◙ CODECA in Brussel

Zoals we jullie meldden was een delegatie van CODECA – na enkele dagen in Spanje vertoefd te hebben – in Brussel op 13 en 14 juli. Hun agenda was zo gevuld zowel in Bilboa, Baskenland als in Brussel dat er geen gelegenheid meer overbleef om hen hier met aanwezigheid van organisaties te ontmoeten.
Hun bijeenkomst in Brussel werd gecoördineerd door de Linkse Fractie van het Europees Parlement. Het doel was om de situatie in Guatemala uit te leggen, voornamelijk op twee punten:
* De repressie tegen CODECA, de strafrechtelijke vervolgingen en de moorden op leiders van CODECA.
* De belangstelling van de kant van CODECA dat er volgend jaar 2023 een delegatie van het Europees Parlement als waarnemer naar de algemene verkiezingen in Guatemala gaat, omdat zij vrezen dat de verkiezingsfraude zich zal herhalen.
De belangrijkste overeenkomsten waren de volgende:
* In de tweede week van november dit jaar zullen drie leiders van CODECA opnieuw een bezoekbrengen aan Brussel. Ze zullen hier ongeveer drie dagen zijn. Er zal een breed programma doorgaan met alle linkse en andere parlementsleden die gevoelig zijn voor mensenrechtenkwesties in het Europees Parlement. Deze activiteiten zullen worden georganiseerd door iemand van de Linkse Fractie. Daarnaast ook bilaterale vergaderingen met de verschillende werkgroepen van het Europees Parlement.
* Daarnaast zullen vergaderingen georganiseerd worden met organisaties, NGO’s en solidariteitscomités.
‘Solidair met Guatemala’ zal ter voorbereiding EU-LAT Netwerk verzoeken logistieke ondersteuning te geven en op die manier zoveel mogelijk geïnteresseerde (Belgische en Europese) organisaties de gelegenheid te geven de driekoppige delegatie van een van de belangrijkste boerenorganisaties in Guatemala te ontmoetten.
Sinds enkele jaren steunt ‘Solidair met Guatemala’ CODECA niet alleen politiek, maar tevens financieel.
◙ De oorlog in Oekraïne en Latijns-Amerika
Mercosur is een douane-unie in Zuid-Amerika, opgericht in 1991. Op dit ogenblik gaat het over vier landen: Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Ter gelegenheid van de 60ste Topontmoeting van de unie verzocht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een toespraak te houden. Hij werd geweigerd.

Deze weigering is een bevestiging van het grotendeels neutrale standpunt van Latijns-Amerika inzake het conflict in Oekraïne. Het waren vooral de twee grote landen Brazilië en Argentinië die het niet zagen zitten. Brazilië en Argentinië ondertekenden de resolutie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) niet. Daarin werd de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro was in Moskou voor een ontmoeting met Poetin enkele dagen voordat de invasie begon. In de afgelopen maand is gebleken dat Brazilië kunstmest van Russische makelij zal blijven ontvangen, terwijl hij zelf beloofde dat Brazilië zoveel mogelijk diesel van Rusland zal kopen, ondanks de internationale sancties tegen Moskou.
De Argentijnse president Alberto Fernández was op zijn beurt begin februari in Rusland, waar hij besprekingen voerde met Poetin over de mogelijkheid van een Russische lening aan Argentinië.
Een aantal Latijns-Amerikaanse landen hebben getracht een neutrale positie in het conflict Rusland-Oekraïne in te nemen. Voor de Latijns-Amerikaanse landen zijn de VS dé historische dictator. En als ze er enigszins onderuit kunnen, zullen ze niet geneigd zijn om het beleid van de VS en hun sancties te steunen.
Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités