U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info brief N°30 Aalst, 11 April 2017

Posted 11-5-17

◙ ◙ Protestbrief  vanuit België naar de regering in Guatemala 

◙ ◙ Op bezoek in Brussel

◙ ◙ Belgische banken investeren miljarden dollar in controversiële mijnbedrijven

◙ ◙ Protestbrief  vanuit België naar de regering in Guatemala

 

            Zoals reeds tevoren gemeld, woedde op 8 maart een hevige brand in een opvangcentrum voor jonge meisjes in Guatemala 'Hogar Seguro'. 40 meisjes stierven een vreselijke dood: ze werden levend verbrand of stikten in de rook.     Naar aanleiding van deze tragedie schreven  Wereldsolidariteit, ACV en KAJ op 21 

maart samen met hun partners in Guatemala een brief aan de Guatemalteekse overhei

d met de vraag om meer inspanningen te leveren opdat jongeren in Guatemala een waardig leven kunnen leiden.  (foto: Sputnik Mundo)

 

◙ ◙ Op bezoek in Brussel

 

            Een middagconferentie met belegde broodjes in Brussel op 21 maart.

De vertegenwoordigers van Entraide et Fraternité (de Franstalige Broederlijk Delen) en CNCD (de Franstalige 11.11.11) waren de gastheren en -vrouwen. Ze hadden twee strijdbare dames aan tafel gezet.

 

            De antropologe Lydia Santos werkt voor SERJUS (Juridische en Sociale Dienst). Die NGO begeleidt boerengroepen en staat hen juridisch bij tegenover de officiële instanties. Lydia sprak ons over de belangrijkste uitdagingen in de context van het economische liberalisme.

            Een van de akkoorden die 20 jaar geleden ondertekend werden bij het beëindigen van het intern gewapend conflict was het 'Akkoord over de Identiteit en de Rechten van de Maya's. Wat is daarvan tot nog toe gerealiseerd? Hooguit 15%. Een ander thema gaat over de rechtspraak van de Maya's. Tot nog toe is de voorvaderlijke rechtspraak van de Maya's erkend. Maar... niet opgenomen in de Grondwet. 'We hebben daaromtrent wetsvoorstellen in het Congres ingediend. Voorlopig zonder resultaat.' De machtigen van het land vrezen dat dan de bedrijven (zowel nationale als buitenlandse) de lokale bevolking eerst verplicht moeten raadplegen alvorens iets te kunnen uitrichten.

            Leonicia Pocoq is sociaal assistente en voorzitster van de 'Inheemse Samenwerking voor de Integrale Ontwikkeling' (COINDI). Haar actieterrein ligt vooral in Sololá. Ik ontmoette haar eerder al eens  in Guatemala. Een blij weerzien in Brussel.

            Zij benadrukte de uitdagingen, specifiek voor de beweging van de inheemse vrouwen.

 

'We vertrekken vanuit de kosmovisie van de Mayabevolking. En van daaruit benadrukken wij de wederzijdse aanvulling: Man -Vrouw; kinderen -ouderen,... Dit is niet vanzelfsprekend in een samenleving die vooral met uitsluiting functioneert. Uitdagingen bestaan er voor ons in om de mentaliteit en de houding te veranderen. We streven pluralisme na.'

Daarvoor is ook nodig dat de rechten van de vrouwen kansen krijgen. Een voornaam aspect daarvan is het economisch 'meesterschap' (empowerment) van de vrouw.

 

Entraide et Fraternité en CNCD steunen de bewegingen van de aanwezige Maya vrouwen.

(gds)

 

◙ ◙ Belgische banken investeren miljarden dollar in controversiële mijnbedrijven

 

            Tussen 2011 en 2016 investeerden banken actief op de Belgische markt in totaal bijna 36 miljard dollar in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie. Dat blijkt uit nieuw gezamenlijk onderzoek van 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin/BankWijzer. Bekende banken als BNP Paribas, Deutsche Bank en ING Group steunen – ondanks eigen engagementen en internationale afspraken –metaalontginningsbedrijven als Glencore, Goldcorp (in Guatemala) of Newmont Mining.

            Maar liefst twee derde van de bij de VN gerapporteerde gevallen van mensenrechtenschendingen door bedrijven wereldwijd gaan over de mijnbouwsector. Idem voor de helft van alle klachten tegen multinationals die bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) worden neergelegd. De extractieve sector heeft niet de fraaiste reputatie.

 

De grootste zondaar =  BNP Paribas met 18,2 miljard dollar.

Daar deze Franse bank enkele jaren geleden het 'kroonjuweel van België' overnam, zijn nog altijd een massa Belgische spaarders bij deze bank. Toch maar eens over nadenken om te veranderen!!!

 

            Argenta, Triodos en VDK Spaarbank komen positief uit het onderzoek, al mag dat in sommige gevallen een pak duidelijker gemaakt worden in het beleid.

(foto: Catalonia Solidaridad)

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA