Info Brief 104: 4 februari 2019

◙ ◙ Holy Guacamole!

De campagne Broederlijk Delen 2019 zet Guatemala in de schijnwerpers.

            Het fruit is boos. De mango’s, papaja’s, bananen, ananassen, maar vooral de avocado’s hebben er genoeg van. Ze protesteren want in Guatemala hebben de boeren geen grond om ze te kweken.

Grond is van levensbelang

            In Guatemala is de meerderheid van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Toch hebben de meeste boeren zelf geen grond om groenten en fruit te telen. Dat is onrechtvaardig. Want voor Guatemalteekse boeren is grond van levensbelang. Zonder grond geen eten of extra inkomsten.

            In Guatemala is er geen tekort aan vruchtbare grond, hij is enkel ongelijk verdeeld. Een handvol rijken bezit meer dan de helft van alle landbouwgrond. De overheid doet niets om dit ten gronde op te lossen. Het beleid geeft voorrang aan grootschalige exportlandbouw, mijnbouw- en energieprojecten, die in handen zijn van de elite. Met torenhoge voedselonzekerheid op het platteland tot gevolg. Bijna de helft van de kinderen jonger dan 5 jaar is ondervoed, één van de hoogste cijfers ter wereld.

Genoeg, lekker en gezond op eigen grond

            Maar de boeren blijven niet bij de pakken zitten. Ze vechten elke dag keihard voor een eigen stuk landbouwgrond, voor een beter leven. Gelukkig staan ze niet alleen in deze strijd.

            Samen met zijn partnerorganisaties werkt Broederlijk Delen op twee sporen: boeren en boerinnen helpen hun kleine lap grond duurzaam en optimaal te benutten en tegelijkertijd politiek druk uitoefenen voor een rechtvaardige herverdeling van de grond.

De strijd werpt vruchten af

Leonarda werkte elke dag van haar leven hard op de koffieplantage van een grootgrondbezitter. Ze verdiende maar 1,70 euro per dag en kon amper voor haar gezin zorgen. Vandaag is ze de trotse eigenaar van een stuk landbouwgrond. Ze kweekt er groenten en fruit waarmee ze haar kinderen te eten geeft.

België en de Europese Unie moeten hun rol spelen

            Broederlijk Delen brengt de situatie in Guatemala hier onder de aandacht. Want naast de Guatemalteekse overheid, hebben ook de Europese Unie en België een verantwoordelijkheid in dit verhaal. Handelsakkoorden leggen grote druk op de voedselvoorraden die broodnodig zijn in de regio zelf.

Broederlijk Delen pleit voor handelsrelaties die de rechten van mens en milieu respecteren en laat mensen nadenken over waar ons voedsel vandaan komt.

Avoca-doemee

            De strijd is nog niet gestreden. Er zijn nog veel gezinnen in Guatemala die vechten tegen honger. Met zijn nieuwe campagne roept Broederlijk Delen op om solidair te zijn met de boeren in Guatemala en hun strijd voor genoeg voedsel en een eigen stuk landbouwgrond. Ontdek er alles over op www.broederlijkdelen.be/campagne

            Wij nodigen je graag uit.


Solidair met Guatemala en Broederlijk Delen-Aalst

slaan de handen in elkaar en organiseren een avond met getuigenissen, poëzie en muziek over Guatemala.

◙ ◙ Uitnodiging:

            Ook Ana Lucía Morán zal bij ons zijn. Zij is lid van het ‘Internationaal Platform tegen de Straffeloosheid.’

(Met medewerking van stad Aalst)

Guido De SchrijverSteungroep ‘Solidair met Guatemala’

Lidorganisatie van EU-LAT Network en van het Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.