Info Brief 172: 2 oktober 2020

◙ Zaak Bernardo Caal Xol

*** Op 29 september ontvingen we het volgende bericht van Peace Brigades International (PBI): Opnieuw heeft justitie het beroep in verband met de tweede veroordeling genegeerd. En dus is er langs de legale traditionele weg niets meer aan te doen.’

*** Maar op 30 september ontving ik van de advocaat van de verdediging de volgende boodschap: 

(Bernardo  y esposa-foto NISGUA)

‘Vanmorgen, 29 september, hebben we een buitengewoon beroep voor cassatie ingeroepen bij de strafkamer van het Hooggerechtshof. Daaruit wordt nu verwacht dat Bernardo zal worden vrijgesproken, vanwege de inconsistentie van het vonnis van het strafgerechtshof en de beroepskamer.

Anderzijds zijn we van mening dat er een begin moet worden gemaakt met een eis in verband met de zaak op internationaal niveau, met name voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens tegen de staat Guatemala.

En hier is internationale steun nodig:

            Bovendien ben ik van mening dat de politieke steun via de media moet worden gehandhaafd om de verdedigers van de mensenrechten, met name de verdedigers van de collectieve rechten van inheemse volkeren, bij te staan.

◙ Openbare gezondheidszorg en religie

(foto: Revista Perro Bravo)

 Seksuele agressie tegen meisjes, jongeren en vrouwen is de manier waarop een systeem van patriarchale overheersing zich met alle kracht heeft gemanifesteerd. En daarom vormt het bestaan van normen die de volledige uitoefening van het recht op hun lichaam blokkeren, een openlijke schending van hun integriteit. Vandaar dat de wettelijke beperkingen van een veilige zwangerschapsonderbreking, in plaats van het leven van meisjes, adolescenten en vrouwen te beschermen, hen integendeel in groot gevaar brengt. Daar bovenop komen de verzwarende omstandigheden van het opleggen van extreme straffen, zelfs wanneer de abortus op natuurlijke en spontane wijze heeft plaatsgevonden.

Carolina Vásquez Araya – 28 de september 

◙ Roman van Mario Vargas Llosa

(de nefaste driehoek: Amerikaans Staatsdepartement, CIA en UFCO)

De ‘Nobelprijswinnaar 2010’ publiceerde onlangs een nieuwe roman: ‘Tiempos Recios.‘ In de Nederlandse verdeling kreeg het boek als titel ‘Bittere Tijden’ mee. et behandelt het thema van de staatsgreep in Guatemala in 1954. Kolonel Carlos Castillo Armas, gesteund door de Amerikaanse regering, de Amerikaanse bananencompagnie UFCO en de CIA, werpt de regering van de sociaaldemocratische president Jacobo Árbenz omver. De aanleiding voor deze gewelddadige actie steunde op leugens die voor waar werden aangenomen: Eisenhowers regering beschuldigde Árbenz van het promoten van het Sovjet-communisme in Zuid-Amerika. Deze interventie van de VS, een van de vele, had  ernstige gevolgen voor het verder verloop van hele continent.

Guido De Schrijver, Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

              

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.