Info Brief 312: 18 augustus 

◙ Europees Netwerk van Oscar Romero Comités (SICSAL-Europa)

            Zoals reeds aangekondigd in info brief  311 stuurden we op 20 juli een boodschap naar Prensa Comunitaria en de Verenigde Naties. Hieronder de brief:

Boodschap van Europese christenen over illegale interventies in het nationale verkiezingsproces van Guatemala

“Wees niet partijdig in rechtvaardigheid en wees niet oneerlijk met maten van lengte, gewicht of inhoud. U moet zuivere weegschalen gebruiken…”. Leviticus, 19 35-36 

         Wij, leden van de Oscar Romero Comités (SICSAL-Europa) hebben met ontzetting waargenomen hoe de rechtsstaat in Guatemala de laatste tijd steeds meer onder druk komt te staan. We hebben gezien dat mensen die zich inzetten voor de strijd tegen corruptie en voor democratie en de rechtsstaat, systematisch belasterd, gecriminaliseerd, bedreigd, vervolgd, beschuldigd, gevangengezet en verbannen worden door individuen die gemotiveerd zijn door haat en wraak.    

         Veel burgers hadden hun hoop gevestigd op de verkiezingen van 25 juni. Ze rekenden er ten stelligste op dat de wil van het volk, uitgedrukt in de stembus, een einde zou maken aan de afbraak van de democratie en de rechtsstaat in hun land.        Tot ieders verbazing kwam een partij, waar de machtigen geen rekening mee hielden, gunstig uit de verkiezingsuitslag. Het bleek een partij te zijn die onrust en onzekerheid veroorzaakte bij degenen die zich illegaal aan de macht willen vasthouden. Als gevolg daarvan aarzelden ze niet om de ene na de andere wet van het land te negeren en het verkiezingsproces te ondermijnen. 

We sluiten ons aan bij de boodschap van de Conferentie van Religieuzen van Guatemala (CONFREGUA):

         ‘We ondersteunen alle inspanningen, civiele, individuele, collectieve, institutionele, gemeenschapsgebonden, culturele, academische en kerkelijke, zodat de vrije verkiezingen van de gezagsdragers gegarandeerd is en het civiele feest dat op 25 juni 2023 begon, voltooid wordt. Hoe is het mogelijk om mensen op te roepen en aan te moedigen om te gaan stemmen en vervolgens een veto uit te spreken over de uitingen van de bevolking. 

         Het is nu genoeg geweest met de schande tegen de waardigheid van Guatemalteekse mannen en vrouwen die zich bewust zijn van hun medeverantwoordelijkheid in het lot van de natie, evenals van de noodzakelijke en dringende hervormingen.’                                              Madrid 20 juli 2023

◙ Op weg naar 20 augustus

            Tegen de verwachtingen in kwam de Beweging Semilla  in de eerste verkiezingsronde van 25 juni als tweede uit de stembus. Daardoor kon ze doorstoten naar de tweede ronde op 20 augustus. Maar de regering van Alejandro Giammattei en zijn corrupte bondgenoten deden verwoede pogingen om Semilla te blokkeren. Daarbij werden zowat alle mogelijke wetten overtreden. Het heeft geen haar gescheeld  Uiteindelijk zullen Bernardo Arévalo en Karin Herrera,vicepresidentskandidaat meedingen tegen Sandra Torres van de partij UNE die de meeste stemmen behaalde. Op 16 augustus sloten beide partijen hun respectieve verkiezingscampagnes af.

            Karin Herrera riep het publiek op om ’te kiezen voor verandering voor alle Guatemalteken die van dit land houden, die het willen zien opbloeien, niet voor ons, maar voor degenen die eraan komen, voor degenen die hulp nodig hebben, voor degenen die door de staat zijn vergeten en die vandaag de dag lijden, die 60 procent van de Guatemalteekse bevolking uitmaken.’ 

            Van haar kant rukte Sandra Torres haar masker af en liet haar ware gelaat zien. Ze ondertekende als onderdeel van haar slotcampagne een pact met de beruchte organisatie van gepensioneerde militairen om hun steun te krijgen voor de tweede verkiezingsronde van zondag. Torres beloofde de Guatemalteekse Vereniging van Militaire Veteranen (Avemilgua) om de economische bonus voor voormalige militairen te verhogen als zij het presidentschap van het land zou winnen.

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.