U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 83 Aalst, 30 Juli 2018

Posted 24-9-18

◙ ◙  Wat gebeurt er toch in buurland Nicaragua?

◙ ◙ Lancering ENCUENTRO, Belgisch Latijns-Amerika netwerk

◙ ◙  Serge Berten evenement in Menen

Nicaragua

             Daarop is moeilijk een evenwichtig antwoord te vinden, al zeker niet van buiten uit. De tragedie houdt ons wel enorm bezig. Ik citeer hierbij een korte commentaar van het Bulletin van het Internationaal Netwerk van Oscar Romero Comités (SICSAL internacional): 

            'De pijn voor wat zich in Nicaragua voordoet overweldigt ons. Geen enkele van al die doden had moeten sterven. We voelen ons solidair met het leed van de families, ongeacht tot welke strekking zij behoren. Er moeten niet nog meer doden vallen. We roepen op tot dialoog ondanks de verdeeldheid en de zo verschillende standpunten. Die interne verdeeldheid bereikt ook ons in het buitenland. Niet iedereen van ons denkt hetzelfde. We hebben meer vragen dan antwoorden.

            Maar de oplossing zijn niet de wapens noch de haat. In hetzelfde kamp van links zijn er die Ortega beschuldigen het 'Sandinisme' omgeschakeld te hebben in het 'Danielisme' en als presidentieel koppel te veel macht naar zich toe getrokken te hebben. En daarom zijn ze, samen met andere sectoren, druk bezig om hem van de macht te krijgen. Anderzijds zijn in de Latijns-Amerikaanse geopolitieke context het Latijns-Amerikaanse rechtse kamp en de Noord-Amerikaanse ambassade medeplichtig met de dood, zoals de geschiedenis van vroeger en die van de laatste decennia het illustreren. We geloven niet dat het nu om een uitzondering zou gaan. Wij hopen dat de Nicaraguanen hun problemen door dialoog zullen oplossen, ondanks alle moeilijkheden. Want dit is de enige weg onder broeders en zusters.'

◙ ◙ Lancering ENCUENTRO, Belgisch Latijns-Amerika netwerk

             De ENCUENTRO KICK-OFF is een samenwerkingsinitiatief  van ENCUENTRO, AMSAB en KADOC, ondersteund door het Departement Geschiedenis van de UGent en de onderzoeksgroep Moderniteit & Samenleving, 1800-2000 van de KU Leuven.

 ENCUENTRO nodigt alle onderzoekers, journalisten, activisten, verenigingen, artiesten en iedereen met een interesse in Latijns-Amerika uit om feestelijk het ENCUENTRO-netwerk te lanceren. Het evenement vindt plaats in de gloednieuwe expositieruimte van AMSAB en vormt tevens de opening van een multimedia tentoonstelling over diverse Belgische solidariteitsbewegingen met Latijns Amerika in de jaren 1970 en 1980. De aanwezigen zullen ook kunnen genieten van de Latijns-Amerikaanse keuken, drankjes en muziek.

 Datum: 21 September.

Locatie: AMSAB, Bagattenstraat 174, 9000 Gent.

Vrije toegang, maar individuele registratie registration vereist vóór 10 september.

18h30: deuren geopend   

19h00-19h30: welkomstwoord door ENCUENTRO, AMSAB en KADOC.

19h30-19h45: voorstelling expertisedatabase

19h45-20h00: opening tentoonstelling'

20h00: receptie

ENCUENTRO wil een open gemeenschap en kritische ontmoetingsplek bieden aan iedereen met een interesse in Latijns-Amerikaanse cultuur, politiek, geschiedenis en economie. Als netwerk willen we academici, journalisten, NGO’s, activisten, vrijwilligers en artiesten samenbrengen om het verleden, heden en toekomst van het continent op de voet te volgen en samen interesse op te wekken in Latijns-Amerika. We willen een brug vormen tussen de ontelbare initiatieven die gescheiden worden door taalgrenzen, sectoren, wetenschappelijke disciplines en generatiekloven.

 

Je kan ons volgen via Facebook en via onze officiële website of contacteren via encuentro.network@gmail.com. ◙

 

◙ ◙  Serge Berten evenement in Menen

 Guido De Schrijver

Steungroep 'Solidair met Guatemala'

Lidorganisatie van EU-LAT Network en van Europees Netwerk Oscar Romero Comités