Info Brief 108: 26 februari 2019

◙ ◙ CICIG terug van nooit echt weggeweest

            Na een maand afwezigheid kwam de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid, die door de president van het land verbannen werd, terug te voorschijn.

(foto:Soy502:M.A.Gálvez)

            Onlangs vertegenwoordigde Leily Santizo, Guatemalteekse advocaat, CICIG voor het Tribunaal voor Hoog Risico ‘B.’ Daar werd de tussentijdse etappe van de hoorzitting in verband met een Zaak Manipulatie van het Gerecht behandeld.  Een voormalige openbare aanklager staat er terecht. De verdediger van de beschuldigde probeerde CICIG als toegevoegde aanklager buiten spel te zetten. Als argument voerde hij aan dat de president het akkoord met CICIG had opgezegd. En dus had advocaat Leily Santizo geen enkele bevoegdheid in het proces. Daarop werd de opinie van het Openbaar Ministerie gehoord. Volgens het OM was het verzoek van de verdediging onwettelijk. Want op 9 januari had het Grondwettelijk Hof het presidentieel akkoord om CICIG eenzijdig en voortijdig stop te zetten opgeschort. Uiteindelijk gaf rechter Miguel Angel Gálvez het Openbaar Ministerie en CICG gelijk.

◙ ◙ Uitnodiging: Hallo Guatemala-fan!

            Je bent actief in een solidariteitsgroep die een link heeft met Guatemala? Of je bent misschien op inleefreis geweest naar Guatemala afgelopen zomer of langer geleden? Of je hebt een speciale band met dit land?
Graag nodigt Broederlijk Delen je uit, want we krijgen hoog bezoek!

            Broederlijk Delen ontvangt in maart zes gasten uit Guatemala. Allen hebben ze een link met het thema van onze campagne: als medewerker van een lokale organisatie, als veldwerker of als kunstenaar. Tijdens hun verblijf in Vlaanderen nemen ze de tijd om zich in te leven in onze cultuur, maar ook om op tal van plaatsen te getuigen over hun werk en leven in Guatemala. Ontdek wie ze zijn, en waar en wanneer jij ze aan het woord kan horen op www.broederlijkdelen.be/bezoek-uit-guatemala.

            We dachten dat ook jullie hen wel eens wilden ontmoeten, enerzijds om hen te leren kennen, anderzijds om hen te laten zien hoeveel mensen er in Vlaanderen een groot hart hebben voor Guatemala.

Op 26 maart ben je welkom voor dit ontmoetingsmoment, samen met een hapje en een drankje. Na een korte voorstelling van elke organisatie, is er gelegenheid tot een informele uitwisseling. De voertaal is Spaans, maar er zal fluistervertaling naar het Nederlands beschikbaar zijn.

Waar: Broederlijk Delen, Huidevettersstraat 165 in Brussel

Wanneer: dinsdag 26 maart vanaf 17.30u. Einde voorzien tegen 21.00u.

Wil je er graag bij zijn? Laat dan zeker iets weten vóór 21 maart aan terri.grootjans@broederlijkdelen.be.  Zo kan zij jouw maaltijd reserveren.Graag tot dan! Terri Grootjans

◙ ◙ Uitnodiging:  Aalst, 23 maart 19uur

Werkgroep Broederlijk delen Aalst

            Wij nodigen je graag uit. Solidair met Guatemala en Broederlijk Delen-Aalst slaan de handen in elkaar en organiseren een avond met getuigenissen, poëzie en muziek over Guatemala.  Ook Ana Lucía Morán zal bij ons zijn. Zij is lid van het ‘Internationaal Platform tegen de Straffeloosheid.’    

(Met medewerking van stad Aalst)                                                    

Lidorganisatie van EU-LAT Network en van het Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Guido De SchrijverSteungroep ‘Solidair met Guatemala’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.