Info Brief 222: 9 november 2021

◙ Quetzalprijs 2021

Guatebelga vzw reikte voor de vijfde maal de Quetzal Prijs uit. Dit gebeurde op 21 oktober in de Hoge School Vives te Kortrijk. De prijs werd toegekend aan de organisatie van de overlevenden en de familieleden van opgepakte en vermoorde of verdwenen personen in Santa Lucía Cotzumalguapa (AMDE). Het was Maria de los Angeles Loch  die de prijs in ontvangst nam. Maar rond haar verblijf hier in België werden een ganse week activiteiten geweven. We komen daar later op terug.

De Prehistorie 

Er waaiden nieuwe winden doorheen Latijns-Amerika. Zelfs tot in de kamers van de bisschoppen die in augustus 1968 vergaderden in de Colombiaanse stad Medellín. Daar bekrachtigden zij de bevrijdingstheologie als een impuls om de pastorale bedrijvigheid in de parochies, op scholen en elders aan te passen aan de heersende situatie en haar een nieuw elan te geven.

(Stichting –  Spaar- en Krediet Coöperatieve)

Die winden bereikten tevens de missionarissen van Scheut en de Jacht-Heverlee in Guatemala.  Begin 1969 startten twee pastorale equipes in de zuidkust van Escuintla die bereid waren om samen die nieuwe weg op te gaan. Een ervan vestigde zich in Santa Lucía Cotzumalguapa. 

            De equipe bestond uit Jan Racquet, Toon Coolen en Guido De Schrijver. Wat later voegde lekentheoloog Mario, broer van Toon zich bij de groep. Van de kant van de vrouwelijke religieuzen voegden Sabine Mortier en Paula Van der Erven zich bij ons.  

(Tijdens ontmoeting met P. Antolinez S.J. over Sociale Promotors) 

De uitdaging waar we voor stonden was om, naast het verder zetten van de klassieke parochiepastoraal, resoluut te gaan voor begeleiding en vorming van christelijke basisgroepen en hun leiders. We trokken meer dan ooit naar de gemeenschappen, gehuchten en randkolonies. Stilaan kwamen lokale gespreksgroepen op gang, die we maandelijks begeleidden. Naarmate de basisgroepen talrijker werden, drong de noodzaak zich op om leiders extra op te leiden die onze taken zouden overnemen.  

(Turen doorheen de microscoop van het dispensarium)  

Regelmatig nodigden we de leiders uit naar het parochiehuis in het centrum van het stadje. We fileerden de maatschappij om ons bewust te worden hoe de samenleving in elkaar zat en waarom de toestand was zoals hij was. We brachten hen in contact met de Spaar- en Krediet Coöperatieve (mede opgericht door de parochie). We nodigden een jezuïet uit van de Universiteit Rafael Landívar om zijn ervaringen met ‘Sociale promotors’ elders in het land mee te beluisteren.

Naarmate de tijd verstreek sloten eind ’79 een aantal onder hen zich aan bij de pas gestichte boerenorganisatie CUC. Enkele anderen zouden kiezen voor een politieke partij. Sommigen sympathiseerden met het groeiende gewapende verzet. 

            Jezuïetenmissionarissen zaten in de noordelijke Quichéstreek. Vandaar uit zakten jaarlijks enkele duizenden boeren af naar de suikerrietoogsten in de kuststreek. Met steun van de parochies in de kuststreek en de pastorale werkers in Quiché, slaagde in 1980 CUC erin een ongekende staking te organiseren onder de suikerrietkappers. 

            Meteen brak de hel los en werden meer dan honderd leden van de basisgroepen van Santa Lucía ontvoerd en vermoord door het leger. 

              Vandaag zijn slachtoffers en overlevenden, georganiseerd in AMDE, in de weer om de staat te verplichten antwoorden te geven op wat er met hun geliefden gebeurd is en om eerherstel te eisen

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.