U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 79 Aalst, 19 juni 2018

Posted 16-7-18

◙ ◙ De samenleving gegijzeld door de elites

◙ ◙  Nobelprijs voor de Braziliaanse ex-president Lula Da Silva?

Gegijzeld door de elites 

            Op 19 juni ontmoetten we op het kantoor van EU-LAT Network twee belangrijke voortrekkers van de civiele maatschappij en verdedigers van de mensenrechten, Anabellla Sibrián en Jorge Santos. Met tien vertegenwoordigers van organisaties leenden wij hen een luisterend oor.

            In Brussel hadden ze een onderhoud met onder meer het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken en met leden van de Europese Commissie en van het Europees Parlement.

            Eerst nam Jorge Santos het woord. Hij was gedurende jaren actief in diverse mensenrechtenorganisaties. Sinds 2015 is hij tot op vandaag actief in de Unie voor de Bescherming van de Verdedigers van de Mensen- rechten (UDEFEGUA).

            Op dit ogenblik is hij de algemene coördinator. 

Ups and downs

            Hij schetste de situatie tussen 2012 en 2014.

Een terugkeer van de tweeling rijke elites en militairen. Met aan het hoofd ex-generaal Otto Pérez Molina als president van de republiek.

            Maar vanaf 2016 zien we de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) hoge vluchten scheren. 22 leden, president Otto Pérez Molina en zijn vicepresidente op kop, staan voor de rechter voor een miljoenenfraude bij de douane. En tot op vandaag staan nog altijd 30 gevallen van hoog risico op de gerechtelijke agenda. 400 personen werden aangehouden voor zowel vroegere genocidepraktijken en oorlogsmisdaden als voor hedendaagse corruptie. Ondermeer zijn 18 militairen aangehouden in 13 gerechtelijke processen voor oorlogsmisdaden tijdens het gewapend conflict.

            100 personen zijn op de vlucht voor het gerecht, waaronder de vrouw van de eigenaar van het TV-monopoliebedrijf en een wapenhandelaar.          

            Het gaat dus de goede kant op... Maar dat is zonder de waard gerekend. De 'waard' president Jimmy Morales en zijn regering hebben onder andere de zo nodige hervormingen in het Congres tegengehouden.

            De regering toont zich onbekwaam om adequaat crisismomenten het hoofd te bieden. Zoals het drama in de instelling voor geplaatste jongeren, waar 43 meisjes levend verbrand werden. En zoals de effectieve aanpak van de ramp veroorzaakt door de uitbarsting van vulkaan El Fuego enkele weken geleden.

            De regering zaait al een tijdlang haat en veroorzaakt een klimaat van vijandigheid tegen opposanten en verdedigers van de mensenrechten. En dit levert vandaag zijn dodelijke vruchten op. 8 moorden, onder andere op de boerenorganisaties CODECA en CCDA tijdens de maanden mei en juni. 13 moorden sinds begin dit jaar. De machete als moordwapen doet het goed.

 

Perspectieven?

            Jorge vreest een gevaar van formaat. De sprong van moord op lokale leden die ergens in het binnenland opkomen voor hun rechten naar de moorddadige aanpak van de nationale leiders van organisaties om zo die bewegingen te isoleren.

 

            (In een volgende nieuwsbrief informeer ik over de bijdrage van Anabella Sibrián.)

 

◙ ◙  Nobelprijs voor de Braziliaanse ex-president Lula Da Silva?

 

            Het Europees Netwerk van Oscar Romero Comités en 'Solidair met Guatemala' steunen de oproep van Adolfo Pérez Esquivel (de Argentijnse Nobelprijswinnaar 1980 voor de Vrede).

            In 2006 werd presidente Dilma Rousseff uit haar functie ontheven onder beschuldiging van corruptie. De huidige regering, met Michel Temer aan het hoofd, heeft sindsdien congresleden gekocht om zijn project te steunen. Met name de uitlevering van het land aan de multinationals. Met de zegen van de VS. Hij zelf wordt verdacht van heel zware corruptie. Toch slaagde hij er tot nog toe in zich staande te houden. Ondertussen kreeg hij het voor elkaar om Lula da Silva, die president was voor Dilma Rousseff, in de cel voor 12 jaar te doen belanden. Zowel Dilma als Lula komen uit de Partij van de Arbeiders (PT).

            Vanuit de gevangenis lanceerde Lula da Silva zijn kandidatuur voor de volgende presidentsverkiezingen. De befaamde bevrijdingstheoloog en milieuactivist Leonardo Boff ging hem opzoeken in zijn cel. 

 

Guido De Schrijver
Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network