Info Brief 301:8 mei 2023

◙ Guatemalteekse regering slaat buitenlandse bezorgdheid in de wind

            Volgens een rapport van de Speciale Rapporteur voor de Vrijheid van Meningsuiting van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten is het jaar 2022 het dodelijkste  voor de pers in Latijns-Amerika met 39 moorden op journalisten, terwijl anderen geconfronteerd werden met gevangenisstraf, strafvervolging, fysieke aanvallen of aanvallen via sociale netwerken. Daarnaast gingen velen in ballingschap werken.

            ‘In Guatemala zijn ten minste 22 journalisten in ballingschap gegaan, waarvan er twaalf gedurende de voorbije maand maart het land verlieten.’

          (foto: Prensa Comunitaria)

De Speciale Rapporteur zei met bezorgdheid het proces gevolgd wordt tegen Jose Rubén Zamora, oprichter van dekrant elPeriódico, die zich op de tweede dag van het proces verdedigde tegen de beschuldiging van witwassen, chantage en beïnvloeding hem aangewreven door het Openbaar Ministerie. Verder berichtte de Rapporteur dat het verzoek gericht aan de Staat om journalist Zamora te bezoeken onbeantwoord blijft.

In democratische staten moet elke persoon in zijn situatie bezoek kunnen krijgen, berichtte hij.

            De zaak Zamora ontketende ook vervolging en criminalisering tegen journalisten, opiniecolumnisten en onafhankelijke pers. Op 28 februari verzocht magistraat Cinthia Monterroso een onderzoek in te stellen tegen negen journalisten die zij beschuldigde van belemmering van de rechtsgang omdat zij berichten publiceerden over de zaak Zamora.

            Zoals we gewoon zijn , bazelt de regering uitspraken die het omgekeerde zijn van wat ze doet. Het klinkt cynisch: 

            Rita Claverie de Sciolli, permanente vertegenwoordiger van Guatemala bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verwijst op de Werelddag voor de Persvrijheid naar de vrijheid van meningsuiting in het land.

            ‘De vrijheid van meningsuiting is een van de pijlers die in elke democratische samenleving moeten bestaan, omdat zij van fundamenteel belang is voor het op gang brengen van de dialoog en de vorming van de publieke opinie,’ benadrukte ze.

            Ze voegde eraan toe dat ‘om te garanderen dat journalisten hun werk vrij en onafhankelijk kunnen uitoefenen’ de regering platforms, persruimten en open data hebben gecreëerd waar journalisten toegang hebben tot officiële overheidsinformatie.

◙ Uitnodiging 

De leden van GUATEBELGA VZW – organisator van de tweejaarlijkse QUETZALPRIJS en het college van burgemeester en schepenen van de gemeente HERENT – nodigen uit voor een belangrijk persmoment op vrijdag 12 mei. De laureaat van de QUETZALPRIJS 2023 – een prijs voor mensenrechten en democratie in Guatemala – zal dan officieel bekend gemaakt worden.

          Een internationale jury, onder voorzitterschap van de heer Christophe Busch – directeur van het Hannah Arendt Instituut –, was unaniem in de keuze voor de persoon die door de gemeente Herent als haar kandidaat werd voorgedragen.

          Welkom op vrijdag 12 mei om 11u a.m. in De Kouter, zaal Haagbeuk, Spoorwegstraat 5, 3020 Herent.  

          12 mei is de datum waarop Walter Voordeckers  (CICM) in 1980 vermoord werd in zijn parochie van Santa Lucía Cotzumalguapa.

◙ Zijn we gek of gewoon slecht? 

‘We blijven erop hameren: Zijn we gek? Zijn we ons verstand veloren? Of zijn we soms gewoon slecht? Hoe is het mogelijk dat 20% van de rijke wereld 80% van het Bruto Wereld Product bezit ten aanzien van het stilzwijgen van grote massa’s van de bevolking, al dan niet gelovig? Kan het zijn dat we gek zijn?’

(fragment uit een artikel van Juan Simarro, Spaanse filosoof en gelovig protestant)

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.