Info Brief 171: 28 september 2020

*** Brigadas Internationales de Paz (PBI)

            Op 18 september berichtte PBI ons het volgende:

‘Onze mensen in Guatemala hebben contact met Madre Selva en het advocatenkantoor voor de mensenrechten, maar er is op dit moment geen nieuws. Ik heb begrepen dat de termijn voor het instellen van een beroep 15 dagen bedraagt en dat deze binnenkort aflopen. Aan de andere kant hebben we normaal gesproken binnenkort een neven evenement in Genève waar de zaak van Bernardo voorgelegd wordt en de zus namens hem in het panel het woord zal voeren.

Kerstin Reemtsma

*** Presentatie tijdens de 45e zitting van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

            Op 23 september greep het Jaarlijkse Panel voor de Rechten van Inheemse volkeren van de VN in Genève plaats. 

            María Josefina Caal Xol nam deel aan het panelgesprek. Haar korte toespraak werd ondersteund door een gezamenlijke verklaring van Project Brigades International (PBI), Dominicanen voor Gerechtigheid en Vrede, Fastenopfer-Action de Careme –  Sacrificio Quaresimale  (Zwitserland), Franciscans International, Protection International Mesoamerica, Internationale Commissie van  Juristen, OMCT SOS-Torture Network.  

Haar toespraak:

            “Dank u, mevrouw de voorzitter,

In Guatemala heerst een context die gekenmerkt wordt door een hoge graad van smaad en criminalisering van mensenrechtenverdedigers. In een land waar sprake is van historische en structurele discriminatie van inheemse volkeren, lopen inheemse verdedigers nog meer gevaar.

            Veel inheemse verdedigers die zich proberen te verzetten tegen megaprojecten worden vervolgd en gecriminaliseerd wanneer ze de bescherming en verdediging van hun territorium, hun rivieren, hun leven, hun omgeving en hun bevolking opeisen. Dit is het geval geweest met Bernardo Caal, een Maya Q’eqchi verdediger die de gemeenschappen van Santa María Cahabón vertegenwoordigt. Hij is gecriminaliseerd voor het verzet tegen het opdringen van Oxec-waterprojecten en veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden gevangenisstraf voor misdadenwaarvan hij altijd zijn onschuld heeft geclaimd. Na een gevangenisstraf van meer dan 31 maanden en meerdere schendingen van het recht op een eerlijk proces is het vonnis door het gerechtelijk apparaat bevestigd.

(Bernardo en María Josefina) 

            Het geval van Bernardo staat niet op zichzelf, aangezien er in heel Guatemala incidenten van deze aard zijn met vergelijkbare patronen die systematisch worden gebruikt.Het aantal aanvallen en misdaden tegen mensenrechtenactivisten is dramatisch toegenomen en heeft in de eerste zes maanden van 2020 bijna 677 incidenten bereikt, waaronder 14 moorden (informatie van UDEFEGUA. Dit in vergelijking met 494 geregistreerde gevallen in 2019).  We roepen Guatemala op om inheemse verdedigers te respecteren en te beschermen en ervoor te zorgen dat aanvallen en misdaden tegen mensenrechtenactivisten worden onderzocht en opgehelderd.”

            *** Amnesty International – Regionaal Kantoor voor de Amerika’s  

          Karin Swagemakers, coöperante van Broederlijk Delen in Guatemala verspreidt de actie van A.I. voor Bernardo onder Guatemalteekse organisaties. 

****Pedro Casaldáliga, Catalaan en vele decennia Braziliaan, bisschop van  Sao Felix do Araguaia in Mato Grosso, boegbeeld van het internationaal netwerk van Oscar Romero Comités (SICSAL), priester-dichter overleed op 8 augustus.

Aan de anonieme inheemse:

Je was aarde, passie, herinnering, mythe, cultus in dans en feest in levensonderhoud. Maar ze beschuldigden je van de misdaad. Om iemand anders te zijn en zo vrij als de wind. Ze maakten je tot collectieve anonimiteit zonder gezicht, zonder geschiedenis,   zonder toekomst, museumvitrine, goedkope folklore, dode rebel of pure wilde. En toch blijf je, broeder, oogluikend naar de zon in het hoogland, botten – burgwallen in de hardnekkige Andes, wortel-voeten in het luchtige bos, overlever  verzameld bloed   over het hele lichaam van het Grote Vaderland.

Guido De Schrijver, Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.