U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 76 Aalst, 25 mei 2018

Posted 25-5-18

 ◙ ◙  Vuur aan de schenen van de presidentiële politieke partij

◙ ◙ Vluchten is een heldendaad

◙ ◙ Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba

 ◙ ◙  Vuur aan de schenen van de presidentiële politieke partij

 

            Het Openbaar Ministerie en de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) hebben de derde fase voorgesteld van het onderzoek rond de zaak van ongeoorloofde electorale financiering van de partij FCN-Nacion die huidige president Jimmy Morales aan de macht bracht

            Het Openbaar Ministerie onderzoekt verschillende ongeoorloofde bijdragen die de verkiezingscampagne van de partij financierden en Jimmy Morales aan de macht bracht. Hij trad toentertijd op als algemeen secretaris van de partij.

Het Openbaar Ministerie schat het totaal bedrag dat de partij aan ongeoorloofde bijdragen ontving op 15 000 000 quetzales. 

            Ivan Velásquez, de voorzitter van CICG, verklaarde dat 'afgezien van de afkomst van die fondsen, of het nu gaat over de georganiseerde misdaad of over privé financiers, het verbergen van de oorsprong en het gebruik van achterdeurtjes om ze bij een bepaalde partij te brengen, veroorzaakt sowieso schade aan de democratie en tast de onafhanke- lijkheid aan van degenen die beslissingen nemen in het openbaar beleid.' 

            Thelma Aldana, de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, die haar ambt beëindigt en heel harmonieus samenwerkte met CICIG, vermeed om in details te treden over de betwistbare zaken die misschien president Morales gepleegd heeft in het verloop van ontvangst, beheer en uitgaven van die ongeoorloofde electorale financiering.

            Ze verwees naar haar opvolgster Maria Consuelo Porras.

'Indien mevrouw de procureur Porras ertoe overgaat om het mechanisme op te starten voor het opheffen van de onschendbaarheid van de president, zal men, denk ik, wel een aantal inschattingen kunnen geven,' antwoordde ze op de vragen van de pers. 

            Vraag is of de nieuwe procureur-generaal zo assertief zal optreden als haar voorganger dan wel of ze zich meer op de vlakte houdt of zelfs meer in het gareel gehouden wordt door de regering.

 

◙ ◙ Vluchten is een heldendaad

 

            Met drie leden van 11.11.11 - Aalst trokken we op 22 mei naar Gent voor de provinciale inspiratieavond. Ook dit jaar zal het thema van de campagne van 11.11.11 draaien rond migratie en vluchtelingen. De zaal van het historische gebouw van de ABVV op de Vrijdagmarkt zat vol.

 

            Jacques Mevis, ons ondermeer bekend daar hij vanuit 11.11.11-Nationaal het 4dePijlersteunpunt opvolgt, praatte op zijn toneelmatige kunde het geheel aan elkaar.

We kregen een inhoudelijke toelichting op de campagne 2018 met professionele projecties.

            Een jonge vrouw van Kosovaarse afkomst die hier als klein kind aankwam, liet haar licht schijnen op het probleem. Daarbij lanceerde ze het een na het andere doordenkertje:

 

 'Vluchten is afscheid nemen en jezelf wegcijferen.' 'Vluchten is opnieuw beginnen in een samenleving die je niet kent.' 'Vluchten is tussen twee werelden staan en levenslang een evenwicht zoeken.' 'Vluchten doe je vanuit liefde.' Vluchten is een heldendaad.'

 

◙ ◙ Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba 

            In 'Nieuwsbrief 11' van de 'Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba wordt de meeting voor de ambassade van de VS in Brussel verslagen.

Hieronder een fragment: 

            'Europa en België mogen de blokkade niet mee uitvoeren!

            'No al bloqueo!'

'Op 15 mei 2018 beantwoordden 40 personen de oproep van de Coördinatie om te protesteren tegen de VS-blokkade tegen Cuba.  Het was voornamelijk de aanwezigheid van acht van de nu al 42 organisaties die de Coördinatie ondersteunen, die de actie  kleur gaf.

            Ook opmerkelijk was dat de VS-ambassade volledig met Friese ruiters was afgeschermd. Dit beeld staat symbool voor hoe sterk de VS zich door hun houding tegenover Cuba en in andere dossiers hebben geïsoleerd van de internationale gemeenschap.

 

 

Het voorbije jaar verzamelden we 1.300 handtekeningen; aan iedereen die hieraan heeft meegeholpen, een dikke proficiat! Via de politie kregen we de mededeling dat de VS-ambassade weigert om een delegatie met onze petitie te ontvangen. Spijtig. Ondertussen hebben we de petitie met de post bezorgd.

            We vertegenwoordigden de Steungroep 'Solidair met Guatemala' op deze belangrijke meeting. 

Guido De Schrijver
Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network