U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 66 Aalst, 22 februari 2018

Posted 8-3-18

◙ ◙  Hoge piefen aangehouden

 ◙ ◙ Stormram Ivan Velásquez opnieuw onder vuur

◙ ◙ Nieuwe procureur-generaal in het verschiet

  ◙ ◙  Hoge piefen aangehouden

 

            Het Openbaar Ministerie met aan het hoofd Thelma Aldana en de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) met Jurist Iván Velásquez  gaan er als een bulldozer overheen. Dinsdag laatsleden coördineerden ze samen met de Nationale Civiele Politie 19 huiszoekingen.

            En ze hielden elf personen aan. Lang niet de eersten de besten, wel integendeel. Niemand minder dan ex-president Alvaro Colom en tien  ministers van zijn regering (die liep van 2008 tot 2012.) Een van de tien is Juan Alberto Fuentes Knight, ex-minister van Openbare Financiën en onlangs vernoemd als voorzitter van Oxfam International naar aanleiding van het corruptieschandaal binnen de NGO.

(Thelma Aldana en Iván Velásquez - foto:Soy502)

             Het opzoekingswerk van het Speciaal Parket tegen de Straffeloosheid legde samen met CICIG frauduleuze praktijken bloot.

            Concreet gaat het over de 'Transurbano' die in het departement Guatemala toentertijd in het leven geroepen werd. De 'Transurbano' is een soort bovengrondse 'metro', eerder een extralange autobus die in een eigen bedding rijdt. Daarbij werd een systeem van een voorafbetaald abonnement in het leven geroepen. Tot dan toe iets onbekend in het land.

Maar tevens een te verleidelijke prooi voor sommige regeringsleiders om die te laten liggen. De staat werd voor  35 miljoen dollar opgelicht.

 

 ◙ ◙ Stormram Ivan Velásquez opnieuw onder vuur

             In de maand augustus vorig jaar verklaarde president Jimmy Morales de voorzitter van de CICG als 'persona non grata' en wou hem buiten krijgen.

Gelukkig stak het Grondwettelijk Hof er een stokje voor. In diezelfde periode  trok de president naar New York om te praten met António Manuel de Oliveira Guterres, de voorzitter van de Verenigde Naties. De bedoeling was om te bekomen dat de CICIG tot de orde zou geroepen worden. In feite bleek dat de CICIG de president en zijn familie te dicht op de hielen zat in verband met frauduleuze praktijken en corruptie.

             Op 1 februari dit jaar trok Sandra Jovel, minister van Buitenlandse  Zaken op haar beurt naar New York. Haar bedoeling was voorzitter Iván Velásquez te isoleren van zijn commissie. Volgens de minister is de commissie goed bezig. Maar de voorzitter gaat zijn boekje te buiten. Hij moet weg.

            De voorzitter van de VN hield zich nauwgezet op de vlakte.

 

◙ ◙ Nieuwe procureur-generaal in het verschiet

            Thelma Aldana, hoofd van het Openbaar Ministerie, werkte op een opzienbarende manier samen met de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG). Haar mandaat loopt binnen kort op zijn einde. Wellicht zal ze een zucht van verlichting slaken, al was het maar om onder de bedreigingen die haar deel waren uit te komen.

            En toch. Vandaag zullen zomaar 39 postulanten strijden om de nieuwe benoeming in de wacht te slepen. In die context greep een forum plaats met als thema: 'Het Openbaar Ministerie en de strijd tegen de corruptie.'

            De Peruviaan José Ugaz, voormalig voorzitter van 'Internationale Transparantie' zei tijdens dat forum dat het hoofd van het Openbaar Ministerie moet in staat zijn om op onafhankelijke basis te handelen.

            En als puntje bij paaltje komt moet president Jimmy Morales aan de samenleving uitleggen waarom hij die ene kiest uit de vijf die de selectiecommissie hem uiteindelijk voorlegt.

'Men verwacht dat hij niet doet alsof hij een konijn uit zijn mouw schudt, hij moet zijn beslissing onderbouwen.'

'Dit is geen monarchie, er is geen soevereine overheid die kan beslissen wat hem goed dunkt. Hij moet handelen in de context van een democratische staat.'

             Verder stipte hij het belang aan om een procureur-generaal te kiezen binnen de context van de strijd tegen de corruptie, die in het buitenland als referentie wordt gezien.


Guido De Schrijver
Steungroep 'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van EU-LAT Network