EU-LAT NETWERK

Begin de jaren ’90 besloten enkele Europese NGO’s, niet specifiek religieus gebonden, om een koepel te vormen met de bedoeling het solidariteitswerk voor Centraal-Amerika meer kracht te geven. Het initiatief kwam voornamelijk vanuit Kopenhagen. Daarom heette de koepel in het begin Copenhagen Initiative for Central America and Mexico (CIFCA). Van bij het begin sloten we het Netwerk van de Europese Oscar Romero Comités daarbij aan. 

Veel jaren later werd de naam veranderd in EU-LAT Network. De activiteiten van EU-LAT Network spitsen zich vooral toe op lobbywerking in de richting van de Europese instanties, voornamelijk het Parlement en de Commissie. En dit in het kader van het Associatieakkoord dat de Europese Unie enkele jaren geleden aanging met de Centraal-Amerikaanse regio. Ondertussen zijn er ook solidaire vertegenwoordigers van andere Latijns-Amerikaanse landen bij EU-LAT Network aangesloten. Er zijn een paar regionale werkgroepen, onder andere Werkgroep Guatemala, waar Steungroep Solidair met Guatemala en het Europees Netwerk voor Oscar Romero Comités deel van uitmaken.

Samenwerking met 4de Pijler

Wie is de 4de Pijler?

Een diverse groep initiatieven die zich wereldwijd inzetten voor internationale solidariteit.

Steeds meer burgers, bedrijven, organisaties, scholen, migrantengroepen,… zetten zelf een project van internationale solidariteit op. Deze burgerinitiatieven voor internationale solidariteit die vanuit Vlaanderen ondernomen worden, verzamelen we onder de naam: de 4de Pijler. 

Wil je meer weten over die community van 4de Pijlerorganisaties? Lees de verhalen

 Naar schatting zijn wereldwijd minstens 1.300 4de Pijlerinitiatieven vanuit Vlaanderen actief. 30.000 tot 60.000 vrijwilligers zijn op die manier betrokken bij een ‘eigen’ project. En jaarlijks zouden deze initiatieven in ons land tussen 47 à 68 miljoen euro inzamelen om hun projecten te steunen.

https://11.be/4depijler/wie-de-4de-pijler

Samenwerking in Guatemala

met SERJUS

Motief en aanpak

Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van SERJUS was de door verschillende plattelandsgroepen en leiders geuite behoefte om de inspanningen van de gemeenschappen te ondersteunen bij hun fysieke en spirituele herstel van de slijtage die is veroorzaakt door het jarenlange geweld en de onderdrukking tijdens het interne gewapende conflict, waarvan de negatieve effecten, in de zin van toegenomen onderdrukking en uitbuiting, hen nog steeds sterk treffen.

Het werk begon met drie benaderingen:

  1. De bevordering van gemeenschapsorganisatie
  2. Integrale planning van lokale ontwikkeling
  3. Aandacht voor de onmiddellijke behoeften en eisen van de bevolking.

PROJECTEN

ASERJUS 2023: Het Agro-ecologisch Opleidingscentrum van de Vereniging voor Maya Jongeren Kajib’ Noj (KANOJ) dient als hoofdkwartier voor het Coördinatieorgaan van Maya Organisaties voor de Integrale Ontwikkeling van inheemse organisaties in de streek Quiché (COMDIQ). Deze laatste koepelt vijf gemeenschapsorganisaties in de gemeente Santa Cruz del Quiché. Daar worden opleidingen gegeven in agro-ecologie, empowerment voor vrouwen, gemeenschappelijke spaarcoöperatieve en politiek lobbywerk. Verder worden vaardigheden eigen gemaakt in het kader van de voedselsoevereiniteit zoals kweek en reproductie van kippen, aanleg van een bank van inheemse zaden en de productie van groenten in agro-ecologische overgang, allemaal ter beschikking van de lokale markt en lokale economische alternatieven op basis van de beginselen van solidariteit en collectiviteit.

(Verbetering van de installaties van de vereniging Kanoj, waar economische activiteiten worden uitgevoerd, volgens de beginselen van collectieve en agro-ecologische solidariteit, ten dienste van lokale, nationale en internationale organisaties.)

Ontwerp en uitvoering van biologisch zuiveren van gebruikt water om het aan te wenden voor besproeiing van de zaadperken  

Ontwerp en uitvoering van de herstructurering van de bestaande, niet meer adequate infrastructuur van opvang en verspreiding van regenwater. 

Vereniging van boeren voor de ontwikkeling van Rachoquel (APADER) 

Doel van het project: Het creëren van een ruimte voor het behoud, de reproductie, de verkoop en het gebruik van inheemse zaden van groente- en fruitgewassen in de gemeenschap van Rachoquel, in de gemeente Momostenango, Totonicapán, om het niveau van duurzaamheid van de vereniging APADER te verhogen. 

Verwachte resultaten: 

– Inrichting van een perceel voor de productie van inheemse zaden van inheemse groenten, zoals snijbiet, knoflook, amarant, selderij, canavalia (peulvruchten), paarse ui, witte ui, chipilín (peulvruchten), koriander, spinazie, güicoy(courgette), tuinboon, braamkruid, sla, radijs, rode biet en wortel. 

– Inrichting van een fruitplantenteelt met Perzische citroen, avocado, sinaasappel, mandarijn. 

-Versterking van de inheemse en creoolse zaadbank van de vereniging door de opname van variëteiten die ter beschikking zullen worden gesteld van de gemeenschap van Rachoquel en andere gemeenschappen van de gemeente die belangstelling hebben voor het proces. 

Begunstigden: De uitvoering van de communautaire zaaigoedreserve zal daar rechtstreeks van profiteren: 50 promotoren (40 vrouwen en 10 mannen) van de vereniging APADER. 300 gezinnen van kleinschalige producenten in de gemeenschap van Rachoquel, in de gemeente Momostenango. En indirect aan 300 gezinnen van kleinschalige producenten in de gemeenschap van Rachoquel, in de gemeente Momostenango.

San Martín Sacatepéquez – AGRO-ECOLOGISCE TUINEN

Het is eigenlijk niet “ons” project. Onze doelstellingen zijn eerder gericht op info, aanklacht en politiek lobbywerk voor Guatemala naar zowel Belgische, Europese als Guatemalteekse autoriteiten.  Voor dit project dienen we enkel als brugfunctie. De reden dat we een project willen promoten is om voeling te houden met de basis in Guatemala in haar primaire noden.  Door een concreet project te promoten overstijgen we onze eerder structurele inzet van politieke aard voor de mensenrechten in het land om zo het contact en de concrete inzet met de basis te behouden.

Het project is volledig in handen van de lokale gemeenschap en is een eindigend deelinitiatief van hun permanente strijd voor voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit. 

SERJUS (Juridische en Sociale Dienstverlening) is een documentatiecentrum en een doorgeefluik van fondsen die NGO’s aanleveren. Het is de tussenschakel en zorgt ervoor dat het project uitgevoerd wordt volgens de afspraken en aangegane normen.

In die zin kunnen we in onze informatie naar hier toe rekenen op gedegen analytische documenten van SERJUS. Anderzijds kunnen wij als tegenprestatie bij deze een project door hen gepromoot steunen.

ASIDECQ – S. Juan Sacatepéquez (SERJUS)

Promotie sojabereiding en voedselsoevereiniteit 

Het project is volledig in handen van de lokale gemeenschap ASIDECQ en is een (eindigend) deelinitiatief van hun permanente strijd voor voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit.  SERJUS zorgt ervoor dat het project uitgevoerd wordt volgens de afspraken en aangegane normen.

41,4 % van de minderjarige bevolking is ondervoed in Guatemala. Het project is gericht op 25 groepen voor samen 500 families en vergt 1 maand uitvoering en 1 jaar opvolging. Bedoeling: uitbreiding van de activiteiten van de aanvragende organisatie voor voedselveiligheid. Bij middel van vorming, info en praktijk bij bereiding van soja. Workshops voor de groepen bij bereiding van diverse gerechten van soja. Contacten met lokale markten. Expo’s en promotie van sojagerechten. Opstellen van recepten op basis van soja. 

 

Recente Infobrieven

Info Brief 364 : 16 september 2024

BOEKVOORSTELLING – Een Hels Experiment

‘Een Hels Experiment’ is een roman, die zich in een historische context situeert. De namen van de belangrijkste historische protagonisten zijn reëel. Ook een aantal teksten zijn uit officiële documenten overgenomen. Persoonlijke en intieme relaties zijn dan weer fictief.

            In 2010 verwekte de ontdekking van vergeten documenten een politieke aardbeving in de VS en in Guatemala. Een Amerikaanse onderzoekster gespecialiseerd in de geschiedenis van de geneeskunde, openbaarde het bestaan van een door haar ontdekte bundel documenten vijf jaar eerder. Het ging over de experimenten van een Amerikaanse medische ploeg – in samenwerking met een Guatemalteekse ploeg – die in Guatemala tussen 1946 en 1948 proeven uitvoerde op meer dan vijfduizend personen (soldaten, gevangenen, prostituees, geesteszieken en weeskinderen). 

            Velen onder hen werden herhaaldelijk besmet met de syfilis- en gonorroe bacterie. Daarna werden de slachtoffers – soms bewust laattijdig – behandeld met penicilline. De bedoeling van de experimenten bestond erin om de effectiviteit van dat geneesmiddel (een in die tijd nieuw medisch product) te testen. De experimenten voltrokken zich onder de paraplu van de Amerikaanse Openbare Dienst voor Volksgezondheid in een sfeer van geheimhouding zowel in de Verenigde Staten als in Guatemala. 

            In een eerste deel maken we kennis met de slachtoffers. Wie waren zij? Hoe leefden zij? Hun cultuur, hun omgeving, de politieke context van de toenmalige dictatuur van generaal Jorge Ubico waarin ze leefden. De spanning tussen de Mayabevolking en de dominante mestiezencultuur komt ook tot uiting.

            Het tweede deel behandelt de komst van de Amerikaanse ploeg naar Guatemala en de uitgevoerde experimenten. 

            In een derde deel volgen we de impact en de nasleep in Guatemala na de publieke bekendmaking ervan en de zoektocht naar overlevenden. 

            En tenslotte de prangende vragen of en in hoever de toenmalige sociaaldemocratische regering van Guatemala weet had van wat er gebeurde.    

Fragment

Actividades del grupo belga ‘Solidair met Guatemala’

Actividades 2024

* Acompañamiento de Bernardo Caal Xol

En febrero de 2024 acompañamos a Bernardo durante su estancia de una semana en Bélgica. Fue invitado por Amnesty International. Fue recibido por unos europarlamentarios en Bruselas. 

* Acompañamiento de Rosalina Tuyuc de CONAVIGUA

Mediados de marzo acompañamos a Rosalina que estuvo unos días en Bélgica. Fue invitada por la universidad de Gante para tomar parte en un simposio cuyo tema fue: Cuando las víctimas luchan por la justicia.     

* Encuentro con Fundación Pro Verde y Fundación Yaman Kutx

Fundación Pro Verde trabaja por el medioambiente a nivel nacional y Fundación Yaman Kutx  a nivel regional (en 12 municipios de Huehuetenango). Una delegación de 10 personas (invitada por una organizacion internacional con sede en Bruselas) vino a Bruselas a tomar contacto con la Unón europea para conseguir fondos para sus proyectos.

2023

2022

2021

2020

2019

2017-2018

Cartas Circulares O.Romero

En nombre de la Red europea de Comités Oscar Romero (SICSAL Europa – Incidencia Política) publicamos una Carta Circular regular que informa sobre las adhesiones e iniciativas que emprendemos en defensa de los derechos humanos (DESC) en América Latina.

 A la Red SICSAL (# 161) 20 de junio de 2024: VER PDF

El 17 de junio nos sumamos a un llamado de Progressive International contra la postura hostil de los USA en contra de Cuba.  (foto: Prensa Latina)
Nos adherimeos (5 de mayo) a una Declaración de solidaridad con los defensores de los derechos humanos en El Salvador.(foto:teleSUR)
El 30 de abril de 2024 nos sumamos a un llamado del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras ( COPINH).(foto: Friends of the Earth-Europe)
Front Line Defenders:
 ‘Organizaciones internacionales de derechos humanos piden justicia y responsabilidad corporativa en el caso de esclavitud moderna contra Furukawa C.A. en Ecuador’ 
(foto:Saúl Méndez, Secretario General del SUNTRACS y Vicepresidente de la ICM. Apoyo SUNTRACS de Panama)

N°156

N°155

N°154

N°153

N°152

N°151

N°150

N°149

N°148

N°147

N°146

N°145

N°144

N°143

N°142

N°141

N°140

N°139

N°138

N°137

N°136

N°135

N°134

N°133

N°132

N°131

N°130

N°129

N°128

N°127

N°126

N°125

N°124

N° 123

N° 122

N° 121

N° 120

N° 119

N° 118

N° 117

N° 116

N° 115

N° 114

N°113

N° 112

N° 111

N°110

N° 109

N° 108

N°107