Info Brief 111: 27 Maart 2019

◙ ◙ Ombudsman voor de Mensenrechten in Brussel

            Op 11 maart ontmoetten we Jordán Rodas Andrade, Ombudsman voor de Mensenrechten in Guatemala en Gabriela Mundo, Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Ombudsman op de kantoren van EU-LAT Netwerk.

(met  Jordán Rodas Andrade, Ombudsman voor de Mensenrechten)

            De Ombudsman legde ons uit dat zijn mandaat beantwoordt aan een staatsinstelling en over vijf jaar loopt tot 1922. De Ombudsman staat onder de bevoegdheid van de Commissie Mensenrechten van het Congres. Hij wist ons te vertellen dat er een grote afstand gerezen is tussen president Jimmy Morales en zijn aanhang, waaronder veel volksvertegenwoordigers. Zij staan haaks tegenover andere staatsinstellingen. Onze twee bezoekers zien dat het gerechtsapparaat in Guatemala niet meer onafhankelijk werkt.  

            De president stuurt een boodschap uit van presidentiële soevereiniteit waarbij hij en zijn aanhang  buiten discussie staan.    Hij slaat niet alleen beslissingen van bepaalde staatsinstellingen zoals het Grondwettelijk Hof in de wind, maar ook kritiek die vanuit het buitenland komt. Zo probeerde hij de ambassadeur van Zweden het land uit te krijgen. Hij gaf ook Michele Bachelet, voormalig president van Chili en huidig VN-Commissaris voor de Mensenrechten lik op stuk omdat ze kritiek uitte op het feit dat het Congres twee heikele wetsontwerpen wil goedkeuren. Daarnaast wilde de president de Ombudsman himself buitenspel zetten. Staatsinstellingen zijn bedreigd. Ook ambassades worden een halt toegeroepen bij mogelijke tussenkomst. In de VS weet men niet goed welke kant uit. Zelfs het Hoog Kiestribunaal staat onder discussie en dreigt zijn onafhankelijkheid  te verliezen. Nochtans kent Guatemala geen geschiedenis van fraude binnen de sferen van het Hoog Kiestribunaal. Alvaro Arzú, voorzitter van het Congres staat aan de kant van de president en vind dat mensenrechten een commercie zijn.       

(Gabriela Mundo, Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Ombudsman)

            De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) laat niet veel van zich horen. Waarom niet? Er zijn geen risico’s. De magistraten van het Grondwettelijk Hof lopen geen levensgevaar. 

            Gelukkig is er nog de VN-Commissie (CICIG), ook als die gedeeltelijk buitenspel gezet is, naast de civiele maatschappij en de vele inheemse bewegingen die de Ombudsman steunen. 

            De houding van de Europese Unie is niet meer zo categoriek over het feit dat de regering van Guatemala CICIG buitenspel zet. Het mandaat loopt nochtans tot september dit jaar. En daarna komt wellicht geen verlenging meer. Men wordt gewaar dat de Europese Unie zich aan het voorbereiden is op een Guatemala zonder VN-Commissie.

Prioriteiten voor ons lobbywerk

(Francisco Sandoval van FECI)

De rechtsstaat  versterken.Onder andere  de Speciale Procureur tegen de Straffeloosheid (FECI) met Francisco  Sandoval

            Op de vraag welke dan de prioriteiten voor ons zijn, kregen we een aantal suggesties.

            Daarnaast ook steun aan de Ombudsman voor de Mensenrechten en aan het Openbaar Ministerie. Steun aan rechters, aan het Histories Archief van de Nationale Politie, dat ook gevaar loopt, steun aan de civiele maatschappij, vooral de verdedigers van de mensenrechten. Met andere woorden: steun aan de rechtsstaat! 

            Op een vraag van ons of de VN-Commissie zonder Iván Velásquez een groot probleem is? was het antwoord: Op zich niet, op voorwaarde dat het mandaat niet afgeslankt wordt. 

            Wat betreft het wetsvoorstel op de NGO’s en de civiele maatschappij: Daar is weinig transparantie over. Er zou een gerucht de ronde doen dat er een lijst bestaat van NGO’s  die zullen opgedoekt worden. 

En de Europese Unie?

            Wat kan de steun van de Europese Unie zijn voor de verdedigers van de mensenrechten?

Bezoeken afleggen om ginder de situatie op te nemen; het uitbouwen van beschermingsmechanismen hier om mensen die gevaar lopen gemakkelijk op te vangen. 

            ‘Maar we hebben de indruk dat er voor de Europese Unie wat sleet zit op het item ‘mensenrechten.’ Het is nu al ‘corruptie’ wat de klok slaat.’ 

  En de nabije toekomst? Er is nieuwe hoop gerezen op basis van de verkiezingen voor de autoriteiten en het Congres in juni dit jaar. Voor het Congres kan dit betekenen dat er vele kleine partijen hun vertegenwoordigers binnen krijgen. En die kunnen niet zomaar allemaal gemanipuleerd worden.  

Guido De SchrijverSteungroep ‘Solidair met Guatemala’: Lidorganisatie van EU-LAT Network en van het Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.