◙ Guatemalteekse migranten teruggestuurd
Volgens gegevens van het Guatemalteekse Instituut voor Migratie (IGM) werden vorig jaar alleen al 40.713 migranten per vliegtuig uit de Verenigde Staten teruggestuurd. Een veel hoger aantal dan in 2021 met 17.806 personen.
In 2022 stortten de migranten vanuit de VS financiële transfers over naar familieleden in het thuisland, goed voor 18% van het bruto binnenlands product. Dat komt neer op 18 miljard dollar.
Ondanks het belang hiervan maakt de regering de duizenden Guatemalteken onzichtbaar die gedwongen worden naar de Verenigde Staten te migreren door een corrupt beleid en bij gebrek aan werk en om hun gezin te onderhouden.
Door het aanhoudende gebrek aan veilige en regelmatige migratieroutes blijven miljoenen mensen jaar na jaar gevaarlijke tochten maken. Van 2014 tot 2021 zijn volgens de VN wereldwijd meer dan 50.000 migranten op migratieroutes om het leven gekomen.
In plaats van te zorgen voor haar bevolking heeft de regering blijkbaar maar één (haast cynisch) antwoord op het probleem in zijn land.
‘Journalist Francisco Simón Francisco schrijft: “De autoriteiten roepen de Guatemalteekse bevolking op wettig te migreren en zo de gevaren die irreguliere migratie met zich meebrengt te vermijden,” zegt de regering van Alejandro Giammattei over het fenomeen.’
◙ Belgisch bezoek aan Santa Lucía Cotzulmaguapa

In november vorig jaar reisde een groep van 17 sympathisanten van Broeder- lijk Delen begeleid door de BD-vrijwilligster Lut Van Damme voor twee weken naar Guatemala. Ze werden er door Karin, de landenvertegen- woordigster en vrijwilligster Lieke op sleeptouw genomen om de werking van de partners van Broederlijk Delen beter te leren kennen.
Na enkele beklijvende bezoeken in het departement San Marcos, reisde het gezelschap terug naar de hoofdstad via de kustweg met een tussenstop in Santa Lucía Cotzumalguapa.
Hun bezoek sloot mooi aan bij de doorverwijzing in België van de rechtszaak tegen de beschuldigden van de moord en verdwijning van de 3 Belgische Scheutisten Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau naar het Hof van Assisen.
Lut Van Damme, afkomstig uit Menen, heeft Serge Berten nog gekend in hun studententijd en lichtte voor de groep de context toe van zijn verdwijning en de moord op de andere Scheutisten.
Zij stonden net als onze partners, die onder andere ook een werking hebben aan de Zuidkust van Guatemala, aan de kant van gemeenschappen die in de greep zitten van een economisch systeem gebaseerd op uitbuiting door grootschalige monoculturen van suikerriet, bananen en palmolie.

Met schending van arbeidsrechten, milieurechten, recht op water en voedsel en de mensenrechten tout court tot gevolg. Een engagement dat zij met het leven moesten bekopen.
Het werd een indringende kennismaking met een 10-tal leden van AMDE tijdens een gezamenlijke lunch. AMDE is een basisorganisatie die vanuit de zoektocht naar vermiste familie en vrienden de democratie in Guatemala stimuleert en de straffeloosheid bestrijdt. Op die manier zetten zij in op menselijke waardigheid en een betere toekomst.
In 2021 ontvingen zij van Guatebelga de Quetzalprijs als teken van solidariteit met hun strijd.
Op weg naar het kantoor van AMDE kwam de groep langs de plek waar Walter Voordeckers neergeschoten is. In hun kantoor gaven de medewerkers van AMDE verder meer uitleg over hun werk en hoe zij blijven zoeken naar gerechtigheid voor de meer dan 100 vermoorde of vermiste familieleden. De groep sloot af met een ingetogen bezoek aan het graf van Padre Voordeckers. Iemand van de groep kocht een krans om op het monument voor de kerk te leggen.
Voor hen die Serge Berten zelf, of via hun broers medestudenten, nog gekend hadden was het een bijzonder beklijvend bezoek. Maar ook de hele groep was diep onder de indruk van de gruwel die zich in de beginjaren ’80 afspeelde en van de moed en volharding van de familieleden van AMDE om ervoor te zorgen dat hun geliefden niet vergeten worden. Tekst en foto’s: Frans Kenis en Lut Van Damme
Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités