◙ Guatemalteekse luchthaven geblokkeerd
Op 9 oktober bevestigde de directeur-generaal van de internationale luchthaven La Aurora dat door wegblokkades de limiet bereikt was en de dag nadien de luchthaven zonder brandstof zou zitten.
‘We hebben de tankwagens met de nodige voorraden niet ontvangen,’ verklaarde hij. Daarom vroeg hij aan buurland El Salvador om een alternatieve terminal te worden.
“Ik heb ook met Tapachula en Mérida (in Mexico) gesproken om ze als alternatieve luchthavens te mogen gebruiken.’
Minstens 144 punten bleven die maandag geblokkeerd op strategische wegen tijdens de achtste opeenvolgende dag van protesten tegen de maatregelen van het Openbaar Ministerie en voor de redding van de democratie.
De bevolking sloot zich voor onbepaalde tijd aan bij de zogenaamde algemene staking en eiste het aftreden van procureur-generaal Consuelo Porras en andere magistraten, die halsstarrig doorgaan met onderzoeken naar het verkiezingsproces en de partij Movimiento Semilla, winnaar van de verkiezingen. Lokale media meldden dat passagiers ervoor kozen om heel vroeg op de luchthaven aan te komen en er uren van tevoren te wachten uit angst om hun tickets te verliezen te midden van de crisis.

Reizigers zegden dat ze op de grond sliepen, in moeilijke omstandigheden en met beperkt voedsel door tekorten in restaurants en andere terminal- faciliteiten. Het Guatemalteekse Instituut voor Toerisme uitte een dag eerder zijn bezorgdheid over de huidige situatie, die volgens het instituut een bedreiging vormt voor de duurzaamheid van de sector
◙ Werkgroep Guatemala van EU-LAT Netwerk
We zaten met 17 deelnemers voor het computerscherm. We wisselden informatie en ideeën uit samen met collega’s die in Guatemala gevestigd zijn.
Een greep uit de informatie. Het Grondwettelijk Hof kiest voor God en de duivel, met andere woorden voor niemand. Maar het blijft een nefaste rol spelen en stuurt nu ook aan om geweld te gebruiken tegen de aanhoudende manifestaties.
Van zijn kant verklaarde de Organisatie van Amerikaanse Staten dat er tijdens de verkiezingen geen fraude gepleegd werd, dat de aan de gang zijnde vervolgingsmanoeuvres zonder beweegredenen gebeuren en dat het lijkt op een technische staatsgreep.

Onze collega’s uit de Verenigde Staten zeggen dat de Organisatie van Amerikaanse Staten geen reële dialoog op gang brengt om tot een oplossing te komen. Vanuit de Verenigde Staten zijn er ook geen echte sancties die pijn doen aan de medeplichtige ondernemers, zoals bijvoorbeeld de handel en invoer van suiker en cement. De privésector van zijn kant probeert blokkades te counteren door hun werknemers op vakantie te sturen zonder salaris daar ze niet op het werk kunnen verschijnen. Op die manier proberen de bedrijven de polarisatie in de samenleving op gang te brengen en de tegenstand tegen Bernardo Arévalo op te drijven.
Wat gaan we doen? Om te beginnen dringend een Open Brief publiceren en daarna zien welke verdere stappen we kunnen zetten.
◙ Erik Gruloos en zuster Maudilia in Gent
Honderd paar oren volgden met aandacht de boodschap van Erik Gruloos, pastoor van San Miguel Ixtahuacán en zuster Maudilia López Cardona in de kapel van Clemenspoort. Ze staat bekend voor haar strijd, ook buiten Guatemala, tegen mijnbedrijven.

Wat bijzonder opviel en bij mij overkwam als de kerngedachte van haar uitleg was: ‘Moeder Natuur wist dat wij geboren zijn om haar te beschermen. Daarom bewaarde ze haar schatten zoals goud, zilver, nikkel en zoveel meer in de grond waar inheemse volkeren wonen. Maar helaas worden we bedreigd door vreemde bedrijven die de buik van Moeder Natuur openrijten en haar rijke ingewanden wegslepen.’
Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités