Info Brief 107: 19 februari 2019

** Geen amnestie voor oorlogsmisdadigers

Het Congres van Guatemala buigt zich over een initiatief  om de Wet op de Nationale Verzoening te hervormen. Die hervorming stuurt erop aan om de schuldigen van misdaden tegen de menselijkheid (gewelddadige ontvoering, genocide, folterpraktijken, verkrachting en seksuele slavernij), begaan tijdens het intern gewapend conflict, algemene amnestie te verlenen. Het parlementair initiatief voor de hervorming van die wet is een nieuwe poging om de straffeloosheid in het land te bestendigen. Bovendien staat het haaks op internationale afspraken die de staat aangegaan heeft wat betreft mensenrechten. Daardoor zouden immers het onderzoek, de processen en de sancties ten overstaan van de verantwoordelijken van de misdaden gestopt worden. Het zou tevens een drastische achteruitgang betekenen in de opbouw van de vrede en de gerechtigheid.

Een aantal Guatemalteekse organisaties trok aan de alarmbel en lanceerde een communiqué om het initiatief in het Congres aan te vechten. Daarop verspreidde het ‘Centro por la Justicia y el Derecho Internacional (CEJIL)’ op zijn beurt een internationale oproep.

De oproep mikt op 2500 ondertekeningen. Die wordt afgeleverd aan verschillende vertegenwoordigers van de Guatemalteekse staat en dit met het oog op een publieke audiëntie in San José, Costa Rica. Daar zal de staat Guatemala op 11 maart moeten verschijnen voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (CIDH)  in een van de ophefmakende processen, namelijk dat van de moord op de veertienjarige Marco Antonio Molina Theissen, waarbij de familie al 37 jaar op gerechtigheid wacht.

Wij ondertekenden voor het Europees Netwerk van Oscar Romero Comités

** Vrienden van Guatemala in Ieper

  (Rik en Mia Nollet, inspirerende stichters)

               Op 17 februari organiseerde de negenkoppige groep zijn jaarlijks eetfestijn Kip Archiduc. Ze konden rekenen op een goede 45 vrijwilligers om de klus te klaren en kregen 310 eetlustigen over de vloer van het Technisch Instituut Heilige Familie.

               De groep blijft zich engageren voor een duurzame ontwikkeling van de kansarme bevolking in Guatemala.

               De projecten die ze samen voor een termijn van 5 jaar (tot en met 2021) steunen:                      

  • Tussenkomst in het inschrijvingsgeld voor volwassenenonderwijs (IGER) in CHANTLA.
  • Financiële steun voor de verdere uitbouw van de basisschool “PRIMAVERA“.
  • Studiebeurs voor tien studenten in de middelbare school
  • RANDSTAD 10.
  • Financiële steun voor het aankopen van o.a. medicinale planten in het dispensarium USPANTAN. 

** In Tqanil dankt Eric Gruloos uitschieters

In het nr. 64 van februari 2019 dankt Eric:

‘…een paar uitschieters van groepen die in 2018 een grotere duw gaven aan enkele projecten. Het college van Veurne dat op inleefreis kwam in juli 2017 organiseerde met vaderkensdag 2018 een groot ontbijt aan huis… Dank aan leerkrachten, familie en vrienden van de jonge mensen. We kregen van hen 2.500 euro.  

In Louise-Marie, Maarkedal kwamen via de muziek van de jaren 80 mensen samen op de dansvloer en bij een gezellig onderonsje. Dank aan familie en vrienden die zich al 3 keer achter dit initiatief zetten en dit jaar 3.200 euro bij elkaar brachten. 

De kalender 2019. Anne en Dirk kwamen vorig jaar rond Pasen op bezoek en maakten voor de derde keer een kalender met foto’s van San Miguel en een woord van Manu Verhulst die de foto’s laten inspireren. Dat initiatief bracht meer dan 6.000 euro bij elkaar.  Dank ook aan de verkoopsters en verkopers die vóór en na de eucharistievieringen en bij andere activiteiten paraat stonden om die te verkopen.  

Dank aan scholen, parochies, groepen, waar we bij gelegenheid iets mogen gaan vertellen en die op eigen initiatief telkens weer onze handen vullen.’

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’
Lidorganisatie van EU-LAT Network en van het Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.