Info Brief 213:24 september 2021

◙ CODECA ongenadig vervolgd!!!

            Ramón López Jiménez, 44 jaar oud, was departementaal leider van het Comité voor Boerenontwikkeling (CODECA) in Santa María Xalapán, Jalapa. Op 20 september werd hij door onbekende overvallers vermoord. Zijn lichaam werd achtergelaten in een greppel bij een beek. Hij had meerdere schot- en steekwonden. Deze tragedie brengt het aantal leden van de organisatie die sinds 2018 zijn vermoord tot nu toe op 21, zonder dat er duidelijkheid komt in de onderzoeken of antwoorden voor hun families. Jorge Santos van de Eenheid voor de Bescherming van Verdedigers van de Mensenrechten (UDEFEGUA) verklaarde dat deze misdaden rechtstreeks verband houden met de activiteiten van de organisatie als zodanig. Ze komen immers op voor toegang tot grond, de verdediging van het grondgebied, hun verzoek om de elektriciteit te nationaliseren en de opbouw van haar politieke arm, belichaamd in de Beweging voor Volksbevrijding (MLP).

We constateerden dat de laatste jaren CODECA een van de belangrijkste volksorganisaties van het land is. Zo stonden ze onlangs nog in de vuurlinie, zowel bij de oproep als de deelname aan de dagenlange protesten, manifestaties, optochten, blokkades van autowegen en dies meer. Allemaal om de afzetting van corrupte president Alejandro Giammattei en de al even corrupte hoofdprocureur Consuelo Porras te eisen. De bloedige repressie die ze te verduren krijgen is navenant.

Daarom steunen we elk jaar CODECA met een bescheiden bedrag. Indien er mensen zijn die nog wat centen overhebben (na de rist goede doelen die jullie gewoontegetrouw al gesteund hebben), welkom! Dat kan op rekening:  Rek. Nr.: R en Vr Guatemala – BE53 9795 4510 6053, echter zonder attest voor de belastingen. En wij zorgen ervoor dat de bijdragen in de kas van de beproefde organisatie terechtkomen. 

◙ Guatemala op de 76ste Algemene Vergadering van de VN

President Alejandro Giammattei vroeg tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om meer samenwerking. Guatemala is daar sterk afhankelijk van om zijn bevolking tijdens de pandemie in te enten. In zijn toespraak verwierp hij in een adem ook wat hij ‘buitenlandse inmenging’ noemde. Hij doelde daarmee onder andere op het feit dat de Amerikaanse regering de Guatemalteekse procureur-generaal Consuelo Porras op een lijst van corrupte ambtenaren plaatste en haar visum schorste. Giammattei ging in zijn toespraak verder in op verschillende onderwerpen, van de aanpak van de pandemie, die duizenden Guatemalteken heeft getroffen en die volgens de president “met prioritaire acties” is aangepakt, tot en met het overheidsbeleid voor de bescherming van het gezin en het leven, migratie, drugshandel en de kwetsbaarheid van de regio voor klimaatverandering. Eigenlijk aast hij naar ‘gratis’ geld. Gratis, want zonder voorwaarden, zonder inmenging, zonder de focus op corruptie of machtsmisbruik.

◙ Corrupte procureur-generaal wordt beschermd in het Congres

Volksvertegenwoordiger  Manuel Conde van de Partido de Avanzada Nacional (PAN) verdedigde procureur-generaal Consuelo Porras, nadat volksvertegenwoordiger Sonia Gutiérrez een resolutie voorstelde om de ambtenaar te verzoeken af te treden. 

            Voor Manuel Conde mag het Congres zich niet uitspreken over de tweet van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, waarin hij aankondigde dat het hoofd van het Openbaar Ministerie was opgenomen in de lijst van corrupte actoren.

            ‘Het lijkt me niet aangewezen dat het Congres van de Republiek commentaar geeft op een tweet. De minister die deze tweet heeft uitgezonden verdient al ons respect (…), maar de betrekkingen tussen staten verlopen via de daartoe geëigende kanalen. Ik vind het onverantwoordelijk en ongepast om het Congres te vragen commentaar te geven op een tweet”, aldus het congreslid.

Het voorstel werd niet besproken, omdat er geen quorum was om erover te stemmen.

Guido De Schrijver Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.