U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 58 Aalst, 18 DECEMBER 2017

Posted 25-12-17

◙ ◙  Stop the Killings

◙ ◙  Stop the Killings

            Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mensenrechten organiseerde het Platform Stop The Killings zijn jaarlijkse actiedag op 11 december,.

            Tijdens een korte receptie in   Gemeenschapscentrum De Markten die de actie vooraf ging, gaf Dr. Angie Gonzales van de Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filipijnen een toelichting over haar recente Fact Finding Mission naar het land, waar de mensenrechtenschendingen onder de 'War on Drugs' ruim 13.000 slachtoffers maakte, en waar sinds het aantreden van President Duterte meer dan 100 leden van sociale bewegingen vermoord werden.

            Meer dan 70 deelnemers, leden van vakbonden, solidariteitsorganisaties, NGO's en andere activisten trotseerden sneeuw en wind om een solidariteitsactie te houden aan het Brussels Centraal Station. Aan de hand van een symbolisch applaus werd steun betuigd aan de activisten die in het Zuiden onder vuur liggen omwille van hun strijd voor hun rechten, maar werden ook de vermoorde en verdwenen militanten herdacht.

            Niet alleen in de Filipijnen, Colombia en Guatemala blijven sociale bewegingen het doelwit van geweld, ondanks het lopende vredesproces. Zo stond Honduras ook speciaal in de kijker. Naar aanleiding van de vermeende fraude tijdens de presidentsverkiezingen eind oktober werden betogingen gewelddadig onderdrukt door de huidige president, die zichzelf liet herverkiezen. Na 18 dagen van politieke crisis en volksprotest vielen 16 doden, werden minstens 1675 mensen aangehouden en worden democratische vrijheden de kop ingedrukt door leger en politie.

De regering van de VS staat achter de frauduleuze president en de antidemocratie.

            Er zijn talloze voorbeelden van repressie van sociale bewegingen, maar onze actie stond vooral stil bij alle activisten die hun rechten verdedigen in moeilijke situaties. Door hun strijd bereiken ze steeds weer overwinningen die de hele bevolking ten goede komen.

  

Foto's Ali Sel (FOS)

 

Guido De Schrijver

'Solidair met Guatemala' -  Lidorganisatie van EU-LAT (CIFCA-Grupo Sur)