Info Brief 264: 15 augustus 2022

◙ Universiteitsstudenten reeds meer dan 100 dagen op de bres

            De staatsuniversiteit San Carlos (USAC) wordt al meer dan 100 dagen bezet uit protest tegen de frauduleuze verkiezing van Walter Mazariegos tot rector.

            Ook het Grootstedelijk Universitair Centrum (CUM), het USAC-Museum, het recreatiecentrum Los Arcos en verschillende regionale universitaire centra, zoals onder meer San Marcos en Quetzaltenango worden door studenten  bezet en bewaakt.

(foto: Juan Rosales)

             Op 4 augustus naderde een persoon, gemaskerd gezicht, de poorten  van de Universiteit van San Carlos (USAC), waar drie studenten de wacht hielden. Hij richtte een vuurwapen op hun gezichten en zei dat ze moesten opkrassen of ter plaatse sterven. De studenten zochten dekking en verscheidene niet-geïdentificeerde personen drongen de centrale campus binnen en renden in de richting van de Faculteit Geesteswetenschappen.

De stille en verlaten campus begon te vertroebelen door een dichte kolom zwarte rook. De geur van verbrand metaal en rubber verpeste de atmosfeer, op de parkeerplaats van de Faculteit van de Geesteswetenschappen staken gewapende individuen een verlaten voertuig in brand. Daarop verscheen een wagen van de vrijwillige brandweer en een groep personeelsleden van de universiteit maakte van de situatie gebruik om de campus binnen te dringen en de tenten van het verzet te ontmantelen.

            Enrique Bremen, van de vakbond  van de werknemers van USAC probeerde te bemiddelen tussen de studenten en de directeur van de Algemene Administratie van de universiteit (DIGA), maar deze weigerde te praten. Beetje bij beetje werden de personeelsleden van de campus verwijderd. 

Later hielden de studenten een persconferentie waarin zij verslag uitbrachten van de gebeurtenissen. Ze vroegen de bevolking de machtsovername te steunen van de universiteit, die zij beschouwen als het laatste bastion van de Guatemalteekse democratie. 

            Zij kondigden aan te zullen deelnemen aan de algemene staking die is uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de Civiele Maatschappij.

            ‘Zelfs als het me mijn leven kost, zal ik de autonomie van de universiteit blijven verdedigen,’ zei een van de studenten.

◙ Solidariteit met journalist José Rubén Zamora en de krant elPeriódico

            Op 30 juli onderschreven de steungroep Solidair met Guatemala  en het Europees Netwerk van Oscar Romero Comités een oproep ten voordele van de directeur van de krant elPeriódico. Onlangs werd hij aangehouden. (zie: Info Brief 263)

            Onderaan de laatste twee paragrafen van de oproep:

            ‘De Guatemalteekse samenleving is onbeschermd tegen de willekeur van de overheid. In plaats van zijn burgers te beschermen, vervolgt de staat Guatemala hen omwille van hun ideeën, in strijd met artikel 5 van de Politieke Grondwet van de Republiek, waarin bepaald is dat niemand mag worden vervolgd of lastiggevallen omwille van zijn mening.

            Wij verwerpen de willekeurige aanhouding van José Rubén Zamora, de censuur tegen hem en tegen “el Periódico”. Wij eisen dat de president van de Republiek, Alejandro Giammattei, de rechterlijke macht, de wetgevende macht en alle autoriteiten van de drie machten van de staat de vrijheid van meningsuiting eerbiedigen en dit recht volledig waarborgen.’

Guido De Schrijver  – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.