U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 75 Aalst, 04 mei 2018

Posted 25-5-18

 ◙ ◙  De familie breidt uit

Op 25 en 26 april kwamen we met de lidorganisaties van UE-LAT Network samen in Brussel voor de eerste Algemene Vergadering dit jaar.

            Zoals we reeds berichtten werd in de loop van vorig jaar de samensmelting van twee Europese netwerken afgerond.  CIFCA en Grupo Sur verenigden hun krachten om des te efficiënter te lobbyen voor Latijns-Amerika  ten overstaan van de Europese instanties in Brussel.          

            Tot onze grote voldoening konden we twee nieuwe organisaties met applaus verwelkomen: De Koepel van de Vlaamse NZ-beweging (11.11.11) en Protection International. Daarmee zijn we met 37 Europese organisaties.           

            Ofschoon het secretariaat van UE-LAT Network gevestigd is op de kantoren van 11.11.11 en de Algemene Vergaderingen daar ook doorgaan, toch was de Koepel geen lid van het netwerk.      Met CIFCA beperkten we ons tot Centraal-Amerika en Mexico. Met de uitbreiding van ons netwerk is de radius van de landen waarmee we bezig zijn onder meer uitgebreid tot Andesgebieden en Cuba. 11.11.11 heeft sinds jaren geen projecten meer lopen in Centraal-Amerika, maar wel in de Andesgebieden. Bovendien heeft de koepel een specifieke focus op multinationale mijnbouw in Latijns-Amerika. En daar zijn  (helaas) Guatemala - en Centraal-Amerika in het algemeen - maar al te zeer bij betrokken.            

            De nieuwkomer Protection International (PI) is een internationale NGO die verdedigers van mensenrechten ondersteunt door strategische toepassingen voor veiligheid en bescherming te ontwikkelen. Sinds 2004 werkt PI samen met lokale partners in een dertigtal landen. 

 

            De equipe van  PI 'Aj Noj' vestigde zich in Guatemala in 2008 in nauwe coördinatie met UDEFEGUA (Unie voor de Bescherming van de Verdedigers van de Mensenrechten in Guatemala.)

            Vanaf 2015 werd een zetel van  Protection International 'AJ NOJ PDG' geïnstalleerd  om opvolging te geven aan het versterken van middelen voor bescherming in de Centraal-Amerikaanse regio, met de civiele vereniging El Observador als belangrijkste bondgenoot.
            Sinds 2016, bestrijkt 'AJ NOJ PDG' Guatemala, El Salvador, Honduras en het zuiden van Mexico.

            Vanuit Guatemala wordt gewerkt in alliantie met verschillende organisaties uit de vier landen. Voor Guatemala onder meer met UDEFEGUA; ACOGUATE (de 'Coördinatie voor Internationale Begeleiding in Guatemala'); FONGI (Forum voor Internationale NGO's); de 'Alliantie tegen de Criminalisering; Plataforma Internacional; Amnesty International; Global Witness (een internationale NGO die de linken tussen mijnbouw en de daaruit voortvloeiende conflicten, corruptie, armoede en schendingen van de mensenrechten wil tegengaan); Fondo Global de Derechos Humanos (Wereldorganisatie, met zetels in Washington en Londen, die verdedigers van de mensenrechten steunt); JASS (Just Associates, dat vorming en middelen verschaft voor leiderschap om allianties te promoten en tevens verdedigers van de mensenrechten in Guatemala begeleidt).

            In Brussel zetelt de Italiaanse Liliana De Marco Coenen. Zij vertegenwoordigt Protección International in UE-LAT Network.

            Een van de lidorganisaties 'Peace Brigades International - Guatemala' wordt voor Europa vertegenwoordigt door Eulàlia Padró uit Barcelona. Zoals we weten bestaat de taak van PBI erin om mensen of groepen die gevaar lopen voor agressie te begeleiden bij hun activiteiten en in sommige gevallen zelfs permanent. 

Elke maand stuurt PBI een infobulletin in het Spaans en het Engels. Daarin lezen we - naast conjuncturele analyses - onder meer welke begeleidingen ze die maand uitgevoerd hebben. Hieronder een voorbeeld van  de maand maart. 

(met Eulèlia Padró -links- en Liliana De Marco Coenen) 

 

Op vlak van straffeloosheid:

* begeleiding naar het tribunaal in de zaak CREOMPAZ (de door militairen tijdens het gewapend conflict als seksslavinnen gebruikte inheemse vrouwen).

* begeleiding van het Juridisch Kantoor voor Mensenrechten (BDH) voor de zaak van de gevangengenomen Bernardo Caal Xol van Cahabón;

* begeleiding in de zaak van de genocide in de Ixil streek;

* begeleiding in de zaak van 'Hogar “Seguro” Virgen de la Asunción,' over het levend verbranden van 43 geplaatste meisjes.    

 

Op vlak van strijd voor toegang tot grond:

* bezoek aan de boerenorganisatie van de Verapaces (UVOC) 

Op vlak van Mensenrechten en mijnbouw:

* begeleiding tijdens de 6de verjaardag van de vreedzame strijd van La Puya tegen het mijnproject El Tambor

* begeleiding van de vreedzame strijd van La Laguna tegen het mijnproject TRECSA

* begeleiding van de boerencentrale Ch'orti' Nuevo Día (CCCND) in Camotán, Jocotán y Olopa tegen mijnbouw in de streek.

* begeleiding van de  Oecumenische en Sociale Coördinatie ter Verdediging van het Leven in Zacapa en Chiquimula

* opvolging van de situatie van de Raad van K'iche' Volkeren (CPK)

* begeleiding van de Gemeenschappen in Vreedzaam Verzet van Cahabón

* begeleiding van de vrouwen van 'TZK'AT - Netwerk van Ancestrale Genezers van het Gemeenschapsfeminisme.' 

Een indrukwekkend programma van beide organisaties!!! 

 

We gaven present op 25 en 26 april met vertegenwoordigers van 23 lidorganisaties. Over de agenda en de reeds gerealiseerde en nieuw geprogrammeerde taken zal ik het bij een volgende gelegenheid hebben. 

Guido De Schrijver
Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network