Info Brief 293:13 maart 2023

◙ Bekende gezichten onder de verkiezingskandidaten 

De secretaris-generaal van de URNG, Carlos Barrios, bevestigde de coalitie tussen URNG en Winaq. Hij bevestigde dat er een consensus was bereikt om niet enkel het presidentschap na te streven, maar ook volksvertegenwoordigers in het Congres en kandidaten voor de gemeentebesturen.

         De nationale vergadering werd bijgewoond door Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú, evenals door congreslid Sonia Gutiérrez, die nu namens de coalitie haar herver- kiezing in het Congres zal nastreven. Zij staat bovenaan de nationale lijst van de coalitie.

         Vakbondsleider Daniel Pascual, coördinator en oprichter van de boerenorganisatie CUC), bezet de tweede plaats op de nationale lijst voor het Congres.

         Kandidaat voor president wordt Amílcar Pop, 45 jaar oud en afkomstig uit Cobán, Alta Verapaz. Hij is advocaat en notaris en was van 2012 tot 2016 lid van het Guatemalteekse Congres voor het Frente Amplio de Izquierdas (Breed Front van Links), dat deel uitmaakte van de Winaq-partij. Momenteel is hij lid van het Centraal-Amerikaans Parlement (Parlacen).

         Kandidaat voor vice-president is Mónica Enríquez, 50 jaar oud, afkomstig uit Quetzaltenango. Zij is psychologe en is al meer dan vierentwintig jaar betrokken bij vrouwenorganisaties.

Rigoberta Menchú kwam in de jaren ’90 langs in Europa en België na de ontvangst van de Nobelprijs voor de Vrede in 1992 en zagen we opnieuw in Guatemala.Daniel Pascual mochten we enkele keren verwelkomen in België en zagen we meerdere malen in Guatemala. En Amilcar Pop kwamen we tegen in het Europees Parlement. Zowel Daniel als Amilcar zetten we in de schijnwerpers tijdens de acties van ‘Defend The Defenders’ in Brussel op de Internationale Dag van de Mensenrechten.

◙ Delegatie Broederlijk Delen in de streek van Aalst 

            Een week lang waren Eduardo Juárez Borrayes en Susan Orozco te gast in Mere. Ze gaven getuigenissen over het land en hun inzet in de Sint-Jozef school, de beroepsschool en tijdens een zondagviering in de kerk. Ze bezochten een ecologische boerderij en een ecologische brouwerij in de streek. Ook een veebedrijf in Aaigem. Daar  zagen ze hoe de slimme robot met enige moeite de vier tepels zocht en eindelijk te pakken kreeg om de koeien gemolken te krijgen. 

            In Aalst bezochten ze onder andere de Loods vzw, een maatwerkbedrijf dat 120 mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt tewerkstelt in verschillende projecten. En in het stedelijk  museum volgden ze het schrijnende verhaal van de strijd van priester Daens tegen de textielbaronnen. In Gent be- zochten ze het Gravensteen, het Lam Gods in de crypte van de kathedraal en de laboratoria van de Universiteit. Ze gingen op bezoek in Brussel en Sint-Amandsberg. De voorlaatste avond van hun vertrek uit de streek kwamen we samen met een vijfentwintig belangstellenden. Aan de hand van een powerpoint illustreerden ze hun activiteiten.     

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’

Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.