U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info brief N° 29 Aalst, 26 Maart 2017

Posted 11-5-17

◙ ◙ 37ste Romerodag 18 maart 2017

(In samenwerking met Afopadi)

◙ ◙ Seksuele misbruiken

◙ ◙ 37ste Romerodag 18 maart 2017

(In samenwerking met Afopadi)

 

            Tijdens die boeiende avond presenteerde Alma De Walsche van MO* een 'röntgenfoto' van Latijns-Amerika Vandaag. We geven hier een paar fragmentjes weer van haar uitleg over Guatemala.

 

Over de huidige president Jimmy Morales zegt ze ondermeer:

'... over zijn administratie hangt de schaduw van de zogenaamde militaire “juntita,”  - een groep van voormalige legerofficieren die samen met Morales aan de macht kwamen – en die ondermijnt zijn geloofwaardigheid.'

 'Toch zorgen nieuwe benoemingen in de administratie voor jong en fris bloed.

            Zoals de jurist Francisco Rivas, die het vertrouwen heeft van het Hoog Gerechtshof, CICIG, en US-veiligheidsdiensten. Hij is nu aangesteld op Binnenlandse Zaken en onderzoekt kopstukken in drugsnetwerken.

            Een andere benoeming is Lucrecia Hernández Mack, minister van Volksgezondheid. Zij is de dochter van Myrna Mack (de antropologe die door een militair doodseskader werd vermoord in 1990). Hernández en haar tante Helen Mack hebben tientallen jaren lang strijd gevoerd voor gerechtigheid en hebben de Myrna Mack-Stichting in het leven geroepen.  (foto: Nomada)

 

            Juan Francisco Solórzano Foppa was door de 'Juntita' gedesavoueerd en verhinderd om met Rivas samen te werken op Binnenlandse Zaken.

            Maar nu is hij door president Jimmy Morales toch aangesteld als hoofd van het Guatemalteekse belastingbureau. Hij heeft een cruciale rol gespeeld in het blootleggen van het corruptieschandaal van Otto Pérez Molina. Hij wordt geroemd om zijn moed en schrikt er niet voor terug om grote bonzen van bedrijven als Aceros de Guatemala, Big Cola (soft drinks gigant…) of Farmacias Galena aan te pakken.  (De eerste drie maanden in zijn functie deed hij deze laatste 110 miljoen dollar terugbetalen in ontdoken belastingen!)'  (foto: Contrapoder)

◙ ◙ Seksuele misbruiken

 

In San José Pinula, dichtbij de hoofdstad, ligt het opvangcentrum ' Hogar Seguro - Maria Ten Hemel Opgenomen.' Er leven 800 minderjarigen in die instelling. Deze is geschikt voor hoogstens 500 personen. Velen onder hen zijn geplaatst door de rechter. Onder de bewoners zijn er ook baby's die daar geboren zijn. De pers geraakt daar normaal niet binnen.

Reeds in 2013 rezen aanklachten over seksuele geweldpleging en een mogelijk netwerk van kinderenhandel in de instelling.   

Eind november vorig jaar verzocht de Procureur voor de Mensenrechten van Guatemala  aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten dat deze van de staat Guatemala zou eisen om maatregelen te ondernemen ter bescherming van de jeugdigen. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensen- rechten ging daar niet op in. Daarop herhaalde de Procureur voor de Mensenrechten zijn verzoek op 19 januari dit jaar. Zonder resultaat 

(foto: INDYMEDIA)  

           

            Op de vooravond van de 'Internationale Dag van de Vrouw' probeerde een zestigtal minderjarige meisjes te ontsnappen. Ze verzetten tegen allerlei misbruiken die het personeel van de instelling tegen hen beging. Negentien onder hen slaagden in hun poging. De anderen werden door de politie onderschept in de bosrijke omgeving. Eens teruggebracht werden ze opgesloten. De meisjes pleegden opstand en staken een paar matrassen in brand. Het liep uit de hand. Maar ze zaten opgesloten, ze konden niet weg. Veertig onder hen werden levend verbrand en stierven. Vele anderen liepen zware verwondingen op.

Na het verschrikkelijk gebeuren van 8 maart is de Inter-Amerikaanse Commissie overgegaan met haar eis voor bescherming van de overlevende jongeren.

Verschillende verantwoordelijken werden door de politie opgepakt en zullen zich moeten verantwoorden. Tevoren werden meer dan honderd kinderen, die door psychologen werden bijgestaan, als getuigen verhoord. (foto: Noticia al Dia)

                                                                     

            De algemene verontwaardiging bleef niet opgesloten binnen de grenzen van het land. In Argentinië manifesteerden mensen voor de ambassade van Guatemala.    

            En in Brussel greep een protestactie plaats op 21 maart voor de ambassade van Guatemala (opgeroepen door de feministische Noord-Zuid NGO  'Le Monde selon les Femmes').

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA