U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info brief N°31 Aalst, 2 mei 2017

Posted 11-5-17

◙ ◙ Lieselotte Viaene stelt nieuw boek voor

◙ ◙ Buurland El Salvador verbiedt als eerste land ter wereld goudwinning

 ◙ Waardigheid en identiteit als vrouw en moeder 

◙ ◙ Straffe Koffie

◙ ◙ Lieselotte Viaene stelt nieuw boek voor

 

            Op 27 april stelde Lieselotte Viaene in het kader van het 'Centrum voor Sociale Studies in Portugal,' haar boek “Voces desde las sombras. Visiones indígenas q’eqchi’ sobre justicia transicional en Guatemala”, (Stemmen vanuit de Schaduwen. Inheemse  q’eqchi’ zienswijzen op het recht tijdens de overgangs- periode in Guatemala) voor. De presentatie van het werk gebeurde onder de paraplu van FLACSO (Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen) in de hoofdstad.

            'Het boek beoogt bij te dragen tot het verminderen van de kloof in verband met het weten over de inheemse kennistheorie wat betreft gerechtigheid, herstel, het zoeken naar waarheid en verzoening.  Bovendien wil het boek een proces van kritische bezinning stimuleren om zowel het heersende gedachtepatroon over transitierecht als de mensenrechten in het algemeen uit te dagen. Dit boek is gebaseerd op etnografisch veldwerk uitgevoerd op verschillende locaties.'

◙ ◙ Buurland El Salvador verbiedt als eerste land ter wereld goudwinning

            De San Sebastian Rivier, een belangrijke bron van drinkwater, werd in 2008 vergiftigd door cyanide. Onlangs heeft El Salvador als eerste land ter wereld de winning van goud en andere metalen volledig verboden. Daarmee schrijft het kleinste land van Centraal-Amerika geschiedenis.

            De wet verbiedt de ontginning en bewerking van metalen in zowel open groeven als in mijnen. Hij werd unaniem goedgekeurd, tot grote vreugde van de campagnevoerders, milieuorganisaties en Salvadoraanse burgers die de stemming in het congres op straat afwachtten.

            "Dit is een overwinning voor de gemeenschappen die tien jaar hebben gestreden tegen de mijnbedrijven", zegt Pedro Cabezas van International Allies Against Mining in El Salvador. "Dit verbod maakt ons land, dat ecologisch erg kwetsbaar is, veel leefbaarder."

Het land streeft al jaren naar een verbod op zilver-, koper- en goudmijnen, sinds een rivier waaruit drinkwater wordt gewonnen in 2008 werd vergiftigd door cyanide. El Salvador kampt van alle landen in Centraal-Amerika het meest met milieuvervuiling.

            Volgens gegevens van de Verenigde Naties is de beschikbaarheid van drinkbaar water in El Salvador problematisch en ook het laagst in de hele regio. Watervervuiling is wereldwijd het grootste probleem van de mijnsector.

            De Kerk steunde de roep van de bevolking en speelde daardoor een belangrijke rol in het verbod door het Congres.

            Onlangs gingen ook stemmen op in Panama om de mijnbouw af te schaffen. in Guatemala hebben reeds vele tientallen volksreferenda zich gekant tegen de mijnbouw.

◙ ◙ Waardigheid en identiteit als vrouw en moeder

 

            De 'Vriendenkring Denise Brabant' uit  Merchtem stuurde een nieuwsbericht  van Denise (Zrs. Jacht-Heverlee).

Een fragment:

            'In 2016 zijn er in Guatemala 2.504 meisjes van 10 tot 14 jaar bevallen, allemaal gevolg van seksueel misbruik en geweld.'

(...) 'Daarom proberen wij, langs ons sociaal centrum van Tiquisate en Nueva Concepción, al gedurende meer dan 50 jaar door onze vormingscursussen aan onze jonge meisjes en vrouwen de kans te geven zich bewust te worden van hun waardigheid en identiteit als vrouw en moeder, bekwaam  om zelfstandig hun eigen weg te gaan als weerbare, ondernemende en sterke vrouwen in onze overheersende machocultuur.

            Hier is zeker nog een lange weg af te leggen maar wij zijn goed op weg naar de emancipatie en promotie van de vrouw in Guatemala.'

 

◙ ◙ Straffe Koffie

           

            Einde maand maart organiseerde de Honduras Werkgroep een solidariteits- namiddag in de Feestzaal Cocteau in Gent.

            De leden van de werkgroep focusten vooral op de promotie en de verkoop van uitstekende Hondurese koffie.

            Tal van organisaties (onder andere Belmundo, GMFgentsmilieufront, OXFAM Wereldwinkels en Vredeseilanden) waren van de partij met een info- en verkoopstand.       'sAvonds vond nog een feest plaats. De opbrengst van de dag ging naar een project in Honduras.

 

 

Toon Danhieux                               Yolany Sorto - koffieplantage San Pablo in Marcala

 

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA