Info Brief 198: 7 juni 2021

◙ ◙ Nieuwe stap naar gerechtigheid

            ‘Diario Militar’ of het ‘Dossier des Doods’ is een document dat duidelijk maakt dat de Guatemalteekse militaire inlichtingendienst van 1983 tot 1985 als intern beleid de strategie toepaste om mensen met geweld te laten verdwijnen. Volgens het leger hadden ze banden met de gewapende oppositie. Het ‘Diario Militar’ hield een register bij van namen, foto’s, adressen en sporen van mannen en vrouwen die gevolgd werden, aangehouden, verdwenen en vermoord. Op de lijst staan studenten, universiteitsprofessoren, vakbondsmensen en leden van maatschappelijke orga- nisaties die door het leger als guerrillabondgenoten werden geïdentificeerd.

Er zijn 183 mensen geregistreerd en als vermist opgegeven. Dit gebeurde onder de regering van Óscar Humberto Mejía Víctores. Zevenentwintig van de slachtoffers waren vrouwen. De meesten van de vrouwen werden geïdentificeerd als bondgenoten van de guerrilla, in sommige gevallen als leidsters of aanvoerders van groepen in verzet. Anderen werden aangehouden en verdwenen vanwege hun relatie met vermeende guerrillaleiders en nog anderen werden aangehouden, gemarteld en later vrijgelaten met de bedoeling de militairen van informatie te voorzien.

Kate Doyle is directeur van de organisatie National Security Archive, een Amerikaans instituut in Washington dat opkomt voor het recht van iedere burger om te weten wat zijn regering doet. In haar eigen woorden:  Het National Security Archive verdedigt ‘het recht om te weten.’ 

Op de vraag: ‘Hoe kwam het militaire dagboek in uw handen?’ antwoordt ze:

            ‘Kort na de publicatie van de Commissie voor de Historische Opheldering (CEH) 1999, in februari of maart, kwam het document bij mij terecht via een Guatemalteekse journaliste die inmiddels is overleden. Na enkele dagen van analyse, bevestigde ik dat het inderdaad een origineel document was, geproduceerd door de Guatemalteekse veiligheidsdiensten van de staat.’

Op 27 mei dezer werden 11 gepensioneerde militairen gearresteerd door het bureau van de openbare aanklager voor de mensenrechten (MP) en de nationale civiele politie (PNC). Ze zouden verantwoordelijk zijn voor de misdaden tegen 183 personen.

◙ Royaal Vlaanderen 

            Op 22 mei kwamen we digitaal bijeen met meer dan 100 mensen voor de vergadering van de 4dePijler-beweging. In Vlaanderen zijn zo maar even om en bij 800 lokale groepen en comités actief. Ze worden bevolkt door vrijwilligers die allemaal gegrepen zijn door het virus van de solidariteit. Ze zijn druk doende met een project ergens ter wereld. 

            Daarvan zijn er 270 geregistreerd in de 4dePijler-beweging. De beweging zit ingebed in de schoot van 11.11.11. Een van de programmapunten handelde juist over het nieuw handvest van 11.11.11. 

What’s in a name? De vlag dekt best nog altijd de lading. Het gaat over ‘Mondiale Beweging,’ mondiale rechtvaardigheid, mensenrechten voor iedereen, 

Dus ‘Noord-Zuid,’ wordt afgeserveerd. Voortaan wordt 11.11.11. = ‘Koepel van Internationale Solidariteit.’ Staan voorop: menselijke waardigheid, verbinding tussen mensen hier en ginder, samen beweging vormen, evenwaardigheid en integriteit.    

Guido De Schrijver Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.