Info Brief 311: 31 juli 2023

◙ Hoogdagen voor de Guatemala solidariteit

         * Eerst kregen we de gelegenheid om tijdens een ontmoeting met vier Guatemalteken uitgebreid informatie uit te wisselen op de kantoren van Broederlijk Delen. Dat was op 12 juli. De chapines waren naar Brussel gekomen ter gelegenheid van de Derde Topontmoeting van de regeringsleiders van de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen. Ze namen deel aan het tweedaagse forum (13 en 14 juli) van de civiele maatschappij. 

(zie: Info Brief 310) 

         * Op 17 juli trok een kleine groep van EU-LAT Netwerk en een paar Guatemal- teken op door- reis naar de Guatemalteekse ambassade in Brussel met een protestbrief in verband met de hallucinante gebeurtenissen rond de uitslag van de eerste ronde van de verkiezingen van 25 juni.   

         * Op 17 en 18 juli  waren de ogen gericht op de ‘Topontmoeting van de Volkeren’ in de campus van de VUB  in Brussel. 

         Onverwachte en verrassende ontmoeting met twee chapinas

Verónica is afkomstig van Quiché) en is lid van de (op dit ogenblik door corrupte politieke partijen gewraakte) partij SEMILLA en ook van de vrouwenbeweging La Cuerda. 

Ook Lucía Ixchiu is afkomstig van Quiché. Zij is architect, is als gemeen- schapsjournaliste verbonden met Prensa Comunitaria en noemt zichzelf inheemse feministe. 

◙ Europees Netwerk van Oscar Romero Comités (SICSAL-Europa) is alert

            Met het netwerk volgen we de gebeurtenissen in Guatemala op de voet. Een paar weken geleden publiceerden we een boodschap waarin we de systematische vervolging van  onafhankelijke magistraten, journalisten en mensenrechtenactivisten aan de kaak stelden. 

            Op 20 juli stuurden we een tweede boodschap, ditmaal in verband met de illegale pogingen om het resultaat van de verkiezingen van 25 juni onderuit te halen.             We stuurden de brief naar  Prensa Comunitaria en naar de Verenigde Naties.  

◙ ‘Topontmoeting van de Volkeren’ in de campus van de VUB  in Brussel. 

         Tijdens de voormiddag kregen we een rijke keuze uit conferentiedebatten. Daar ik zelf publiceer in DeWereldMorgen en Uitpers was ik bijzonder  geïnteresseerd in de conferentie over de MEDIA. Achter de conferentietafel zaten vertegenwoordigers van de pers, intellectuelen en artiesten uit België, Nederland, Spanje, Griekenland, Cuba en Venezuela.

Een grabbel uit de ideeënmand. 

         De media zijn een internationaal strijdperk. We moeten ze aanwenden als een instrument voor de zaak van de volkeren. De media worden ingezet als oorlogspropaganda en voeren een economische oorlog tegen de arbeidende bevolking. De dominante klasse heeft het monopolie over de nieuwsberichtgeving.   

We weten dat naties gekoloniseerd worden. Maar ook de media worden gekoloniseerd en gebruikt als een instrument. Mainstream media sturen bijna allemaal dezelfde berichten uit, ze nemen ze van elkaar gewoon over. Ze zullen niet gemakkelijk alternatieve volksmanifestaties weergeven. Alternatieve media worden geweerd uit de mainstream media, kunnen niet rekenen op grote (financiële) middelen en journalisten worden in sommige gevallen gecriminaliseerd en vervolgd.

De Cubaanse journalist wees erop dat we vandaag meer dan ooit leven onder de algemene heer- schappij van het neoliberale discours. We kijken op tegen een crisis van de waarheid, de waarheid bestaat niet meer. Het gaat over de kunst van de retoriek om anderen te overtuigen. 

         Intellectuele capaciteit wordt bewust vernietigd. Er worden technieken aangewend om ons te overtuigen dat we apolitiek moeten zijn. Het blijkt dat de concentratie van kinderen en volwassenen verminderd is. En daar gaat de desinformatie gebruik van maken. 

         De huidige crisis is anderzijds een belangrijk moment om er voordeel uit te halen.    

         Tenslotte werd nog gewezen op het verschil tussen een ‘democracia representativa (waar de bevolking zich voor beslissingen en wetten laat vertegenwoordigen door het parlement, zoals dat gebeurt in westerse landen) en een ‘democracia participativa‘ (waar de bevolking en de sociale organisaties rechtstreeks hun inbreng voorleggen om beslissingen en wetten uit te vaardigen.)    

◙ Nooit geziene wetsovertredingen door het ‘Pact van de Corrupten’ na de verkiezingen van 25 juni in Guatemala

(zie: uitgebreid artikel in Uitpers🙂 

Toxische hertellingen van de verkiezingsuitslagen in Guatemala – Uitpers

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.