Info Brief 206: 2 augustus 2021

◙ Massaal volksprotest

            Op donderdag 29 juli braken massale protesten uit om het aftreden te eisen van president Alejandro Giammattei en procureur-generaal, Consuelo Porras wegens corruptie en de aanpak van de pandemie. In verschillende delen van het land  werden minstens 20 wegversperringen opgeworpen en werd in de hoofdstad betoogd.

            Op vrijdag 30 juli waren ten minste zes wegen nog steeds geblokkeerd door de lokale bewoners.

            Andrea Ixchíu, berichtgeefster  van het Maya K’iche volk uit Totonicapán legde in een interview uit wat er op het spel staat.

(foto: Marcha Noticias)

            Deze nationale staking komt er vanwege verschillende grieven tegen de regering en de economische elites die, samen met de regering, het geweld nog hebben opgedreven. Er is een opeenstapeling van vermoeidheid, woede en onbehagen over de slechte aanpak van de pandemie, omdat er tot op heden geen nationaal vaccinatieplan is, omdat de kosten van het levensonderhoud nog meer gestegen zijn, kosten van de brandstofprijzen, het openbaar vervoer, de huur- prijzen, de prijs van het basisvoedselpakket. Tijdens de pandemie werden vele gemeen- schappen gemilitariseerd en vele misdrijven en schendingen tegen de waardigheid van de gemeen- schappen begaan en velen werden  van hun grond beroofd.

            Daarnaast is er het gezagsmisbruik van ambtenaren die zich via ministeries en posten van het beleid op illegale wijze hebben verrijkt ten koste van de verarming van de grote meerderheid. Een zeer laag percentage van de bevolking kon toegang krijgen tot de eerste vaccindosis. Er werd een loopje genomen met de waardigheid van de ambtenaren, met name in de gezondheidssector (dokters, verpleegsters, eerstelijnspersoneel) die niet voldoende voorraden ontvingen. De toename van het aantal besmettingen houdt niet op. Het dagelijkse aantal doden van mensen die sterven aan covid-19 stijgt. En we zien dat president Giamattei en de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, in plaats van de roep om transparantie en het juiste gebruik van overheidsuitgaven te beantwoorden, een reeks besluiten genomen hebben die de toch al kwetsbare Guatemalteekse instellingen nog verder ondermijnen. De druppel die de emmer deed overlopen is de afzetting van speciale aanklager Juan Francisco Sandoval, die de afgelopen jaren aan het hoofd stond van het speciale Parket tegen corruptie en straffeloosheid (FECI). Het arbitraire ontslag legde bloot hoe de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie illegale handelingen van de huidige regering toedekte en criminele structuren versterkte, die door het FECI werden onderzocht en vervolgd, naast tal van overheidsfunctionarissen die sinds 2015 in de gevangenis zitten in verband met corruptiezaken. 

(foto: telesurtv.net)

            Welke sectoren waren de drijvende kracht achter de oproep voor een nationale staking?Wat wij ‘het epicentrum van de strijd van de volkeren’ noemen, komt vanuit  de inheemse regering van de 48 kantons van Totonicapán.  

Eerst werd geëist dat president Giammattei zich niet met de onderzoeken van FECi bemoeit en dat hij het beheer en vooral de aandacht voor de covid-19-pandemie op zich neemt en er zich meer voor inzet. Deze eisen werden niet ingewilligd. Daarop werd er vanuit de 48 kantons van Totonicapán opgeroepen tot organisatie en nationale eenheid, waarbij ook meerdere inheemse volkeren opstonden om zich te mobiliseren en vanuit verschillende delen van het land de straat, de pleinen en de snelwegen op te gaan, vanuit verschillende delen van het land. En dus hebben we van daaruit opgeroepen tot deze Plurinationale Staking. De Maya’s, Garifuna, Xinca en mestiezen zijn massaal in de vier hoeken van het land naar buiten gekomen om de eis kracht bij te zetten voor het aftreden van de openbare aanklager Consuelo Porras en de president.  

(Daniel Pascual van CUC – foto: Soy502)

            Daarnaast zijn er in elk gebied specifieke eisen, de teruggave van inheemse grond, respect voor de rechten van de inheemse volkeren, de eerbiediging van het recht op overleg wanneer gemeenschappen worden belaagd door mijnbouw. Elders vragen zij om een verlaging van de prijs van het basisvoedselpakket, brandstof, tarieven van het openbaar vervoer.  

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

                                                                                                      

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.