Info Brief 186: 18 februari 2021

Herdenking historische staking in de Zuidkust

Mario Coolen (De Bosch, Nederland) stuurde ons een arsenaal historische documenten (hoofdzakelijk uit krantenartikels van Guatemala) over de  staking op 18 februari 1980 in de zuidkust van Escuintla. 

Hij schrijft:

            ‘Op maandag 18 februari 1980 riep de jonge boerenleider Pablo Bautista Escobar op de plantage Tehuantepec in Santa Lucía Cotzumalguapa zijn compañeros op tot een werkonderbreking. In de daaropvolgende weken slaagde het Comité voor Boereneenheid –  CUC erin meer dan 80.000 suikerrietkappers en katoenplukkers te mobiliseren in een krachtmeting die de Guatemalteekse regering ertoe bracht een loonsverhoging van 1,12 quetzales tot 3,20 quetzales per dag af te kondigen, wat volgens de cijfers van de regering 800.000 mensen ten goede zou komen.

            De onverwachte overwinning van de arbeiders in hun strijd ontketende een verschrikkelijke golf van geweld door de repressieve krachten die in en rond Santa Lucía het leven kostte aan veel meer dan honderd catechisten en CUC-leden die aan de staking hadden deelgenomen, met als eerste dodelijke slachtoffer pater Walter Voordeckers, parochiepriester van Santa Lucía.

            In de dagen dat de staking van 1980 duurde wist Gemma van den Hooff van het voormalige Nederlands Comité voor Solidariteit met Guatemala een groot aantal documenten te verzamelen die betrekking hadden op de acties van de suikerrietkappers, waaronder flyers, pamfletten, foto’s en krantenknipsels. Er is ook de brief bij die een bekende grootgrondbezitter uit Santa Lucía na de moord op pater Walter aan de bisschop van Escuintla schreef, waarin hij de pater ervan beschuldigt de haat te verspreiden die aan de basis ligt van het communisme.

            Om de waardevolle documentatie die van het Nederlands Comité is geërfd toegankelijker te maken, heeft fotograaf Piet den Blanken alle documenten bijeengebracht in één bestand. Het verzoekschrift aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) en de website van Impunity Watch zijn eveneens bijgevoegd en zullen in de toekomst actuele informatie verschaffen over de ontwikkeling van het internationale proces.’ 

(foto met Rigoberta Menchú en leden van  Belgische en Nederlandse Guatemala Comités: begin 2000 – Gemma: bovenste rij – 3de van rechts)

http://www.nuenen-guatemala.nl/nugua/proces/pictures/PETICION-INICIAL.pdf

https://www.impunitywatch.org/santa-lucia-cotzumalguapa 

(foto: de staking in februari 1980 – Prensa Comunitaria)

‘Zodus  was de staking een proces dat begon in de jaren 70. Jaar na jaar werd de strijd op de plantages aangekaart tot CUC in de jaren tachtig als organisatie de zaken versnelde. Zij plande en structureerde en het was juist vanwege al dat werk dat al gedaan was dat er in de jaren tachtig een grote staking doorging.’           

Rafael González Yos 

‘Ik werd enorm emotioneel om zoveel boeren te zien, om duizenden machetes als wimpels opgeheven te zien. Voor de eerste keer voelde ik de kracht die wij campesinos hebben als we ons allemaal verenigen. Duizenden en duizenden boeren verzamelden zich bij de zagerij. Het leek wel op een groot plein van alle suikerrietkappers en katoenplukkers samen.’                                                                                                  René Juárez

Guido De Schrijver – Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ -Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.