Info Brief 182: 19 januari 2021

(foto: IPNUSAC)

◙ De pandemie is geen rechtvaardiging

            Geidy de Mata, voormalige directeur van Politieke Wetenschappen aan de staats- universiteit San Carlos (Usac) en nu directeur van het Instituut voor Nationale Problemen van de Universiteit van San Carlos (Ipnusac) wijst erop dat de noodtoestand in de gezondheidssector door covid-19 nog een factor toevoegde aan de moeilijkheden van het eerste regeringsjaar van de president. Maar dat mag volgens haar geen rechtvaardiging zijn voor zijn ontoereikend beleid.

‘Hoewel dit een jaar van crisis is als gevolg van de pandemie, kan men zijn beleid toch objectief evalueren door te kijken naar de kwaliteit van de uitgaven en zijn staatkundige besluiten,’  zegt De Mata.

            Ze legt de vinger op de wonde: de meerderheid van de bevolking leeft al enkele jaren in armoede en extreme armoede en de vraag naar banen is al lange tijd acuut. Maar desondanks waren de acties van de regering niet gericht op het beschermen van de minderbedeelden.

‘Indien de beslissingen, die de regering neemt, deze sector van de bevolking niet helpt, betekent dit dat zij slechts voor één sector regeert, terwijl een leider het algemeen belang in acht moet nemen. Het wordt tijd dat de regering haar overheidsbeleid in evenwicht brengt om niet alleen de financiële sector, maar ook de campesino en de bevolking bij te staan.’                                                                                                                                       

            In verband met de verwoestingen die de stormen Eta en Iota veroorzaakten, werd het duidelijk dat de president politieke steun moet opbouwen op het niveau van de burgemeesters en de regionale en lokale ontwikkelingsraden om de zwaarst getroffen sectoren er bovenop te helpen, voegde ze er nog aan toe.  

‘Ik waardeer het dat hij het land dichtsloot omdat het onmiddellijke acties gold en hij prioriteit gaf aan de gezondheid. Maar naderhand verloor hij de controle over zijn kabinet en gaf hij geen prioriteit aan transparantie en verantwoording,’ besloot ze.

◙ Opnieuw een spirituele Maya gids vermoord in Quiche  

            De laaiende toorts die in juni vorig jaar krijsend over de vlakte ijlde is nog levendig in ons geheugen gebrand. Domingo Choc Che, wetenschappelijk onderzoeker rond Maya geneesmiddelen, in samenwerking met universiteiten in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, werd toen op gruwelijke wijze vermoord.    

            Onlangs, op 8 januari dit jaar berichtte de Maya-vereniging Uk’ux B’E ons over de moord op de 57 jaar oude ajq’ij Jesús Choc Yat, een bekende spirituele gids van de gemeente San Miguel Uspantán, Quiché. Hij was een genezer die medicinale planten uit de regio aanwendde. Er werd gemeld dat de ajq’ij Choc in de parochie Lancetillo was aangekomen om een Maya-ceremonie te vieren op 3 januari. ‘Daar werd hij voor het laatst levend gezien. Het lichaam verscheen op 4 januari met ‘tekenen van wrede marteling,’ benadrukte Uk’ux B’E. 

(Ter nagedachtenis van Jesús Choc Yat-foto Prensa Comunitaria)

            Ze meldden verder dat de vader van de ajq’ij Choc op dezelfde manier werd vermoord, maar dan door het nationale leger tijdens het interne gewapende conflict dat de Quiché-regio hard trof.

            Uk’ux B’E riep het Openbaar Ministerie (MP) op om de misdaad te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de moord te vinden en vroeg het publiek om te eisen dat de staat het leven van de inwoners van het land beschermt en een einde maakt aan het racisme tegen degenen die de duizendjarige kosmovisie van het volk beoefenen.

Uk’ux B’E is een organisatie die werkt aan de heropbouw van Mayab’ Tinamit, wat neerkomt op een politiek Maya project.

◙ Serg Berten herdacht

Dinsdag 19 januari zal het 39 jaar geleden zijn dat Serge Berten in Guatemala-stad brutaal werd ontvoerd door gemaskerde leden van de geheime dienst van het leger. Hij werd dagenlang gefolterd, uiteindelijk vermoord en in een massagraf gedumpt.

In Menen, de geboorteplaats van Serge, wordt de herinnering aan Serge levend gehouden met een jaarlijkse herdenking op of rond 19 januari. Dit jaar verplicht de voortwoekerende COVID-19 pandemie ons noodgedwongen om in onze eigen veilige familiale bubbel te blijven.

Het Serge Berten Comité (SBC) heeft – in overleg met stad Menen – beslist om volgend jaar op de 40ste verjaardag van de ontvoering, het ereburgerschap van de stad postuum aan Serge toe te kennen. Dat zal met de nodige luister en een officiële plechtigheid gebeuren.

Wordt dus zeker vervolgd!  Maar dit jaar organiseert het SBC geen herdenking, want nood breekt wet.

Raf Allaert – Guatebelga vzw

Guido De Schrijver  –  Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités  

Info Brief 181: 21 december 2020

◙ Verjaardag van Bernardo Caal Xol en morele steun gevraagd 

            Vandaag berichtte Valerie De Marie van Amnesty International – Vlaanderen mij:

            Dag Guido, Bedankt voor de punctuele updates. Ik doe mijn best om ook jou zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat er internationaal gaande is rond Bernardo’s zaak bij Amnesty, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Voor januari kan ik alvast het volgende zeggen:

‘Op 13 januari is het Bernardo’s verjaardag. Ons internationaal secretariaat lanceerde daarvoor volgende oproep: 13 January is Bernardo’s Birthday. Ask colleagues and activists to send Birthday wishes for Bernardo through a picture or video we can share with his family via Whats app. Je mag alle boodschappen gerust naar kantoor sturen of de videoboodschappen/foto’s via whatsapp naar mij: +32 479 456748, dan bezorg ik ze allemaal in de week van 4 januari aan ons regionaal kantoor. Zodat zij ze gebundeld kunnen delen.

Daarnaast zal Amnesty Spanje eind januari een tussentijdse overhandiging organiseren van de ingezamelde handtekeningen bij de Guatemalaanse ambassade. Zij roepen op om handtekeningen door te sturen zodat die gebundeld afgegeven kunnen worden. Als iedereen dat doet, kan ik je laten weten aan hoeveel we wereldwijd zitten.’

◙ Project ASIDECQ in  San Juan Sacatepéquez

Elk jaar geeft het 11.Fonds voor 4de Pijlers  de aangesloten lidorganisaties de kans om een project in te dienen goed voor 1000,00 euro. Ook wij dienden voor 2020 een project in. Het werd goedgekeurd en zo goed mogelijk uitgevoerd (ondanks de Covid-problemen. Als antwoord op de vraag in hoever de lidorganisatie inspanningen levert om de lokale bevolking genoeg zeggenschap te geven over het project was ons antwoord:

                        Het is eigenlijk niet ‘ons’ project. Onze  doelstellingen zijn eerder gericht op het verstrekken van informatie, daarnaast aanklacht en politiek lobbywerk voor Guatemala en verdediging van de mensenrechten. Voor het project dienen we enkel als brugfunctie. De reden waarom we een project willen promoten is om voeling te houden met de basis in haar primaire noden.

            Het project is volledig in handen van de lokale gemeenschap ASIDECQ en is een (eindigend) deelinitiatief van haar permanente strijd voor voedselveiligheid en voedselsoevereiniteit.  

            SERJUS (Juridische en Sociale Diensten)  zorgt ervoor dat het project uitgevoerd wordt volgens de afspraken en aangegane normen.

 In een notendop: 

 * 41,4 % van de minderjarige bevolking is ondervoed in Guatemala. 

* Het project is gericht op 25 groepen voor samen 500 families en vergt 1 maand uitvoering en 1 jaar opvolging. 

* Bedoeling: uitbreiding van de activiteiten van de aanvragende organisatie voor voedselveiligheid. Bij middel van vorming, info en praktijk bij bereiding van soja. 

* Workshops voor de groepen bij bereiding van diverse gerechten van soja. 

* Contacten met lokale markten. 

* Expo’s en promotie van sojagerechten. 

* Opstellen van recepten op basis van soja. 

* Aankoop van materialen (dekzeilen voor standjes, tafels, draagbare vuren, stoelen, mixer voor grootkeuken) = 750,00 euro. Aankoop 3 zakken soja, 1 zak suiker en keukengerei om soja te bereiden = 250,00 euro.

Guido De Schrijver Steungroep ‘Solidair met Guatemala’ Lidorganisatie van EU-LAT Network  en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités  

Info Brief Archief

Info brief wordt hier gearchiveerd. Klik hieronder om de pdf te lezen

Info Brief 182

Info Brief 181

Info Brief 180

Info Brief 179

Info Brief 178

Info Brief 177

Info Brief176

Info Brief 175

Info Brief 174

Info Brief 173

Info Brief 172

Info Brief 171

Info Brief 170

Info Brief 169

Info Brief 168

Info Brief 167

Info Brief 166

Info Brief 165

Info Brief 164

Info Brief 163

Info Brief 162

Info Brief 161

Info Brief 160

Info Brief 159

Info Brief 158

Info Brief 157

Info Brief 156

Info Brief 155

Info Brief 154

Info Brief 153

Info Brief 152

Info Brief 151

Info Brief 150

Info Brief 149

Info Brief 148

Info Brief 147

Info Brief 146

Info Brief 145

Info Brief 144

Info Brief 143

Info Brief 142

Info brief 141

Info Brief 140

Info Brief 139

Info Brief 138

Info Brief 137

Info Brief 136

Info Brief 135

Info Brief 134

Info Brief 133

Info Brief 132

Info Brief 131

Info Brief 130

Info Brief 129

Info Brief 128

Info Brief 127

Info Brief 126

Info Brief 125

Info Brief 124

Info Brief 123

Info Brief 122

Info Brief 121

Info Brief 120

Info Brief 119

Info Brief 118

Info Brief 117

Info Brief 116

Info Brief 115

Info Brief 114

Info Brief 113

Info Brief 112

Info Brief 111

Info Brief 110

Info Brief 109

Info Brief 108

Info Brief 107

Info Brief 106

Info Brief 105

Info Brief 104

Info Brief 103

Info Brief 102

Info Brief 101

Info Brief 100

Info Brief 99

Info Brief 98

Info Brief 97

Info Brief 96

Info Brief 95

Info Brief 94

Info Brief 93

Info Brief 92

Info Brief 91

Info Brief 90

Info Brief 89

Info Brief 88

Info Brief 87

Info Brief 86

Info Brief 85

Info Brief 84

Info Brief 83

Info Brief 82

Info Brief 81

Info Brief 80

Info Brief 79

Info Brief 78

Info Brief 77

Info Brief 76

Info Brief 75

Info Brief 74

Info Brief 73

Info Brief 72

Info Brief 71
Info Brief 70

Info Brief 69

Info Brief 68

Info Brief 67

Info Brief 66

Info Brief 65

Info Brief 64

Info Brief 63

Info Brief 62

Info Brief 61

Info Brief 60