Info Brief 318: 2 oktober 2023

◙ Openbaar Ministerie blijft jagen op Bernardo Caal Xol

Onlangs vroegen we naar de huidige situatie van Bernardo. Uit zijn antwoord leiden we af dat het Openbaar Ministerie onder leidding van de gehate procureur-generaal Consuelo Porras, niet alleen alle registers open trekt om de nieuw verkozen president en zijn partij Semilla te dwarsbomen, maar ook verdedigers van de mensenrechten het leven zuur maakt. 

Hieronder zijn antwoord:  

“Mijn juridische situatie in Guatemala is als volgt: Ik ben vrij sinds 24 maart 2022, maar het vonnis dat ik kreeg eindigt in het jaar 2025, rekening houdend met het feit dat ik alleen profiteerde van de aflossing van het vonnis, heb ik de helft van de tijd in de gevangenis uitgezeten en de rest kan ik buiten de gevangenis doorbrengen. 

Aan de andere kant, toen ik uit de gevangenis kwam, activeerden ze de andere strafzaak die ze al tegen me hadden, voor deze zaak stuurden ze me naar een mondeling en openbaar debat, het Openbaar Ministerie presenteerde zijn getuigen en vroeg 4 jaar extra gevangenisstraf tegen me. 

         De rechter die toezicht hield op het debat vond niet voldoende elementen om in te gaan op het verzoek van het Openbaar Ministerie en daarom werd ik aan het einde van het proces vrijgesproken. 

         Het Openbaar Ministerie, niet tevreden met de vrijspraak, heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter en heeft gevraagd om het debat over te doen, omdat ze willen dat ik terugga naar de gevangenis voor dit andere proces.

         De advocaten van de technische verdediging die mij vergezellen zijn al op de hoogte gesteld en we wachten op de beslissing van het hof van beroep, waar het Openbaar Ministerie de laatste tijd beroep heeft aangetekend. Dit is de vervolging en criminalisering waar ik momenteel mee te maken heb. 

         Niemand weet hoe lang het zal duren voordat er een beslissing wordt genomen over het beroep dat het Openbaar Ministerie heeft aangetekend, waarin het de rechtbank vraagt om een herhaling van het debat of het proces te gelasten.   Aangezien ze mij een speciale behandeling hebben gegeven, kan ik me voorstellen dat het vele maanden zal duren. In de tussentijd is het een psychose om te blijven denken dat ik een strafzaak heb en om te blijven wachten op een nieuwe dagvaarding.  

         In de tussentijd heb ik me toegelegd op het socialiseren over criminalisering met verschillende groepen in de sociale beweging in Guatemala. Ik praat ook met de gemeenschappen van het Qéqchi’ volk.”

 Onze bondgenoot in Dworp, Paul Mariën, voorzitter van “Vriendenkring Pater Briers” nodigt uit:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.