Info Brief 223 : 12 november 2021

◙ Marielos in de Rechtsfaculteit van de KU Leuven.

Raf Allaert, voorzitter van Guatebelga vzw, geeft verslag over de dag van María de los  Angeles in Leuven. 

Op dinsdag 19 oktober was Marielos – op uitnodiging van prof. Stephan Parmentier (docent Criminologie en Internationaal  Recht) – als eregast aanwezig op twee activiteiten met ronkende namen.

Resistance to serious human rights violations in Latin America”.

(In de voormiddag) Na de verwelkoming door Stephan, het kennismakingsrondje en een korte duiding van de Quetzalprijs, maakten we kennis met AMDE aan de hand van een korte, gloednieuwe documentaire over het ontstaan en de werking van AMDE.

Daarna nam Marielos het woord. Maar niet haar woord, maar het aangrijpende getuigenis van haar moeder Alejandra Ramírez Gómez, neergeschreven in het beklijvende boek: “Porque queríamos salir de tanta pobreza”“La memorable historia de Santa Lucía Cotzumalguapa contada por sus protagonistas”

(Omdat wij uit zoveel armoede onderuit wilden komen)

            Na het laatste woord van Alejandra, krachtig uitgesproken door haar dochter Marielos, bleef het momenten lang muisstil, iedereen tot tranen toe bewogen. Daarna kwam het applaus en de woorden van dank.

            Belangrijk voor ons om te onthouden uit het gesprek dat daarop volgde was het antwoord van Marielos op twee vragen.

‘Wat voor belang heeft de op zich toch heel sobere Quetzalprijs voor AMDE?’

            Het antwoord kwam spontaan en met volle overtuiging: voor AMDE betekent deze internationale erkenning heel veel. AMDE krijgt zo een herkenbaar gezicht, een eigen stem waarnaar geluisterd wordt, en de morele kracht om die stem van verzet te blijven verheffen…”hasta ver la justicia” (titel van een ander boek dat AMDE geschreven heeft)

            ‘Wat verwacht AMDE van de organisatoren van de Quetzalprijs, en van al wie zich solidair verklaart met de strijd “hasta ver la justicia” van AMDE?’

Haar antwoord was meteen ook een duidelijke opdracht:

  • Politieke ruggensteun voor de twee juridische aanklachten tegen de Guatemalteekse staat die AMDE, met juridisch-technische bijstand van Impunity Watch, heeft neergelegd, enerzijds bij het Openbaar Ministerie in Guatemala en anderzijds bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Denver (Verenigde Staten)
  • Materiële en financiële steun bij de oprichting van een lokale voedsel coöperatieve en een eerste hulp gezondheidscentrum.

Getuigenis in het gastcollege: “Addressing serious human rights violations in Guatemala.” 

(In de namiddag)  Een gastcollege in een goed gevulde aula eerstejaarsstudenten rechten, voor de cursus ‘sociology of crime’.

Stephan opende, bij wijze van spreken, de poort naar Guatemala met de vraag wie van de ongeveer 300 aanwezige studenten al ooit iets gehoord had over Guatemala. Na een halve minuut stilte stak één meisje de vinger op. Ja, zij wist dat Guatemala ergens in Midden-Amerika lag. Maar op de vraag naar de omliggende landen, bleef ze het antwoord schuldig.

            De korte verhelderende documentaire over het gewapende interne conflict en de geanimeerde uiteenzetting van Marielos die daarop volgde, zullen zonder enige twijfel, bij minstens een driehonderdtal Vlaamse jongeren, de totale onwetendheid over de ‘sociology of crime’ in Guatemala succesvol verholpen hebben.

            Speciaal uitgenodigd door Stephan, was ook de Leuvense schepen, onder andere bevoegd voor Internationale Solidariteit, een aandachtig luisterende aanwezige. Tijdens de informele babbel na het gastcollege kwam de Quetzalprijs 2023 ter sprake. Zij maakte zich sterk en ons warm met de belofte dat het Leuvens stadhuis ‘the place to be’ zal zijn voor de uitreiking van de Quetzalprijs 2023.  

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.