Info Brief 214: 29 september 2021

◙ President Giammattei in zijn  hemd gezet

In de vorige Info Brief informeerden we over de toespraak van de Guatemalteekse president tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Zoals toen gezegd: veel goedkoop gepraat. Maar nu komt een ‘bazooka’ op de proppen: Jonathan Menkos Zeissig.   

Hij is inderdaad niet de eerste de beste. Hij heeft er een aardig palmares opzitten. Hij studeerde aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland. Ze kennen hem als lid van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika (CEPAL), van de Adviesraad voor de Commitment to Equity (CEQ) en van de Latijns-Amerikaanse Alliantie voor Kritische Studies over Ontwikkeling.

In 2019 werd hij uitgenodigd door de Beweging Semilla en door Thelma Aldana (voormalig procureur-generaal en winnares van de Right Livelihood Award) om deel te nemen als kandidaat voor het vice- presidentschap en om het regeringsplan (2020-2024) van deze politieke partij te coördineren

Mijnheer de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, geachte afgevaardigden van de lidstaten, 

het volk van Guatemala zegt u dat degenen die de tafel bezetten die aan de Guatemalteekse delegatie is toegewezen, ons niet vertegenwoordigen. Alejandro Giammattei, die de delegatie voorzit, heeft het hem toegewezen grondwettelijke mandaat geprostitueerd en heeft niet alleen de roep van het volk om rechtvaardigheid, vrijheid en ontwikkeling genegeerd, maar ook nieuwe wegen gebaand voor corruptie, straffeloosheid en de honger voor de grote meerderheid die geen andere keuze heeft dan te emigreren over de hele wereld, met name naar de Verenigde Staten.

De politieke partij van Giammattei is in werkelijkheid niets anders dan een criminele organisatie, samen met een bende profiteurs van straffeloosheid en corruptie: zakenlieden, politici, religieuze fundamentalisten, drugshandelaars en nationale en internationale roofdieren. Net als Jimmy Morales gaat Giammattei vooruit in de configuratie van een succesvolle staat voor henzelf, maar zonder enige basis om democratie en het welzijn van allen te bereiken. Wetten, overeenkomsten en procedures die door de regering en haar bondgenoten worden doorgedrukt, brengen de beperking van rechten met zich mee, zoals die van organisatie, participatie en zelfs seksuele en reproductieve rechten. Giammattei is in naam van een god die hij voortdurend vermeldt (misschien is zijn god geld) bezig een autoritaire staat op te bouwen die spoedig zal overtreffen wat Ortega in Nicaragua heeft gedaan  en Bukele in El Salvador.

            Het land waarover hij deze Vergadering heeft ingelicht, bestaat alleen in zijn toespraken: geloof geen woord van wat hij zegt. In het echte Guatemala wordt de sociale ongelijkheid gereproduceerd door de arbeidsmarkt, de geringe toegang en de kwaliteit van de openbare goederen en diensten, en een fiscaal beleid dat gericht is op overleven, – niet op democratie. Guatemala is een van de tien meest ongelijke landen ter wereld en een van de vijf meest chronisch ondervoede landen. Het heeft de op vier na laagste overheidsuitgaven ter wereld en de op één na laagste belastinginning, terwijl de rijkste 1% van de bevolking jaarlijks 522 maal het inkomen van de armste 1% verdient. Inheemse volkeren worden nog steeds gemarginaliseerd ten opzichte van ontwikkeling en worden momenteel geconfronteerd met gewelddadige en onrechtmatige uitbating van de natuurlijke hulpbronnen op hun grondgebied. Vrouwen ontvangen gemiddeld 14% minder inkomen dan mannen. In Guatemala zijn in het eerste jaar van Giammattei’s regering 1.004 gevallen van agressie, 15 moorden en 22 pogingen tot moord op mensenrechtenverdedigers gedocumenteerd.”

◙ Uitnodiging

Uitreiking: 

5de Quetzalprijs door Guatebelga

in VIVES – Kortijk

Laureate 2021: 

Maria de los Angeles Loch

AMDE – Santa Lucía Cotzumalguapa

Guido De Schrijver: Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.