Info Brief 284:  9 januari 2023

◙  Guatemalteekse migranten teruggestuurd

            Volgens gegevens van het Guatemalteekse Instituut voor Migratie (IGM) werden vorig jaar alleen al 40.713 migranten per vliegtuig uit de Verenigde Staten teruggestuurd. Een veel hoger aantal dan in 2021 met 17.806 personen.

            In 2022 stortten de migranten vanuit de VS financiële transfers over naar familieleden in het thuisland, goed voor 18% van het bruto binnenlands product. Dat komt neer op 18 miljard dollar

            Ondanks het belang hiervan maakt de regering de duizenden Guatemalteken onzichtbaar die gedwongen worden naar de Verenigde Staten te migreren door een corrupt beleid en bij gebrek aan werk en om hun gezin te onderhouden.

            Door het aanhoudende gebrek aan veilige en regelmatige migratieroutes blijven miljoenen mensen jaar na jaar gevaarlijke tochten maken. Van 2014 tot 2021 zijn volgens de VN wereldwijd meer dan 50.000 migranten op migratieroutes om het leven gekomen.

            In plaats van te zorgen voor haar bevolking heeft de regering blijkbaar maar één (haast cynisch) antwoord op het probleem in zijn land.

            ‘Journalist Francisco Simón Francisco schrijft: “De autoriteiten roepen de Guatemalteekse bevolking op wettig te migreren en zo de gevaren die irreguliere migratie met zich meebrengt te vermijden,” zegt de regering van Alejandro Giammattei over het fenomeen.’

◙ Belgisch bezoek aan Santa Lucía Cotzulmaguapa

            In november vorig jaar reisde een groep van 17 sympathisanten van Broeder- lijk Delen begeleid door de BD-vrijwilligster Lut Van Damme voor twee weken naar Guatemala. Ze werden er door Karin, de landenvertegen- woordigster en vrijwilligster Lieke op sleeptouw genomen om de werking van de partners van Broederlijk Delen beter te leren kennen. 

            Na enkele beklijvende bezoeken in het departement San Marcos, reisde het gezelschap terug naar de hoofdstad via de kustweg met een tussenstop in Santa Lucía Cotzumalguapa. 

            Hun bezoek sloot mooi aan bij de doorverwijzing in België  van de rechtszaak tegen de beschuldigden van de moord en verdwijning van de 3 Belgische Scheutisten Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau naar het Hof van Assisen. 

            Lut Van Damme, afkomstig uit Menen, heeft Serge Berten nog gekend in hun studententijd en lichtte voor de groep de context toe van zijn verdwijning en de moord op de andere Scheutisten.

            Zij stonden net als onze partners, die onder andere ook een werking hebben aan de Zuidkust van Guatemala, aan de kant van gemeenschappen die in de greep zitten van een economisch systeem gebaseerd op uitbuiting door grootschalige monoculturen van suikerriet, bananen en palmolie. 

            Met schending van arbeidsrechten, milieurechten, recht op water en voedsel en de mensenrechten tout court tot gevolg. Een engagement dat zij met het leven moesten bekopen. 

            Het werd een indringende kennismaking met een 10-tal leden van AMDE tijdens een gezamenlijke lunch.  AMDE is een basisorganisatie die vanuit de zoektocht naar vermiste familie en vrienden de democratie in Guatemala stimuleert en de straffeloosheid bestrijdt. Op die manier zetten zij in op menselijke waardigheid en een betere toekomst. 

            In 2021 ontvingen zij van Guatebelga de Quetzalprijs als teken van solidariteit met hun strijd. 

            Op weg naar het kantoor van AMDE kwam de groep langs de plek waar Walter Voordeckers neergeschoten is. In hun kantoor gaven de medewerkers van AMDE verder meer uitleg over hun werk en hoe zij blijven zoeken naar gerechtigheid voor de meer dan 100 vermoorde of vermiste familieleden. De groep sloot af met een ingetogen bezoek aan het graf van Padre Voordeckers.  Iemand van de groep  kocht een krans om op het monument voor de kerk te leggen.


            Voor hen die Serge Berten zelf, of via hun broers medestudenten, nog gekend hadden was het een bijzonder beklijvend bezoek. Maar ook de hele groep was diep onder de indruk van de gruwel die zich in de beginjaren ’80 afspeelde en van de moed en volharding van de familieleden van AMDE om ervoor te zorgen dat hun geliefden niet vergeten worden. Tekst en foto’s: Frans Kenis en Lut Van Damme

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Info Brief 283:  3 januari 2023

◙ CODECA heeft kandidaten voor de verkiezingen klaar

         Toen we voormalig ombudsman voor de mensenrechten Jordán Rodas en Leiria Vay van de bestuursraad van CODECA in Brussel een paar maanden geleden ontmoetten,was niet helemaal duidelijk of hun contacten gelijkliepen en hun agenda een en dezelfde was. 

         En ja, nu wordt alles duidelijk. Prensa Comunitaria meldde ons het recente gebeuren. Op 28 december hield de politieke partij Movimiento para la Liberación de los Pueblos (MLP) haar nationale vergadering voor de pro- clamatie van kandidaten, waarin zij Thelma Cabrera Pérez en Jordán Rodas Andrade verkozen als hun kandidaten voor president en vicepresident voor de volgende algemene ver- kiezingen in juni 2023.

            De vergadering greep plaats in de gemeente Santo Domingo, departement Suchitepéquez. Thelma Cabrera is een Maya vrouw en mensenrechtenactiviste. Jordán Rodas, voormalig Ombudsman voor de Mensenrechten (PDH) is ons meer dan bekend. Zo zal MLP voor de tweede keer meedingen naar de uitvoerende macht.

            Jordán Rodas, geboren in Quetzaltenango, gaat voor vicepresident. In augustus vorig jaar beëindigde hij zijn mandaat als Ombudsman voor de Mensenrechten. Hij werd verkozen door de beweging SOS USAC als kandidaat voor rector van de staatsuniversiteit San Carlos. Maar door fraude bij de verkiezingen greep hij naast die post. President Alejandro Giammattei zette een van zijn bongenoten op die post. Sindsdien hebben hele groepen studenten tot vandaag boycotacties gepleegd tegen de frauduleuze rector. 

Thelma Cabrera, van oorsprong Maya-Mam uit het departement Retalhuleu, is een erkende mensenrechten- activiste en boerenleidster. Voordat zij in 1992 bij CODECA kwam, werkte ze als coördinator van het vrouwennetwerk. In de dertig jaar dat zij met de gemeen- schappen samenwerkt, heeft zij zich ingezet voor de verdediging van de rechten van de vrouw, van Moeder Aarde en het milieu. Ook heeft zij de nationalisering van bepaalde goederen en diensten geëist en de uitsluiting aan de kaak gesteld van inheemse gemeenschappen door verschillende regeringen.

Het secretariaat van CUC meldde ons dat Daniel Pascual, coördinator van de boerenorganisatie, zijn jarenlang mandaat beëindigt om op zijn beurt de politieke toer op te gaan.    

◙  Met TUMBADOR naar Guatemala

            Marie Smets uit Dessel vertrok in november vorig jaar naar Guatemala voor een jaar. 

            Ze werkt er als ergotherapeute in het revalidatiecentrum Asociación Gissell in de gemeente San Rafaël Pie de la Cuesta voor de vzw Tumbador. 

            Haar ouders Luc en Els namen deel aan de inleefreis van 1992.

            Nu loopt Marie in de voetsporen van haar overleden groottante Pascale Mertens van de Zusters Annonciaden van Huldenberg en lid van de steungroep, toen nog onder de naam ‘Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala.’

Guido De Schrijver, Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Info Brief 282: 19 November 2022

◙  CODECA betreurt opnieuw dodelijke agressie         

         Een delegatie van CODECA was nog maar enkele weken teruggekeerd uit Brussel of de beweging kreeg alweer een dodelijke agressie over zich heen.  

Tereso Cárcamo Flores, 42 jaar oud, kwam oor- spronkelijk uit de aldea de la Paz in Jalapa. Op 4 december werd hij op weg naar huis doodgescho- ten. Hij liet zes kinderen na, waar van er vier minderjarig zijn. Hij was ongeveer negen jaar lid van de beweging.

         Momenteel bekleedde hij de functie van lid van de bestuursraad van CODECA.  Zijn belangrijkste strijdpunten waren:

1) Het bevorderen van het Proces van de Plurinationale Grondwetgevende Vergadering om een plurinationale staat en ‘Buen Vivir’ (het goede leven) van de volkeren en Maya nationaliteiten te bevorderen.

2) strijden voor de rechten van de boerenfamilies op het land,

3) Verdediging van de rechten van Moeder Aarde, 

4) Verdediging van de rechten van de agrarische arbeiders (op de plantages),

5) Eisen dat geprivatiseerde goederen en diensten opnieuw genationaliseerd worden,

6) eerbiediging van de mensenrechten in het algemeen opeisen. 

         De laatste jaren is de repressie tegen de beweging toegenomen. Sinds 2018 tot nu toe zijn 25 van hun leiders/verdedigers van de mensenrechten vermoord.

◙ Algemene Vergadering van EU-LAT Network

Na een lange periode van lijfelijke afwezigheid kwamen we weer samen in Brussel voor een Algemene Vergadering van EU-LAT Network. Ditmaal voor één dag in plaats van twee. We waren aanwezig met 31 personen op de kantoren in Brussel, terwijl 4 waarnemers ons digitaal volgden. 

Voor het komend jaar houden we vooral de Topontmoeting tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika/Caraïben (EU-CELAC) in het oog. Die zal plaats vinden begin juli. (Spanje zit vanaf 1 juli 2023 de Europese Unie voor). Na acht jaar zal die topontmoeting weer plaats vinden in Brussel. De grote uitdaging zal zijn in welke mate het middenveld daarbij zal in acht genomen worden. 

Een ander punt dat onze aandacht vraagt is het nakend akkoord tussen de Europese Unie en Venezuela. 

Ondertussen nemen we nota van het feit dat de meeste Latijns-Amerikaanse landen niet tegen Rusland zijn in de oorlog met Oekraïne. (Een reden of dé reden?: de vijand van mijn vijand is mijn vriend).

En heel belangrijk: de betrokkenheid van de Europese Unie door haar multinationale bedrijven in Latijns-Amerika voor mijnontginning.

Daarom werden er voor het komend jaar vier grote strategische prioriteiten vastgelegd:

  • De multinationale bedrijven en de mensenrechten en daaraan verbonden de plicht en verantwoordelijkheid van de bedrijven voor de lokale bevolking, het grondgebied en het milieu.
  •  Een tweede belangrijke zaak die ons bezig houdt is het inperken door regeringen van de slagkracht van de civiele maatschappij. (Kritische NGO’s worden gesloten, journalisten worden opgepakt, zoals in Guatemala).
  • Nog een streefdoel is een leven vrij van geweldpleging, vooral dan op vrouwen.
  • En tenslotte Milieu Justitie. Bedrijven die het milieu en de habitat verloederen, moeten bestraft worden. 

Daarnaast zullen de werkgroepen verder hun taken waarnemen. Voor ons is de Werkgroep Guatemala heel belangrijk. 

Om 9 uur ‘s morgens begonnen, sloten we om 6 uur ‘s avonds af na een vruchtbare ontmoeting en werking.

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’

Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Info Brief Archief

Info brief wordt hier gearchiveerd. Klik hieronder om de pdf te lezen

Info Brief 284

Info Brief 283

Info Brief 282

Info Brief 281

Info Brief 280

Info Brief 279

Info Brief 278

Info Brief 277

Info Brief 276

Info Brief 275

Info Brief 274

Info Brief 273

Info Brief 272

Info Brief 271

Info Brief 270

Info Brief 269

Info Brief 268

Info Brief 267

Info Brief 266

Info Brief 265

Info Brief 264

Info Brief 263

Info Brief 262

Info Brief 261

Info Brief 260

Info Brief 259

Info Brief 258

Info Brief 257

Info Brief 256

Info Brief 255

Info Brief 254

Info Brief 253

Info Brief 252

Info Brief 251

Info Brief 250

Info Brief 249

Info Brief 248

Info Brief 247

Info Brief 246

Info Brief 245

Info Brief 244

Info Brief 243

Info Brief 242

Info Brief 241

Info Brief 240

Info Brief 239

Info Brief 238

Info Brief 237

Info Brief 236

Info Brief 235

Info Brief 234

Info Brief 233

Info Brief 232

Info Brief 231

Info Brief 230

Info Brief 229

Info Brief 228

Info Brief 227

Info Brief 226

Info Brief 225

Info Brief 224

Info Brief 223

Info Brief 222

Info Brief 221

Info Brief 220

Info Brief 219

Info Brief 218

Info Brief 217

Info Brief 216

Info Brief 215

Info Brief 214

Info Brief 213

Info Brief 212

Info Brief 211

Info Brief 210

Info Brief 209

Info Brief 208

Info Brief 207

Info Brief 206

Info Brief 205

Info Brief 204

Info Brief 203

Info Brief 202

Info Brief 201

Info Brief 200

Info Brief 199

Info Brief 198

Info Brief 197

Info Brief 196

Info Brief 195

Info Brief 194

Info Brief 193

Info Brief 192

Info Brief 191

Info Brief 190

Info Brief 189

Info Brief 188

Info Brief 187

Info Brief 186

Info Brief 185

Info Brief 184

Info Brief 183

Info Brief 182

Info Brief 181

Info Brief 180

Info Brief 179

Info Brief 178

Info Brief 177

Info Brief176

Info Brief 175

Info Brief 174

Info Brief 173

Info Brief 172

Info Brief 171

Info Brief 170

Info Brief 169

Info Brief 168

Info Brief 167

Info Brief 166

Info Brief 165

Info Brief 164

Info Brief 163

Info Brief 162

Info Brief 161

Info Brief 160

Info Brief 159

Info Brief 158

Info Brief 157

Info Brief 156

Info Brief 155

Info Brief 154

Info Brief 153

Info Brief 152

Info Brief 151

Info Brief 150

Info Brief 149

Info Brief 148

Info Brief 147

Info Brief 146

Info Brief 145

Info Brief 144

Info Brief 143

Info Brief 142

Info brief 141

Info Brief 140

Info Brief 139

Info Brief 138

Info Brief 137

Info Brief 136

Info Brief 135

Info Brief 134

Info Brief 133

Info Brief 132

Info Brief 131

Info Brief 130

Info Brief 129

Info Brief 128

Info Brief 127

Info Brief 126

Info Brief 125

Info Brief 124

Info Brief 123

Info Brief 122

Info Brief 121

Info Brief 120

Info Brief 119

Info Brief 118

Info Brief 117

Info Brief 116

Info Brief 115

Info Brief 114

Info Brief 113

Info Brief 112

Info Brief 111

Info Brief 110

Info Brief 109

Info Brief 108

Info Brief 107

Info Brief 106

Info Brief 105

Info Brief 104

Info Brief 103

Info Brief 102

Info Brief 101

Info Brief 100

Info Brief 99

Info Brief 98

Info Brief 97

Info Brief 96

Info Brief 95

Info Brief 94

Info Brief 93

Info Brief 92

Info Brief 91

Info Brief 90

Info Brief 89

Info Brief 88

Info Brief 87

Info Brief 86

Info Brief 85

Info Brief 84

Info Brief 83

Info Brief 82

Info Brief 81

Info Brief 80

Info Brief 79

Info Brief 78

Info Brief 77

Info Brief 76

Info Brief 75

Info Brief 74

Info Brief 73

Info Brief 72

Info Brief 71
Info Brief 70

Info Brief 69

Info Brief 68

Info Brief 67

Info Brief 66

Info Brief 65

Info Brief 64

Info Brief 63

Info Brief 62

Info Brief 61

Info Brief 60