Info Brief 163: 12 juli 2020

◙  ◙  Europese actie voor Bernardo Caal Xol

foto: Telesur

            Met de actie zitten we goed op schema. Op donderdag 9 juli stuurde ik de brieven gericht tot Bernardo en het Openbaar Ministerie (met kopie naar de directeur van de gevangenis in Cobán) op naar de advocaten van de verdediging. Zij zorgen voor de overhandiging van de brief aan het Openbaar Ministerie en aan de directeur van de gevangenis in Cobán. Ondertussen meldden ze het volgende:

‘In de loop van de maand juli zullen drie rechtszittingen plaats vinden:

1. Op 21 juli om 11:30u. een zitting voor de herziening van de dwangmaatregel. Deze zitting werd aangevraagd door de verdediging en wat we vragen is dat de dwangmaatregel, de voorhechtenis dus, zou vervangen worden door een alternatieve maatregel. De argumenten die we aanbrengen berusten vooral op de mondiale context van de pandemie onder de internationale normen voor de mensenrechten.

2.Een rechtszitting voor wraking tegen  de rechter van de Criminele Instantie is voorzien op 28 juli vanaf 10:00u. Deze zitting is aangevraagd door Bernardo Caal Xol die de partijdigheid van de rechter van eerste instantie in het proces meende vast te stellen. De wraking heeft dus te maken met het feit dat Bernardo twijfelt aan de onpartijdigheid van de rechter. Daarom wil Bernardo niet dat deze rechter de zaak verder in handen heeft.  Zij die hierover zullen beslissen zijn de magistraten van de Kamer van Beroep van Cobán. 

3.Tenslotte een speciale rechtszitting op dezelfde dag om 11:30u. Deze handelt over het vonnis tegen Bernardo voor delicten van verzwarende diefstal en illegale detentie, waarvoor een straf van zeven jaar en vier maanden werd uitgesproken.

En nu maar hopen dat na twee keren uitstel eindelijk de zaken door het gerecht onbevooroordeeld aangepakt worden!!!  

◙  Stop The Killings 2020

            Op 29 juni hielden we een eerste webinar met negen deelnemers (meer dan toen we nog lijfelijk samenkwamen. Wat de corona al niet vermag!)

            Een van de belangrijke doelstellingen die we voor ogen hielden: de vakbondenterug actiever betrekken en zo een stevige kern van organisaties uitbouwen en meer afbakenen. 

            Mogelijke acties: 

* een digitale actie:– Een open brief aan  de minister van Buitenlandse Zaken: delen en online ondertekenen

* Plan voor de actiedag (traditiegetrouw op de “Dag van de Mensenrechten” – 10 december:

– een fakkeltocht die start aan het Centraal Station in Brussel

– we wandelen naar een centrale plaats

– Daar worden gedurende 30 minuten enkele cases voorgelezen uit de gekozen landen, eventueel afgewisseld met entertainment zoals Slam Poetry

– we verzamelen handtekeningen voor een open brief en posten die bv. bij Buitenlandse Zaken                                                                                                                 (Wordt vervolgd)

◙ Internationale Vakbondsfederatie snelt ter hulp

            Dankzij de hulp van het Solidariteitsfonds van de Internationale vakbondsfederatie ICM kon de Nationale Vakbond voor Bouw en Diensten van Guatemala (SINCS-G) een vijftigtal arbeidersfamilies van de bouwsector, die onder extreme kwetsbaarheid gebukt gaan, voorzien van pakketten voeding en medische bijstand. Goed voor 250 personen onder vrouwen, kinderen, jongeren en ouderen van dagen.

            Julio Díaz, algemeen secretaris van de SINCS-G wist te vertellen dat de meerderheid van de leden van de vakbond zich concentreert in het noorden van het land dichtbij de Mexicaanse grens. Vele van die arbeiders verplaatsen zich tijdelijk naar Mexico en de VS om werk te vinden. Maar vanwege de pandemie hebben talrijke bouwvakkers – migranten zonder papieren – hun werk verloren en moesten verarmd terugkeren naar Guatemala, zonder kans op werk vanwege het stilleggen van de werken en de economische crisis.

Guido De Schrijver: Steungroep ‘Solidair met Guatemala’, Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.