Info Brief 232: 12 januari 2022

◙ Marnix Gruloos bericht over een beklijvende ervaring in Guatemala 

            Elk vorig verblijf in Guatemala was er tot nu toe een om nooit te vergeten, en toch werd mijn 9de uniek om meer dan één reden…

            Het was de allereerste keer dat ik alléén vertrok… in tijden van covid kon dat echt niet beter uitkomen. Covid had het zo geregeld dat Eric deze keer niet míj, maar ik hém aan de luchthaven Aurora kwam ophalen. Ik zag – nooit eerder was ik daar als Eric daar níet was – hoe de mensen van San Miguel Eric misten. Én andersom. En hoe intens het terugzien was! 

            Ik vierde er voor de 1ste keer ooit mijn verjaardag, werd er peter van een 5de doopkind, en vond in Silvia de gedroomde gids doorheen San Miguel Ixtahuacán en het land.

‘Elk huisje heeft zijn kruisje,’ zeggen wij Vlamingen; in San Miguel is dat niet anders.    Diego viert zijn 6de verjaardag, ik mag het van op de eerste rij meemaken. Zijn papa Rudi is exact een jaar geleden naar de VS, vertrokken. Zijn mama Lety, amper 24, leeft nu als een jonge weduwe samen met zoontje en schoonmoeder. Ik vraag me af…: “Gaat dit gezin ooit nog herenigd worden?”.

            Drie van de kinderen van Ricardo & Ciriaca zijn ‘illegaal’ naar de VS geëmigreerd. De kans is klein dat ze ooit nog naar huis komen, dat ze elkaar ooit nog in levende lijve zullen zien, illegalen lopen immers groot gevaar opgepakt te worden bij het overschrijden van de grens. Gelukkig zijn er gsm en sociale media om contact te houden.

            Eenzelfde verhaal bij Maria Elena, 52 jaar. Haar echtgenoot verblijft nu acht jaar in de VS, twee van hun kinderen volgden hem twee jaar geleden. Daar leven en werken ze nu, gescheiden van elkaar. 

            Op een zondag vroeg in de morgen in de beginjaren ’80 wordt Luis, de echtgenoot van Octavia, thuis door soldaten opgepakt, het is de laatste keer dat ze hem ziet, ze zal nooit nog iets van hem horen. Hetzelfde overkomt de overbuur Georgino. Diezelfde zondag nog laten de overburen alles in de steek, hun huis incluis, en vertrekken hals over kop, niemand weet waarheen noch zal men het ooit te weten komen. Hun huis staat er vandaag nog, als stille getuige, helemaal vervallen.

            Het verhaal van de familie van Silvia zelf leest als een thriller. Die begint wanneer haar grootvader Felix hier burgemeester is, en waarvan op de dag van vandaag de laatste pagina nog niet geschreven is. De naar Mexico gevluchte familieleden komen af en toe op bezoek, nog steeds clandestien, meestal bij nacht, uit vrees hun belagers van vroeger nu nog tegen het lijf te lopen.

Schrijnende verhalen…, en zo zijn er nog veel méér, maar er zijn er ook andere.

            Zoals van Adalberto die jaren geleden door wekenlang, soms maandenlang drank- misbruik, dezelfde weg als twee van zijn jonge broers dreigde op te gaan, die beiden stierven aan alcohol. Hij leek een vogel voor de kat. Maar op een dag herpakte hij zich en is nu promotor van de A.A. in het bisdom San Marcos, en daarnaast een gewaardeerd schrijnwerker. Hij is nu een van mijn beste vrienden.

            Of van de immer levenslustige Mariano, die zijn jonge echtgenote verloor in een accident met een camión en alleen achterbleef met zes kleine kinderen, en nu in een experimentele fase forellen is beginnen kweken, de droom van zijn recent overleden vader waar makend. Én die zopas in een gezamenlijk project van gemeente, Difam en Adibitol stapte om in serres groenten te gaan kweken.

            Of van Alex, nu 21, wiens vader achttien jaar geleden levenloos in een ravijn werd gevonden. Het werd nooit duidelijk of het om een ongeluk ging dan wel om een misdaad, een diepe wonde op zijn voorhoofd kon geen uitsluitsel geven. Alex is de 3de van vier kinderen, is zeer actief in de parochiepastoraal met kinderen, is een begenadigd muzikant en zanger, en werkt aan een toekomst in die richting.

            Of van Yésica, die met haar 20 jaar nu al een moeilijk te geloven hindernissenparcours achter de rug heeft, wiens baby Daniela het gezamenlijke doopkind werd van Silvia en mij, en die vast van plan is om haar studie Verpleging verder te zetten.

            In het Tqanilnummer (het 4-maandelijks contactblaadje van broer Padre Eric Gruloos) van februari zal ik voorzeker nog wat meer vertellen over tal van andere zaken die indruk op mij maakten. (12 november – 14 december 2021)

Guido De Schrijver

Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Info Brief 230: 27 december 2021

◙ Guatemala Netwerk voor Vrede en Ontwikkeling (RPDG) kende de “Gisella Paz y Paz y Jorge Rosal 2020”-Prijstoe aan BERNARDO CAAL XOL

(foto: Beide dochters van Bernardo tonen fier het document)

            De missie van RPDG is het verenigen van Guatemal- teken en vrienden van Gua- temala over de hele wereld en het bevorderen van hun organisatie, onderwijs en politieke participatie.

(foto: Beide dochters van Bernardo tonen fier het document)

            RPDG streeft naar de verwezenlijking van het Nieuwe Guatemala zoals be- schreven in de Vredes- akkoorden van 1996, als een multiculturele, meertalige, multi-etnische natie, en als een staat waar Garifuna’s, Ladino’s, Maya’s en Xinca’s dezelfde rechten en plichten hebben, en dezelfde verantwoordelijkheden. Rekening houdend met het feit dat de bevolking van Guatemala niet kan worden verdeeld bij het overschrijden van grenzen, werkt de RPDG aan de volledige verwezenlijking van het potentieel van iedere Guatemalteek, ongeacht het land waar hij of zij woont.

◙ Eerbetoon aan Ricardo Falla S.J. voor zijn loopbaan en werk

“Het eerbetoon dat zij mij brachten is voor alle mensen die hun getuigenis hebben afgelegd en die ik heb opgeschreven”, Ricardo Falla.

Op 15 december bracht de interreligieuze sector Centinelas in Quetzaltenango een eer- betoon aan antropoloog en schrijver Ricardo Falla, voor zijn loopbaan en werk ten behoeve van de inheemse bevolking van Guatemala.

◙ Bijeenkomst van de 4dePijler-Beweging 

We zaten met 41 deelnemers digitaal samen. Daar de 4dePijler-Beweging nauw gelinkt is aan 11.11.11-Nationaal, kregen we al meteen een gedegen uitleg over veranderende situaties in de samenleving en daaraan beantwoordende veranderingen in onze aanpak en manier van werken. Politiserend werken wordt belangrijker dan ooit. 

Met als doel: verandering teweegbrengen, sensibiliseren en mobiliseren, thematisch tewerk gaan rond een structureel onrecht en ons daarbij richten op de overheden, organisaties en de brede bevolking en eventueel de bedrijven.

Vroeger en nu

 Vroeger waren ad- vies raden belang- rijk (Milieu, Jeugd, Cultuur, enz), ook de GRIS, GROS,…Nu worden zij nog minder gehoord bij pogingen tot beïn- vloeding van het lokale beleid. Vandaag is het middenveld aan het veranderen. Er ver- schijnen nieuwe organisaties op het toneel. Adviesraden zijn in evolutie. Er dient zich een andere manier van optreden aan. Daarnaast lag de focus vroeger op de (eenmalige) najaarscampagne in november. Nu voorzien we meerdere campagnes uitgestreken over het jaar. We werken ook meer en meer online. 

Fonds 2022     

            Het aantal 4dePijler organisaties is toegenomen. In 2021 werden 135 aanvragen ingediend voor projecten van € 1000. Maar er zijn amper € 100.000 voorzien. Is een uitbreiding van het fonds mogelijk? 

** De ondersteuning van de Vlaamse overheid wordt verlengd met drie jaar. 

** De 4dePijler-week gaat het volgend jaar door van 14 tot 18 maart, met als afsluiter zaterdag 19 maart in het Vlaams parlement.

Guido De Schrijver

Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

A la Red de SICSAL (# 112): 29 de octubre de 2018

Queridos/as hermanos/as,

            Me comunico con ustedes para darles alguna información con respecto al trabajo de incidencia política, efectuado ultimamente desde la red europea de Comités Oscar Romero.

(foto: TeleSur)

◙ ◙ Nos adherimos a una carta al Papa Francisco pidiéndole sus buenos oficios 
para fortalecer el proceso de paz en Colombia.

◙ ◙ Nos adherimos (29 de oct.) al llamado de Pablo Ruiz del Observatorio por el Cierre de la Escuela de las Américas – SOAWatch con ocasión de una nueva movilización a realizarse entre el 16 y 18 de noviembre en la frontera de EEUU y México, en ambos Nogales, en solidaridad con nuestros hermanos y hermanas migrantes.

            Hoy la caravana de Honduras a México a mostrado la dura realidad que sufren en sus mismos países. Sin duda, que la migración es producto de la militatarización y de políticas económicas neoliberales que afectan a muchos de nuestros pueblos.

Nosotros demandamos:

– El cierre de la Escuela de las Américas (SOA/WHINSEC) y el fin a la intervención económica, militar y política de los Estados Unidos en América Latina.

– El fin del Plan Mérida y la Alianza para la Prosperidad.

– Desmilitarización y desinversión de las fronteras.

– El fin del sistema racista de opresión que criminaliza y mata a inmigrantes, refugiados y comunidades de color.

– Respeto, dignidad, justicia y el derecho a la autodeterminación de las comunidades.

◙ ◙ EU-LAT Network (antes CIFCA) lanzó un acción dirigida a sus organizaciones miembros para escribir cartas a los eurodiputados.

Contactamos al respecto un par de eurodiputados.

Carta abierta a la Unión Europea sobre la Criminalización del defensor de derechos humanos Alejandro Cerezo, Coordinador de Acción Urgente para Defensores de Derechos Humanos (ACUDDEH) y miembro del Comité Cerezo México

 La Red EuLat ha recibido información de fuentes confiables sobre la deportación del defensor de derechos humanos y beneficiario de medidas cautelares de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) Alejandro Cerezo Contreras.

(foto: Front Line Defenders)

            Dicho evento ocurrió el día 1 de octubre 2018, cuando el defensor bajó del avión con número de vuelo CM-137 en Ciudad de Panamá con intención de continuar su itinerario de viaje hacia la Ciudad de Asunción, Paraguay, para participar en el III Seminario Internacional Mecanismos de Protección para defensoras y defensores de Derechos Humanos: entre el compromiso y el riesgo, a celebrarse los días 03 y 04 de octubre.

            Este acto contaba con la cooperación técnica de la Oficina de la Alta Comisionada de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos para América del Sur- Oficina en Paraguay (ACNUDH), el Centro por la Justicia y el Derecho Internacional (CEJIL) y Protection International…  

Hasta aquí esta misiva                                                                        

Guido De Schrijver

Documentos

Reflejamos la solidaridad de comités, grupos y ONG con los Pueblos de América Latina, en especial desde una inspiración basada en la vida y el compromiso del arzobispo Oscar Romero de San Salvador.

1. Documento
QUE EL AMOR ES SIMPLE Y EL TIEMPO ES BREVE
LAS GRANDES CAUSAS EN LO PEQUEÑO. TESTIMONIO.
FRAY RAUL VERA LÓPEZ OP
Obispo de Saltillo, CL, México

 Pinchar aqui:   https://solidairguate.be/?attachment_id=286 

2. Documento

PRONUNCIAMIENTO DE SICSAL-OSCAR ROMERO- ANTE AGRESIÓN DEL GOBIERNO DE ESTADOS UNIDOS AL PUEBLO VENEZOLANO

Pinchar aqui: 
https://solidairguate.be/?attachment_id=285