Info Brief 207: 13 augustus 2021

◙ Manifestaties gaan door

            Het is wellicht van 2015 geleden dat bevolkingsroepen in Guatemala zo hardnekkig op straat blijven komen. Begonnen einde juli staan op 12 augustus nog altijd brede lagen van de bevolking op straat te manifesteren. Over het hele land worden  tientallen autowegen geblokkeerd. Na de oproep van de 48 kantons van Totonicapán, waaraan 200.000 boeren deel namen, riep ook het Comité voor Ontwikkeling van de Boeren (CODECA) tot actie op.

(foto: Vatican News)

            Het comité slaagde er ook in massaal volk op straat te krijgen. Ze eisen het aftreden van president Alejandro Giammettei en de procureur-generaal, María Consuelo Porras, naast de aanstelling van een overgangsregering en de installatie van een Plurinationale Volks- vergadering voor de hervorming van de Grondwet. 

            De Vereniging van studenten van de Universiteit San Carlos (AEU) sloot zich bij de demonstraties aan. Ex-militairen, ‘kaibiles’ (de moorddadige paracommando’s) en voormalige leden van de ‘Patrouilles voor Civiele Zelfverdediging,’ opgericht door ex-generaal en genocidair Efraín Ríos Montt, eisten de afgelopen maanden de goedkeuring van wetsontwerp 5664 op. Aangezien het initiatief in het Congres geen vooruitgang boekt, dreigden ze bij verschillende gelegenheden met mobilisaties en blokkades om de goedkeuring ervan te eisen. Een oud zeer dat hen in staat zou stellen een financiële vergoeding te ontvangen voor hun militaire dienstplicht, uitgeoefend tijdens het interne gewapende conflict. Ook zij sloten zich aan bij de aan gang zijnde demonstraties. 

            Ook kerkelijke kringen lieten zich  niet onbetuigd. De bisschoppenconferentie publiceerde een communiqué, de jezuïeten van Guatemala lieten van zich horen, de ‘Vereniging van Theologen van Guatemala’ publiceerde op haar beurt een brief en bisschop Rosolino  Bianchetti Boffelli van het diocees Santa Cruz del Quiché trok, samen met de clerus, de straat op om vreedzaam te demonstreren tegen het ‘Pact van de Corrupten.’ 

◙ Aartsbisschop tot de orde geroepen

            Maar op 11 augustus verscheen een communiqué, ondertekend door de voorzitter van de Bisschoppenconferentie, aartsbisschop Gonzalo de Villa y Vásquez en de secretaris-generaal, bisschop Antonio Calderón, waarin ze opmerken dat het doel van de organisatie van de burgeractiviteiten niet gericht moet zijn op het aftreden van Alejandro Giammattei, maar veeleer een beroep moet doen op zijn geweten, opdat hij zijn verplichtingen nakomt.

(foto: Prensa Comunitaria

            Op het afsluitingshek van de Metropolitaanse kathedraal werd een spandoek geplaatst. De boodschap was gericht aan de katholieke top, in het bijzonder aan aartsbisschop Gonzalo de Villa en luidde: ‘Het geloof is niet te koop.’ en ‘Jezus = Waarheid; Gonzalo = Judas; Verrader.’

◙ Het regime volhardt in de boosheid 

            Een nieuwe procureur voor corruptiebestrijding werd benoemd na het abrupte ontslag vorige maand van Juan Francisco Sandoval, die gedwongen was het land te ontvluchten. De pas benoemde ambtenaar wordt ervan beschuldigd de politieke oppositie van Guatemala te vervolgen en de corrupte elite te beschermen. 

◙ Veranderingen op til die de Latijns-Amerikaanse politieke kaart hertekenen

            De ‘Groep van Lima’ is een multilateraal orgaan dat op 8 augustus 2017  opgericht werd, na een bijeenkomst van vertegenwoordigers van 14 landen, waaronder naast een rits Latijns-Amerikaanse landen, de VS, Canada, de Organisatie van Amerikaanse Staten (die sterk onder de voogdij van de VS opereert) en de Europese Unie. Doel van de groep is de verkiezingsresultaten, door president Nicolás Maduro van Venezuela gewonnen, niet te erkennen en de democratie te herstellen.

            Peru verlaat nu, onder gloednieuwe president Pedro Castillo, dit orgaan en voegt zich bij Mexico, Bolivia en Argentinië op de lijst van naties die zich met hun vorige presidenten aansloten bij de oprichting van de Groep van Lima, maar zich nu kanten  tegen haar positie van permanente inmenging en interventiepolitiek onder druk van de VS. 

Guido De Schrijver, Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.