Info Brief 302:15 mei 2023

◙ De boerenorganisatie CODECA betreurt andermaal dodelijke agressie   

CODECA, die we jaarlijks financieel steunen, meldt ons de moord op twee van haar actieve leden. Nicolasa López Méndez, 27 jaar (ze liet twee meisjes verweesd achter), en Victoria Méndez Agustín, 18 jaar waren afkomstig uit het dorp El Camarón, San Luis Jilotepeque , departement Jalapa. Beiden werden doodgeschoten op de terugweg van het stadscentrum naar hun gemeenschap, nadat ze naar de markt waren geweest om boodschappen te doen. Dit gebeurde op 7 mei. Leonardo Morales, de bestuurder van het voertuig, werd eveneens gedood bij de aanval en een passagier raakte gewond.

    (foto: Codeca)          

            Nicolasa López en Victoria Méndez waren al meer dan 7 jaar lid van CODECA; Nicolasa zette zich samen met anderen in haar gemeenschap in voor de nationalisering van de elektriciteit. Als repressiemaatregel liet ENERGUATE alle gemeenschap- pen in de regio meer dan twee jaar zonder elektriciteit zitten. 

            Victoria Méndez was lid van de CODECA jeugd. Haar vader is een van de lokale leiders en is een belangrijke getuige geweest in de zaak van de vermoorde Luis Marroquín, die deel uitmaakte van de nationale coördinatie van de beweging en in 2018 door de burgemeester van de gemeente vermoord werd. Beide vermoorde vrouwen maakten ook deel uit van het team van onze politieke arm MLP.

            Sinds 2018 tot nu toe zijn er 27 verdedigers vermoord in leidinggevende functies in verschillende structuren van CODECA. Tot nog toe werd geen recht gedaan voor de moorden op deze kameraden. De laatste jaren is de vervolging, criminalisering en repressie door de staat tegen gemeenschappen in verzet toegenomen. Er werd dit jaar bovendien een wet goedgekeurd, die optreden toelaat tegen de verzetsgemeenschappen die de nationalisering van de elektriciteit in Guatemala eisen.

◙ Bekendmaking van de laureaat voor de Quetzalprijs 2023 van Guatebelga

Christophe Busch, voorzitter van de internationale jury die zich buigt over de nominaties, verklaarde de motivatie van de jury: 

(foto:Affiche)

            ‘De jury van de 2-jaarlijkse Quetzal Prijs voor Mensenrechten en Democratie in Guatemala heeft unaniem besloten deze prijs in 2023 toe te kennen aan magistraat Virginia Laparra Rivas.             Mevrouw Virginia Laparra koos ervoor om als Guatemalteekse advocaat de strijd tegen corruptie in haar land te leiden. Zij ontmantelde met succes criminele en clandestiene structuren binnen de regering. Haar werk werd haar echter onmogelijk gemaakt toen zij op 22 februari 2022 werd gearresteerd en gedurende 9 maanden in strikte isolatie in voorarrest werd geplaatst. Op 16 december 2022 werd ze veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Amnesty International documenteerde in detail de onregelmatigheden in de tegen haar aangespannen strafprocedure, waardoor haar recht op een eerlijk proces en haar vrijheid extreem werden geschonden.                                              De jury oordeelde dat Virgina Laparra als onderzoeksrechter ten onrechte werd gecriminaliseerd als onderdeel van een strategie om straffeloosheid na te streven. Verschillende organisaties documenteren dat internationale normen om rechters en magistraten te vrijwaren van ongerechtvaardigde procedures en ongepaste beïnvloeding niet langer gewaarborgd zijn. Magistraten worden via de sociale media in diskrediet gebracht en blootgesteld aan administratieve en strafrechtelijke procedures. Dit patroon van intimidatie heeft ertoe geleid dat verschillende magistraten er reeds voor hebben gekozen om in ballingschap te gaan.             Virginia Laparra toonde buitengewone moed door tegen de stroom in te gaan en de grondslagen van de rechtsstaat weer op de voorgrond te plaatsen. Haar situatie is specifiek en symbolisch voor de moeilijkheden om corruptie en rechtsonzekerheid binnen de staat aan te pakken. Daarom nomineren wij haar voor de Quetzal Prijs 2023.’

 Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.