◙ Leve de transfers!
De transfers van Guatemalteken in het buitenland zijn in de eerste maand van 2023 toegenomen. Het ministerie van Financiën meldde dat de transfers van gezinnen vanuit de Verenigde Staten naar Guatemala in januari een recordbedrag bereikten.

Volgens de autoriteiten van het ministerie werd in de eerste maand van het jaar 1.386,5 miljoen dollarontvangen, wat een groei betekent van 17,4% ten opzichte van de 1.180,7 miljoen dollar die in januari 2022 binnenkwam.
De minister van Openbare Financiën, Edwin Martínez Cameros, benadrukte dat de toename van deze middelen te danken is aan de inspanningen van Guatemalteekse migranten die met hun transfers kapitaal in de schatkist injecteren.
De autoriteiten van de Bank van Guatemala schatten dat de transfers in 2023 een groeipercentage van 7,5% zullen bereiken, wat bevestigt dat Guatemala een van de belangrijkste ontvangers van transfers in de Centraal-Amerikaanse regio is.
◙ Europese Unie en verkiezingen in Guatemala
We kwamen opnieuw virtueel samen met 14 personen van de ‘Werkgroep Guatemala’ van EU-LAT Network na de analyse die advocaat Frank LaRue ons gaf de week tevoren. Wat nu met de Europese Unie? We hadden tevoren al vernomen dat de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) op voorhand eenverkenningsmissie zou sturen met het oog op een waarnemingsmissie voor de verkiezingen zelf. De bedoeling is een aantal instanties te ontmoeten waarbij aan alle partners dezelfde vraag wordt gesteld: Zou onze aanwezigheid als verkiezingswaarnemers nuttig zijn? Kunnen wij waarde toevoegen? Is het een haalbare missie? Op basis van hun bevindingen wordt dan een verslag opgesteld voor Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie,

Ondertussen blijkt – zoal Frank Larue opperde – is die verkenningsmissie in Guatemala doorgegaan. Josep Borrell zal wellicht in de maand mei beslissen om al dan niet een missie te zenden. Daarnaast zijn er prangende vragen: Is de huidige regering bereid om gelijk welke (kritische) internationale waarnemings- missie binnen te laten en zal ze geen gebruik maken van een verbod met de smoes van inmenging in interne aan- gelegenheden? Anderzijds betekent een waarnemings- missie op zich geen goedkeuring van deze ver- kiezingen?
Tijdens onze bijeenkomst vroegen we ons af welke uitdagingen op ons liggen te wachten.
Informatie is van groot belang, van beide kanten. Want de Liga Propatria, een conservatieve en rechtse groep, die onder meer de strijd aanbond tegen de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG), is volop bezig desinformatie te spuien naar de publieke opinie in Guatemala. Ze belasteren ‘bemoeizuchtige’ ambassades. De G13 (de hoofdzakelijk westerse donorlanden, die toezien op de evolutie van het politieke gebeuren in Guatemala) worden afgeschilderd als de vertegenwoordigers van het internationale socialisme.
Wij moeten ons ook laten horen. We kijken nog uit hoe we te werk zullen gaan na ons extra te laten briefen. Mogelijkheden zijn: ons richten tot onze respectieve ambassades en onze Europarlementariërs in Brussel. Eventueel een openbrief over frauduleuze verkiezingen. Nu een resolutie promoten in het Europees Parlement zou geen aarde aan de dijk brengen. Integendeel, het zou kunnen leiden tot een weigering door de Guatemalteekse overheid om een Europese waarnemingsmissie binnen te laten.
Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’
Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités