Info Brief 199: 12 juni 2021

◙ Zesduizend manifestanten in Cobán

            Gemeenschappen en sociale organisaties van Alta Verapaz gingen de straat op voor de vrijlating van politieke gevangenen.

Zo’n zesduizend mensen van gemeenschappen en sociale organisaties van Alta Verapaz hielden een voettocht vanaf de belangrijkste toegangswegen van de stad Cobán, om zich vervolgens te concentreren in het centrale park, teneinde de vrijlating te eisen van de politieke gevangenen in het departement.

(foto: Elías Oxom)

Verdeeld over vier groepen deelnemers vond de mobilisatie plaats op vrijdag 4 juni om 8 uur ’s morgens. De eerste groep vertrok uit Santa Cruz Verapaz; de tweede uit Carchá; de derde uit San Juan Chamelco en de vierde begon de mars vanuit het dorp China Ichab, met de bedoeling om 12 uur ’s middags bij het centrale park van Cobán aan te komen.  Tijdens de mars droeg een groep betogers maskers met het gezicht van Bernardo Caal, als een vorm van steun en eis voor zijn vrijheid. Een van de belangrijkste eisen was dat er een einde moest komen aan de criminalisering van de boeren die de mensenrechten en het water verdedigen. 

Zij eisten de vrijlating van Bernardo Caal Xol, de leider die tot meer dan 7 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het verdedigen van de rivier de Cahabón. Zij eisten ook de vrijlating van Marcelino Coc en Jorge Xol, uit de gemeenschap Choctun Basilá en leiders van het Boerencomité van de Altiplano (CCDA), die tot 35 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld voor de misdrijven moord en poging tot moord, voor gebeurtenissen die plaatsvonden in juli 2017.Ook vroegen zij opheldering over de zaak van Carlos Coy, van de Unie van Boerenorganisaties van Verapaz (UVOC), die al meer dan een jaar wordt vermist, en ze verwierpen de arrestatiebevelen tegen meer dan 962 boeren in het hele land.

(foro:EcuRed)

María Caal Xol, de zus van Bernardo, die bij de mars aanwezig was, verklaarde: 

‘Als Q’eqchi’s verzetten wij ons al vele jaren. In het heilige boek Pop Vuh komt ook het verhaal voor van Junajpú en Ixbalanqué, die de beproevingen van de heren van Xibalbá in de heilige rivier Cahabón overwonnen. En daarom blijft het Q’eqchi’ volk zich verzetten en met grote waardigheid de heilige rivieren verdedigen

In het centrale park lazen zij een persbericht voor. Ze spraken hun afkeuring uit over de voortdurende en meervoudige schendingen van individuele en collectieve rechten, de stigmatisering en criminalisering van gemeenschapsautoriteiten. En ze kwamen op voor de uitoefening van praktijken, voorouderlijke kennis en de instandhouding van het systeem van traditionele organisatie en instellingen voor de verdediging van moeder aarde. Zij betuigden tevens hun solidariteit met en steun aan het werk van Jordán Rodas, Ombudsman voor de Mensenrechten en Juan Franisco Sandoval van het Speciaal Openbaar Ministerie tegen Straffeloosheid (FECI), gezien de aanvallen van criminele structuren en het ‘Pact van de Corrupten.’      Herbert Sandoval, coördinator van de Interculturele Sociale Beweging van Ixcán, merkte op dat ‘de gemeenschappen het water verdedigen, het land en het grondgebied, omdat het ons leven is en wij zonder dat niet kunnen leven en wij eisen respect voor de zelfbeschikking van de inheemse volkeren en de collectieve rechten.’ 

Guido De Schrijver Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.