U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 55 Aalst, 24 NOVEMBER 2017

Posted 2-12-17

◙ ◙ CODECA verovert de straten

◙ ◙ Regering gaat tekeer tegen de civiele maatschappij 

◙ ◙ Stop the Killings

◙ ◙  Terugblik op de campagneweek 11.11.11

◙ ◙ CODECA verovert de straten

             Begin november gingen leden van CODECA (Comité voor Boeren Ontwikkeling)  twee opeenvolgende dagen, zowel in de hoofdstad als in het binnenland, de straat op. Een van de belangrijkste punten  op hun programma is het opnieuw nationaliseren van de elektriciteitsenergie. Want sinds die in handen gekomen is van privé- bedrijven is de elektrici- teitsfactuur voor de kleine mens niet  meer te betalen. Nu manifesteerden ze om het ontslag van president Jimmy Morales en een heel aantal leden van het Congres, betrapt op corruptie, te eisen. Bovendien ondersteunden ze manifestanten die zich teweer stellen tegen de mijnbouwprojecten en de gewelddadige ontruimingen van gemeenschappen in het binnenland.

            Dit jaar mocht de steungroep een project indienen bij het '11-11-11-fonds-4de-pijler.' We stelden CODECA voor. Het project voor vorming van de leden werd goedgekeurd. 1000,00 euro ging naar de boerenorganisatie. 

 ◙ ◙ Regering gaat teweer tegen de civiele maatschappij

 

            De corrupte macht voelt nattigheid. Herhaalde keren hebben organisaties allerlei de mensen massaal op straat gekregen tegen de corrupte overheid en co. Het onderzoekswerk van de Commissie tegen de Straffeloosheid van de VN heeft talloze ontdekkingen gedaan van verborgen misbruiken en misdaden. Daarop hebben moedige rechters reeds een aantal ongenaakbare militaire en civiele misdadigers achter de tralies gekregen. En daar bovenop zijn mensen massaal op straat gekomen om te protesteren.

            De overheid is er zich van bewust dat allerlei volksorganisaties in hun verweer en hun strijdbaarheid gesteund worden door buitenlandse NGO's en comités. We moeten niet ver gaan zoeken. Bij voorbeeld onze steungroep dient al jaren als brug om CONAVIGUA en CUC financieel bij te springen. En sinds kort ook CODECA.

Regeringsfunctionarissen krijgen het op de zenuwen en gaan in de tegenaanval.

            In het Congres staat een wetsontwerp op de agenda rond een nieuwe 'Wet van NGO's-Initiatief 5257.' Die wet wil nieuwe normen opleggen aan de Guatemalteekse en internationale NGO's. Daarbij worden zo'n wettelijke en administratieve eisen opgelegd dat het niet meer mogelijk is om te functioneren. De Guatemalteekse NGO's worden verplicht verklaringen af te leggen tegenover het 'Algemeen Rekenhof ' (Contraloría General de Cuentas), ook als de fondsen niet van de begroting van de staat komen.

                     En hier komt de aap uit de mouw, de nieuwe wet streeft ernaar om de werking van de NGO's te beperken tot pure altruïstische activiteiten (caritas), waarbij gelijk welke vorm van sociale en politieke invloed uitgesloten wordt.  

             Het 'Forum van Internationale NGO's in Guatemala' (FONGI) trok aan de alarmbel. FONGI vertegenwoordigt 28 organisaties van de civiele maatschappij uit Duitsland, België, Canada, Spanje, de VS, Nederland, Ierland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

             FONGI stelde een Publiek Communiqué op naast een brief gericht tot Luis Arreaga, de ambassadeur van de VS en voorzitter van de G13 (De donorlanden voor Guatemala). FONGI riep daarbij de lidorganisaties op om mee te ondertekenen. 

            Dat deden we met de steungroep 'Solidair met Guatemala' en het 'Europees Netwerk van Oscar Romero Comités' als lidorganisaties van CIFCA-Grupo Sur.   

             In die brief steunen we ondermeer het verzoek van de Guatemalteekse civiele maatschappij om het wetsvoorstel dat in het Congres op tafel ligt door werkgroepen te laten herzien op de grondwettelijkheid en de werkzaamheid van de verschillende artikels.   

 ◙ ◙ Stop the Killings

    

            Zoals elk jaar zal ook nu een initiatief plaats grijpen rond vervolging en misdaden tegen vakbondsmensen in Guatemala, Filippijnen en Colombia.

Op maandag 11 december, vanaf 17u30 aan het Cultureel Centrum De Markten(Graanmarkt 5 - 1000 Brussel) voor een inhoudelijk programma, met onder andere een getuigenis van Tinay Palabay, secretaris-generaal van de Filippijnse mensenrechtenorganisatie KARAPATAN. Zij geeft ons een zicht op de moeilijke  situatie van syndicalisten en activisten onder het bewind van Duterte.

            Daarnaast willen we ook met elkaar ideeën uitwisselen over de nieuwe richting die de campagne Stop the Killings vanaf volgend jaar wil inslaan. Een hapje en een drankje zijn te verkrijgen aan democratische prijzen.

            Rond 19u30 zijn we aan het Centraal station voor een symbolische actie. Daarmee vragen we aandacht voor de vele vermoorde en verdwenen activisten in die landen.

            Meer info op de website

     

◙ ◙  Terugblik op de campagneweek 11.11.11

 * 568 acties in Vlaanderen       

* duizenden vrijwilligers in actie

* meer dan 100.000 pins verspreid.

 'Aan het einde van de actieweek van 11 november kijken we terug op een erg geslaagd campagneweekend dat dit jaar in het teken van migratie en vluchtelingen stond. Met ons thema wilden we wegen op het maatschappelijke debat over vluchtelingen en dat is gelukt, zo blijkt uit de vele reacties.'                     (CampagneNieuwsbrief-11.11.11)

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA