Info Brief 208: 23 augustus 2021

◙ Manifestaties gaan door

            Zowat overal in het land werden opnieuw acties gelanceerd om het aftreden van president Alejandro Giammattei en procureur-generaal Consuelo Porras te eisen. 

Het lijkt wel het gevolg van een domino effect.

(foto:Prensa    Comunitaria)

            Vrijdag, 20 augustus. Rond acht uur  in de morgen hielden mensen van verschillende gemeenschappen en inheemse autoriteiten een bijeenkomst voor de Presidentiële Residentie in de hoofdstad om het aftreden van de president en de procureur-generaal te eisen. Ze hielden  een Maya-ceremonie om het daar aanwezige kwaad te zuiveren en de gewraakte ambte- naren te verzoeken hun post te verlaten. Een van de deelnemers verklaar- de dat de ceremonie werd gehouden ‘omdat het een huis is dat vol kwaad zit vanwege een corrupte president.’

            Op hun beurt demonstreerden voor de tweede achtereenvolgende dag autoriteiten van de ‘Plurinationale Regering van Noord Huehuetenango.’ Tijdens hun bijeenkomst op het kruispunt van het dorp Pett in Santa Eulalia verzamelden zij handtekeningen voor een gedenk- teken, die zij overhandigden aan Openbaar Ministerie van de gemeente.

            Evenzo concentreerden de bevolking en de autoriteiten van de Mam Raad zich vanaf 8 uur ’s morgens op de plaats die bekend staat als La Virgen, in het departement San Marcos.       Intussen mobiliseerden de bevolking en de autoriteiten van Yichk’isis, een microregio aan de grens met Mexico, zich in de Franja Transversal del Norte in de gemeente San Mateo Ixtatán.

 Interview met Thelma Cabrera

            Thelma Cabrera  is lid van de Politieke Leiding van het Comité voor Ontwikkeling van de Boeren (CODECA). In 2019 was zij presidentskandidaat voor de Beweging voor de Bevrijding van de Volkeren (MLP), waar zij in de eerste ronde vierde werd.

(foto: Nómada)

            In een interview zegt ze het volgende : ‘In de politieke grondwet van Guatemala komen de volkeren niet voor. Slechts in enkele artikelen, maar dat is geen originele deelname. In dit systeem van de creolen plundert de ambtenaar het geld van het volk, hij zegt dat het een salaris is, maar het is roof, oplichting van de bevolking. Daarom stellen wij een verlaging van het loon voor. Wij stellen ook de herziening voor van het mandaat, zodat een ambtenaar zijn trouw, zijn gewetensbekwaamheid kan bewijzen[1]; ze moeten verzaken aan die voorrechten, het schild moet weggehaald worden van degenen die nu met de stropdas aan stelen en niet naar de gevangenis gaan, ook al worden zij wegens corruptie aan de kaak gesteld. Integendeel, het zijn de verdedigers van Moeder Aarde die in de gevangenis belanden. Binnen het politieke systeem is er nog veel werk aan de winkel.’Wat is de weg vooruit voor CODECA en het MLP?

‘Dat we doorgaan met de organisatie en de vorming van de bevolking, dat we als volk het volk wakker blijven schudden en met elkaar – intercultureel – blijven communiceren, dat we onze eigen domeintoegangen op sociale netwerken creëren, dat we in de alternatieve media van de volkeren aanwezig zijn. We hebben nog steeds behoefte aan opleiding, organisatie en mobilisatie. We willen een voorstel voor een grondwetgevende vergadering indienen. Verder het formuleren van een nieuwe politieke grondwet samen met de oorspronkelijke volkeren. Dat zou het geneesmiddel zijn voor dit kwaad. Ook belangrijk, de verbinding die kan worden gemaakt vanuit de strijd en het verzet, en niet vanuit datgene wat de patroon vooropstelt. Kortom, ons voorstel is een structurele verandering voor de opbouw van een Plurinationale Staat in Guatemala.’                                                                                                                                             (Bron: Marcha)

[1] Te vergelijken met het “niet-democratische” (sic) Cuba. Daar kan een functionaris tijdens zijn mandaat door de bevolking afgezet worden, indien hij zijn boekje te buiten gaat of niet beantwoordt aan de verantwoordelijkheid waarvoor hij verkozen werd. (red)

Guido De Schrijver, Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.