Info Brief 230: 27 december 2021

◙ Guatemala Netwerk voor Vrede en Ontwikkeling (RPDG) kende de “Gisella Paz y Paz y Jorge Rosal 2020”-Prijstoe aan BERNARDO CAAL XOL

(foto: Beide dochters van Bernardo tonen fier het document)

            De missie van RPDG is het verenigen van Guatemal- teken en vrienden van Gua- temala over de hele wereld en het bevorderen van hun organisatie, onderwijs en politieke participatie.

(foto: Beide dochters van Bernardo tonen fier het document)

            RPDG streeft naar de verwezenlijking van het Nieuwe Guatemala zoals be- schreven in de Vredes- akkoorden van 1996, als een multiculturele, meertalige, multi-etnische natie, en als een staat waar Garifuna’s, Ladino’s, Maya’s en Xinca’s dezelfde rechten en plichten hebben, en dezelfde verantwoordelijkheden. Rekening houdend met het feit dat de bevolking van Guatemala niet kan worden verdeeld bij het overschrijden van grenzen, werkt de RPDG aan de volledige verwezenlijking van het potentieel van iedere Guatemalteek, ongeacht het land waar hij of zij woont.

◙ Eerbetoon aan Ricardo Falla S.J. voor zijn loopbaan en werk

“Het eerbetoon dat zij mij brachten is voor alle mensen die hun getuigenis hebben afgelegd en die ik heb opgeschreven”, Ricardo Falla.

Op 15 december bracht de interreligieuze sector Centinelas in Quetzaltenango een eer- betoon aan antropoloog en schrijver Ricardo Falla, voor zijn loopbaan en werk ten behoeve van de inheemse bevolking van Guatemala.

◙ Bijeenkomst van de 4dePijler-Beweging 

We zaten met 41 deelnemers digitaal samen. Daar de 4dePijler-Beweging nauw gelinkt is aan 11.11.11-Nationaal, kregen we al meteen een gedegen uitleg over veranderende situaties in de samenleving en daaraan beantwoordende veranderingen in onze aanpak en manier van werken. Politiserend werken wordt belangrijker dan ooit. 

Met als doel: verandering teweegbrengen, sensibiliseren en mobiliseren, thematisch tewerk gaan rond een structureel onrecht en ons daarbij richten op de overheden, organisaties en de brede bevolking en eventueel de bedrijven.

Vroeger en nu

 Vroeger waren ad- vies raden belang- rijk (Milieu, Jeugd, Cultuur, enz), ook de GRIS, GROS,…Nu worden zij nog minder gehoord bij pogingen tot beïn- vloeding van het lokale beleid. Vandaag is het middenveld aan het veranderen. Er ver- schijnen nieuwe organisaties op het toneel. Adviesraden zijn in evolutie. Er dient zich een andere manier van optreden aan. Daarnaast lag de focus vroeger op de (eenmalige) najaarscampagne in november. Nu voorzien we meerdere campagnes uitgestreken over het jaar. We werken ook meer en meer online. 

Fonds 2022     

            Het aantal 4dePijler organisaties is toegenomen. In 2021 werden 135 aanvragen ingediend voor projecten van € 1000. Maar er zijn amper € 100.000 voorzien. Is een uitbreiding van het fonds mogelijk? 

** De ondersteuning van de Vlaamse overheid wordt verlengd met drie jaar. 

** De 4dePijler-week gaat het volgend jaar door van 14 tot 18 maart, met als afsluiter zaterdag 19 maart in het Vlaams parlement.

Guido De Schrijver

Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.