Info Brief 265: 24 augustus 2022

◙ Regering vernietigt toegangswegen van gemeenschappen

            Francisco Simón Francisco, een van de journalisten van Prensa Comunitaria ging zijn licht opsteken bij de inwoners in het noorden van El Petén. 

            Ongeveer 150 radiopatrouilles van de Nationale Civiele Politie (PNC) en 12 legertrucks deden in de vroege uren van woensdag 17 augustus een inval in de Sierra Lacandón. Met explosieven vernietigden ze de wegen die de gemeenschappen Nueva Jerusalén II en het gehucht La Revancha, gelegen in de gemeente La Libertad met elkaar verbinden.

            In volle nacht begonnen de mensen de bewegingen van voertuigen te horen en dit alarmeerde de families. 

“Het was erg donker en de mensen waren bang om in de buurt van de plek te komen, ze zeiden: “we kunnen beter niet gaan, want het leger zou op ons kunnen schieten en ons daar dood achterlaten, zoals bij andere gelegenheden gebeurd is’,” zei Don Silvestre Calletano, een vierendertigjarig gemeenschapslid uit Nueva Jerusalén.

            Bij dageraad arriveerden de dorpelingen op de plaats en vonden de wegen vernield door verschillende ontploffingen. Die lieten grote gaten achter. In La Revancha ging het om acht enorme gaten met een diameter van tien meter.

            In een korte verklaring verzekerde de Nationale Civiele Politie (PNC) dat zij, in samenwerking met de Nationale Raad voor Beschermde Gebieden (CONAP) en het Guatemalteekse leger, gevolg gaven aan een gerechtelijk bevel tot vernietiging van twee vermeende clandestiene wegen, die zich in het Nationaal Park Sierra del Lacandón zouden bevinden.

            ‘De wegen zijn door de dorpelingen zelf aangelegd om de mobilisatie in tijden van nood te vergemakkelijken, bijvoorbeeld een vrouw die aan complicaties bij de bevalling lijdt of om onze oogsten naar de gemeente te brengen. Ze zijn niet clandestien, zoals de autoriteiten beweren,’ zei don Silvestre Calletano. 

            We hebben zelfs tortilla’s of een brood gelaten, we hebben kippen of varkens verkocht om geld te verdienen en bij te dragen aan de aanleg van de weg. Nu moeten we weer helemaal opnieuw beginnen,’ klaagde hij. 

            Een ander lid van de plaatselijke gemeenschap, die niet bij naam wenste  genoemd te worden, verklaarde dat de twee gemeenschappen in de Sierra del Lacandón zich meer dan 30 jaar geleden in de regio vestigden.

            ‘Om te beginnen zijn het geen clandestiene wegen. Van 1990 tot 2000 werden ze collectief aangelegd. In feite heeft de CONAP van deze wegen gebruik gemaakt, en wat een toeval, nu komen zij ze vernietigen en ze clandestien noemen,’ zei hij.

            Hij herinnerde de regeringsinstanties eraan dat de wegen altijd al hebben bestaan. 

‘Het zijn wegen die vele jaren geleden zijn ontstaan en die ook door houthandelaars gebruikt werden,’ zei hij.

(foto’s: Prensa Comunitaria)

            De ondervraagden wezen erop dat de mensen zelf voortdurend bezig zijn met het herstellen van de wegen, ‘want deze gemeenschappen bestaan praktisch niet voor de staat, zij hebben geen rechten en zijn volledig in de steek gelaten, hetgeen de reden is waarom de regering geen enkele investering in deze regio heeft gedaan,’ zeiden zij.

Toen zij werden gevraagd over de kwestie van de drugshandel, antwoordden ze dat de autoriteiten deze institutionele focus gebruiken om de dorpelingen onzichtbaar te maken. (Voor hen (de autoriteiten) zijn deze wegen die van de drugshandelaars. Dat is de naam die de regering gebruikt, en dan zijn zij degenen die de gemeenschappen financieren, zodat zij zich vrij kunnen bewegen. Maar in werkelijkheid zijn de wegen ons eigen werk,’ verduidelijkten zij.            ‘Vooreerst beweren ze dat het een beschermd gebied is en dat er geen mensen mogen aanwezig zijn, en daarnaast zeggen ze dat het clandestiene of illegale wegen zijn. In feite zijn het wegen die de autoriteiten zelf al gebruikt hebben om boeren gevangen te nemen, huizen in brand te steken of oogsten te verbranden”, besloot Don Silvestre Calletano.

◙ Radio Centraal Antwerpen

            Een telefoontje uit Antwerpen. We kregen je gegevens van Uitpers. Je artikel over het bezoek van president Giammattei van Guatemala aan Oekraïne trok onze aandacht. Wat bezielt die man? Wat ging hij daar uitvreten? En hebben de VS daar iets mee te maken? Wat gebeurt er tegenwoordig in Guatemala met de democratie?  Kunnen wij daarover een gesprek hebben van een twintigtal minuten?   

            Dat gesprek ging door op zaterdag 13 augustus tijdens het wekelijks Actualiteitenprogramma van Radio Centraal Antwerpen.

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.