U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 78 Aalst, 8 juni 2018

Posted 16-7-18

◙ ◙ Tragische natuurramp

◙ ◙ Gaan voor een nominatie voor CICIG en voorzitter Iván Velásquez

◙ ◙ Tragische natuurramp

El Rodeo werd in de jaren '60 en '70 door verschillende leden van  de  missie-

congregaties   van Scheut  (CICM)   en Jacht-Heverlee pastoraal     begeleid vanuit de provinciale hoofdstad Escuintla. Vandaag is het dorp door de   ongewoon overvloedige                     lava- stromen  van    de vulkaan    El  Fuego nagenoeg van de kaart geveegd.

 

We richtten ons tot stad Aalst. Die verleent 500,00 euro noodhulp voor slachtoffers.

 

 

 

 

 

 

◙ ◙ Gaan voor een nominatie voor CICIG en voorzitter Iván Velásquez

 

Weken geleden spraken we af met leden van het Europees netwerk van Oscar Romero Comités om een actie te voeren gericht op het Europees Parlement. Elk jaar looft het  Europees parlement de Sacharovprijs uit aan een persoon of een organisatie die zich volop ingezet voor recht op meningsuiting en mensenrechten in het algemeen.

Begin juni werd tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Europese Oscar Comités in Madrid de actie unaniem goedgekeurd. 

(Algemene vergadering in Madrid - 1-3 juni 2018)

De Spanjaarden met hun meer dan tien Romero comités lieten zich niet onbetuigd.

Van onze kant hebben we met de Steungroep contacten gelegd met voormalige vertegen- woordigers van zowel de Europese Coördinatie van Guatemala comités (CCEG) als van het Romero   netwerk (SICSAL-Europa) in Italië, Duitsland en Nederland. Onze man in Turijn schreef 80 adressen van de solidariteit in Italië aan. 

De eerste stap waar we voor staan bestaat erin om minstens 40 Europarlementariërs te overtuigen om de nominatie in te dienen. Daar zijn we nu volop mee bezig.

 

Als dat lukt, zullen we over een paar maanden moeten lobbyen in de richting van de Commissies  Buitenlandse     Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Mensen- rechten van het Europees parlement die er tien nominaties zullen uitpikken. En in een volgende stap de shortlist van drie nominaties zullen vastleggen.

Hier in België wordt alvast druk gelobbyd, zowel naar de 12 Vlaamse MEPs (Members of the European Parliament) als naar de 9 FranstaligeMEPs. 

Alle hulp is welkom.

Iemand bij voorbeeld toegang heeft tot lokale politici onder de kerktoren die zich op hun beurt kunnen richten tot MEPs van hun partij, dat is gericht en efficiënt gelobby. Doen aub!!!

 

Guido De Schrijver

Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network