U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 72 Aalst, 12 April 2018

Posted 28-4-18

 ◙ ◙  Historisch proces brengt hoge ex-militairen in de beklaagdenbank

        Ze kregen hun opleiding in de 'School of the Americas'

 ◙ ◙  Historisch proces brengt hoge ex-militairen in de beklaagdenbank

        Ze kregen hun opleiding in de 'School of the Americas'

             Ze staan terecht voorde ontvoering en de verkrachting van Emma Guadalupe Molina Theissen ende gewelddadige verdwijning van haar  veertienjarige broer Marco Antonio Molina Theissen.

             Op 2 maart dit jaar ving het proces aan tegen ex-generaal Benedicto Lucas García, die fungeerde als chef van het oppercommando van het leger; ex-generaal Manuel Callejas y Callejas, die als chef  van de militaire inlichtingendiensten fungeerde;ex-kolonel Francisco Gordillo, die deelnam  aan de staatsgreep met ex-dictator Efraín Ríos Montt en lid was van het triumviraat; naderhand werd hij commandant van de basis in de 'Militaire Zone 21' in Cobán. In die kazerne werden 137 resten van slachtoffers van zes massamoorden ontdekt; en tenslotte de militairen Edilberto Letona en Hugo Zaldaña, die deelnamen aan de misdaden.       

Van de vijf ex-militairen zijn de eerste vier gegradueerd in de 'School of the Americas' (SOA/WHINSEC in het Engels)  

 (foto: protest van SOAWatch voor de Amerikaanse legerbasis nabij Columbus, Georgia, waar sinds de laatste jaren de trainingen plaats grijpen)

 

 

 

 

Wat voorafging        

            Op 27 september 1981 werd Emma aangehouden in Santa Lucía Utatlán. Ze werd afgevoerd naar de militaire zone in Quetzaltenango. Daar werd ze gemarteld en seksueel misbruikt. Na negen dagen slaagde ze erin te ontsnappen. Op 6 oktober arriveerden drie militairen, in burgerkleding, aan het huis van de familie Molina. Marco Antonio, 14 jaar oud en broer van Emma, werd uit wraak voor de ontsnapping of drukkingmiddel aangehouden. Sindsdien is hij verdwenen.

            Die gewelddadige verdwijning van Marco Antonio is een van de ongeveer 45.000 verdwijningen waarvan de Commissie voor de Historische Opheldering (CEG) kennis heeft genomen. 5000 van de slachtoffers waren minderjarig.

            Het proces rond de zaak Molina is een van de inspanningen die nu geleverd worden voor de waarheid en de gerechtigheid.

 In 2016 werden 14 militairen veroordeeld voor de gewelddadige verdwijning van minstens 538 personen tussen 1981 en 1988. Verschillende van die militairen werden gegradueerd in de 'School of the Americas.' 

            Guatemala stuurde meer dan 1800 militairen naar die school. Tussen 2012 en 2017 werden alsnog 133 agenten getraind door de Verenigde Staten van Amerika om de bevolking te onderdrukken. In een persconferentie signaleerde  de Amerikaanse priester, Roy  Bourgeois, stichter van SOAW (SOA WATCH, de Amerikaanse protestbeweging tegen de school) dat 'de school veel ellende, vele doden, vele martelingen heeft teweeg gebracht. De school staat bekend als de school van moordenaars, van dictators, van folterpraktijken.' Hij voegde eraan toe dat wat in Guatemala gebeurde niet mogelijk was zonder de deelname van de Verenigde Staten  en van de 'School of the Americas.' 

 Peruviaanse ex-militair verklaart voor het gerecht in Guatemala

             Vanuit zijn ervaring als divisiegeneraal van het leger in Peru sprak de gepensioneerde militair  Rodolfo Robles Esperanza zich in zijn hoedanigheid van expert uit over de betrokkenheid van de beschuldigden in de zaak. Hij zei dat de 'Doctrine van de Nationale Veiligheid' in Latijns-Amerika het concept van 'interne vijand' binnenbracht. In Guatemala betekende dit: 'Of men is met mij of men is tegen mij.' Dit betekende dat een communist niet iemand was van een politieke  oppositie of een partij, maar iedereen 'die niet met mij is,' dit wil zeggen een interne vijand. Dit verklaart waarom in Guatemala geen gevangenen te vinden waren, alleen doden, verdwenenen en mensen die zich in ballingschap in veiligheid stelden. 

 Verder  had hij het over het functioneren van het systeem van de inlichtingendiensten in het leger. Er bestaan twee soorten militaire inlichtingendiensten: de gewone en de speciale. De eerste treden op in een conventionele oorlog. Ze dienen om informatie te verstrekken aan het oppercommando en aan het globaal systeem van inlichtingendiensten.  

 

(op de foto: Marco Antonio Molina Theissen)

 

            De tweede functioneren in het geheim, clandestien en illegaal met hoog getraind personeel  om geen enkel spoor achter te laten en te vermijden dat er achteraf onderzoek zou gebeuren naar de daders. In Guatemala werd rijkelijk misbruik gemaakt van deze illegale methodes. In die context kadert de gewelddadige verdwijning van Marco Antonio. Normaal gesproken had voor zijn aanhouding een order moeten verstrekt worden. 

 

Guido De Schrijver
Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network