guatemala samen met plaatselijke organisaties om haar doelen maximaal te bereiken. Door de Tumbadorprojecten in de plaatselijke cultuur te integreren, slagen we erin de revalidatiecentra op langere termijn op lokale krachten te kunnen laten draaien, met eigen bestuur.

Vooraf: De steungroep Solidair met Guatemala (vroeger steungroep voor Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala) organiseerde in de jaren ’90 zes inleefreizen voor jongeren, goed voor 80 deelnemers. Een van de toenmalige leden van de steungroep was Pascale Mertens, lid van de missiecongregatie Annonciaden van Huldenberg. 

            En dus zagen we onder de jongeren het echtpaar Luc Smets en Els Claesen, nichtje van tante Pascale met een van de inleefreizen optrekken. En hoe de rode draad van solidariteit over de generaties doorloopt. Dochter Marie Smets liep in de familiesporen en trok voor een jaar naar San Rafael, gezonden door Tumbador. Binnenkort keert ze terug.

            Marie Smets vertelt:

Het is zo fijn om te zien dat de kinderen veel gemotiveerder zijn en bovenal heel trots zijn als ze iets nieuws kunnen!’

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.