Info Brief 100: 4 januari 2019

◙ Iván Velásquez terug naar Guatemala?

            In een interview met de Colombiaanse krant El Tiempo verklaarde de voorzitter van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CCICG) dat hij denkt in de loop van januari te kunnen terugkeren.

            Hij hoopte dat de situatie weer rationeler zou worden en de regering de beslissing van het Grondwettelijk Hof alsnog zou respecteren. Toch is hij er zich van bewust dat president Jimmy Morales op zijn standpunt blijft staan om hem niet binnen te laten.

Hij besloot het interview als volgt:

‘De corruptie die straffeloosheid in het leven roept ontkent en benadeelt de rechtsstaat.’  

Vivir en Amor ontvangt María Bernabé

Paul Mariën en Jaak Devroede van de Vriendenkring P. Briers vzw uit Dworp trokken naar de Guatemala-avond in Roeselare.

Ze vertegenwoordigden daar ook de Steungroep ‘Solidair met Guatemala.’

Jaak schreef een korte impressie.

‘Ik had het genoegen aanwezig te kunnen zijn op de infoavond van de vzw Vivir en Amor in het PC De Kiem.

Graag wil ik de organisatie gelukwensen voor een bijzonder geslaagde en vooral boeiende avond. De vrij talrijke aanwezigen kregen transparante info in een keurig opgebouwd geheel en ondersteund met beeldmateriaal.

            Algemene informatie over Guatemala, gevolgd door de historiek van de projecten en tot besluit een vraaggesprek met Maria Bernabé uit Guatemala, de ‘promotora de salud’ van het project in Yalanhuitz.

            Ik heb er uit geleerd dat de projecten, hoewel toch vrij kleinschalig, een aanzienlijke impact hebben op de regio waarin de activiteiten ontplooid worden.

‘Vivir en Amor’ maakt wel degelijk een verschil. Van harte proficiat!’

◙ Huwelijken met minderjarigen gaan tegen de wet in

            In augustus 2017 keurde het Guatemalteekse Congres een wet goed die huwelijken met minderjarigen, jonger dan 18 jaar, verbiedt.

            Fernanda Guerra van Save The Children meldde dat tussen januari en oktober vorig jaar 180 huwelijken gesloten werden van jongeren tussen 16 en 17 jaar met mannen ouder dan 32 jaar.

‘Dit duidt op een enorme tegen- stelling tussen datgene wat de wet voorschrijft en wat er vandaag gebeurt in onze samenleving,’ besloot ze.

            Het Forum ‘A Favor de las Niñas’ lanceerde een campagne om de rechten van de minderjarigen meer bekendheid te geven en op die manier bewuste burgers te vormen.   

◙ Uitnodiging: OPEN GRIS-infoavond ‘Bierbeek in de Wereld’

            Inge Hatse van Guatebelga nodigt uit: op 30 januari 2019 om 20u in de raadzaal van het gemeentehuis. Alle 4de pijlerorganisaties die een vertegenwoordiging hebben in Bierbeek en een subsidie ontvingen, krijgen de kans om hier hun werking voor te stellen aan een breder publiek.Inge Hatse  |  Dienst Internationale Samenwerking – Duurzaamheid
Speelpleinstraat 8  |  3360 Bierbeek  |  (  016 46 87 86  |  Ê  016 46 11 41
ingeborg.hatse@bierbeek.be  |  :  www.bierbeek.be

◙ ◙ 100ste INFO BRIEF

            Met enkele solidaire lotgenoten uit Aalst hebben we begin dit jaar een glaasje Cava gehesen op de publicatie van de 100ste infobrief.

Guido De SchrijverSteungroep ‘Solidair met Guatemala’

Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.