Info Brief 319: 9 oktober 2023

◙ Open Brief van SICSAL EUROPA : in verband met de gebeurtenissen in Guatemala

Het Oscar Romero Comité van Murcia, Spanje en Steungroep Solidair met Guatemala lanceerden onder ons netwerk een tekst voor solidariteit met het volk van Guatemala. De tekst werd goedgekeurd en gepubliceerd.   

Sinds de ondertekening van de vrede, meer dan 26 jaar geleden, wordt Guatemala geregeerd door een oligarchie die de vredesakkoorden negeert en zichzelf verrijkt ten koste van een bevolking die steeds dieper in de armoede zakt. Guatemala is een van de meest sociaal ongelijke landen ter wereld. Het is een rijk land vol verarmde mensen. Het staat op de 117e plaats in menselijke ontwikkeling. Dit is een uiting van het uitgesproken neoliberale sociaaleconomische model dat de belangen van ondernemers en transnationale bedrijven bevoordeelt.

(foto:Prensa Comunitaria)

            Wanneer er stemmen opgingen die om rechtvaardigheid en waardigheid vroegen, werden deze met geweld onderdrukt. In plaats van de bevolking te verdedigen, staan de veiligheidstroepen in dienst van ondernemers, grootgrondbezitters en multinationale mijnbouw- bedrijven en plegen ze huis- zoekingen, willekeurige arrestaties en zelfs moorden. Veel mensen- rechtenactivisten zijn vermoord en anderen zijn gedwongen het land te verlaten. 

            Bij de algemene verkiezingen van 20 augustus koos Bernardo Arévalo van de partij Movimiento Semilla, gesteund door democratische en volksorganisaties, boeren, inheemse volkeren, mensenrechtenactivisten… De groep die bekend staat als het ‘Pacto de Corruptos,’ een coalitie van netwerken gevormd door functionarissen, politici, zakenlui, militairen en criminele structuren die te maken hebben met drugshandel, aanvaarden echter geen democratische verandering in het land. 

            De Oscar Romero Comités van Europa, geïntegreerd in SICSAL (Internationale Christelijke Dienst voor Solidariteit met Latijns-Amerika) geven onze volledige steun aan de uitingen van afwijzing en protest van de Guatemalteekse civiele maatschappij ter verdediging van de democratie en tegen de staatsgreep onder leiding van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. 

            We betuigen onze steun aan de juridische inspanningen ter verdediging van de volkswil die tijdens de laatste verkiezingen in de stembus tot uiting kwam. We sluiten ons aan bij het protest van de Nationale Convergentie van Vreedzaam Verzet, voorgezeten door kardinaal Ramazzini, die het ontslag eist van de openbare aanklager Consuelo Porras en haar team in het Openbaar Ministerie die, in plaats van de wet te verdedigen, de belangen van de corrupten verdedigen. 

            We sluiten ons aan bij de eisen van mensenrechtenorganisaties voor de onmiddellijke vrijlating van de onterecht en illegaal gevangen genomen verdedigers van justitie. 

            Tot slot hebben we gemerkt dat het Congres van de Republiek zonder transparantie te werk gaat en wetten goedkeurt die gunstig zijn voor transnationale mijnbouwbedrijven, ten koste van het leven en welzijn van de verarmde meerderheid.

            Te midden van zoveel duisternis is er het licht van een nieuwe lente. Er is een groeiend bewustzijn en een groeiende vraag naar democratische verandering in het land onder sociale organisaties, boeren, inheemse volkeren, vrouwen, studenten, leraren, intellectuelen, vakbondsmensen…         

            De solidariteit met het volk van Guatemala groeit op het ritme van hun strijd en hoop.

Namens SICSAL-Europa, 25 september 2023

◙ Ontmoeting met Guatemalteekse advocaat Geraldina López

Met een viertal leden van het EU-LAT Netwerk, waaronder het secretariaat, ontmoetten we advocate Geraldina Lópezen de vertegenwoordiger voor Amnestie Internationaal voor Centraal Amerika in Brussel.

            Ze waren onder meer op bezoek geweest bij Europarlementariërs en ook bij functionarissen van het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

            We wisselden ideeën uit over de relatie tussen Guatemala en de Europese Unie. We sneden vooral twee terreinen aan: het commercieel aspect en sancties.

 (foto:RICIG)

Enerzijds is de Europese Unie in zijn geheel genomen conservatief. Anderzijds staat bovenaan het lijstje Handel. Vanuit Guatemala komen vooral palmolie, koffie, bananen en suiker binnen. (Maar de handel verdwijnt in het niet naast die van Guatemala met de VS.)     

Daarna pas komen de mensen- rechten. En dan nog selectief.     Aan schendingen van mensenrechten in Guatemala en El Salvador wordt weinig aandacht besteed. De te meer aan Nicaragua. 

         Met EU-LAT Netwerk houden we regelmatig de Europese ambassadeurs voor Guatemala warm. De ervaring die we hebben is dat de diplomaten zich sterk op de vlakte houden, ofwel omdat ze bang zijn om als ‘persona non grata‘ beschuldigd te worden of voor ‘inmenging in interne aangelegenheden van de staat.’  (Met uitzondering van onder meer Noorwegen en Zweden). Ondanks de ‘linkse’ regering in Spanje is haar ambassadeur een heus gevaar voor Guatemala. 

         Wat gaan we doen? Sancties. Dat moet mogelijk zijn. Stap voor stap te werk gaan. Eerst individuele sancties. En daarna bedrijven → ‘Treffen waar het pijn doet: in de geldbeugel. 

         We schoven een drietal namen naar voor en vroegen aan onze bezoekster om ons bij haar terugeer sterke argumenten aan te reiken over de vernoemde personen, waarmee we aan het werk kunnen gaan.  

Bij het afscheid overhandigde ik een drietal exemplaren van het tweemaandelijks infobulletin. Spontaan zei Geraldina dat ze die zal doorgeven aan de gevangengenomen magistrate Virginia Laparra om haar in te lichten dat ze in het buitenland nauwlettend opgevolgd wordt en om haar zo moed in te spreken.    

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.